Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Erik Zítra má svátek Šarlota a Zoe

Návrat na ostrovy v centru i úspěch sbírky na hlavní scény v Kinského zahradě prostřednictvím Hithit, provázely přípravy letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu United Islands of Prague. Od čtvrtka do neděle 19. - 21. června uvede na osmi scénách a v 12 pražských klubech přes 150 koncertů kapel, které do Prahy dorazí z 23 různých světových destinací. Vyjma hlavních scén v Kinského zahradě a oficiální afterparty s DJ Shadow, na které jsou vstupenky k dostání v Ticketstream a budou k dispozici i na místě, zůstávají koncerty na ostrovech, v parcích a klubech i letos přístupné zdarma.

Celý článek...

Michal Bajo Barok, Dale Ann Bradley, Steve Gulley a Richard Cifersky

Na dubnové dvoutýdenní evropské šňůře absolvovala dvojice Dale Ann Bradleyová & Steve Gulley společně se svou slovenskou doprovodnou skupinou sedm koncertů v Čechách, Německu,Švýcarsku a na Slovensku. Jela jsem se na ně podívat do Pezinku. Lákadlem byla také jejich  - pro mne zatím neznámá -  slovenská předkapela Bill Faster. Koncert a vlastně celou šňůru pořádal Richard Ciferský se svou agenturou  Blue Velvet Music. Tradice těchto pravidelných bluegrassových večerů v Pezinku se datuje již od roku 1998.

Celý článek...

Dřevěná zastřešená scéna před kozí farmou a klubem U Drexlerů, na které se již řádku let koná festiválek Potlach u Stráníků, poprvé hostila Portu, přesněji její krušnohorské oblastní kolo. Mezi stráněmi půvabného horského sedla obklopujícími vesničku Kalek na česko-německé hranici se sešlo celkem čtrnáct soutěžících, kteří nabídli svůj um nejen porotě, ale i překvapivě početnému publiku.

Celý článek...

Zrenovovaná kultovní Malostranská beseda byla dějištěm posledního jubilejního koncertu, kterým brněnská skupina Folk team oslavila své čtyřicátiny. Beseda byla to správné místo nejen kvůli své letité tradici, ale protože to bylo místo, kde Folk team hrál naposledy ještě před rekonstrukcí památné budovy, tedy v době, kdy Beseda například neměla tři věžičky a tu prostřední dokonce se zvonem.

Celý článek...

Zpěvačka Bára Basiková vystoupí se svou kapelou 15. dubna v Lucerna Music Baru na podporu projektu Nový život díky plastice, jehož je letos hlavní patronkou. Diváci se mohou těšit na nové písničky z aktuálního alba Belleville i na největší hity, které Bára za svou bohatou kariéru nasbírala.

Celý článek...

Tam, kde bývalo divadlo pojmenované po E. F. Burianovi a kam jeho syn Jan nevstoupil, začala před dvaceti lety historie divadla Archa, která je po celou dobu svých úvodních dvou dekád spojena s koncerty a dalšími projekty Jana Buriana. A hned připojím – v poslední době i jeho synů Jiřího a Jana.

Celý článek...

Pavel Lohonka Žalman a Petr Novotný si připili místním pivem v chodských tuplácích

V pondělí 17. března 2014 se v pražské Malostranské besedě odehrál další z tradičních koncertů kapely Žalman & Spol. Ovšem zas zcela tradiční nebyl. Dva členové, Pavel Lohonka Žalman a Petr Novotný, slavili společné dvacetiletí v kapele (přesné datum výročí připadá na 28.2.).  A to už je opravdu hezká řádka let, za tu dobu se vedle nich vystřídala řada muzikantů. Poslední změna proběhla začátkem roku 2012, kdy nastoupili Míša Hálková a Pavel Malina.

Celý článek...

Petr Kolář

Kapela Kryštof a zpěvák Petr Kolář budou patřit k největším hvězdám letošního multižánrového festivalu Okolo Třeboně, jehož 23. ročník se odehraje od 27. do 29. června. Opět tedy naplní heslo „Prázdniny začínají v Třeboni“. Až do konce roku bude následovat série hudebních a dalších akcí: organizátoři z agentury Bárny chystají například koncerty Karla Plíhala, Bratrů Ebenů a Františka Nedvěda s kapelou.

Celý článek...

Dva týdny zbývají do pražské premiéry legendárního newyorského rappera, herce a aktivisty, který si říká Yasiin Bey aka Mos Def nebo taky Dante z Brooklynu. Zbystřili jste? To je dobře, protože to bude opravdu zásadní událost, ať už máte rádi uvědomělý hip hop nebo ne, tohoto génia slova byste si v Lucerna Music Baru rozhodně neměli nechat ujít.

Celý článek...

Foto týdne

Jste náš host číslo

7549971

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz