Vzkazy

  • Kde se vzala svatomartinská vína?

    Zlí jazykové tvrdí, že jsou svatomartinská vína jen českým marketingovým tahem proti francouzskému svátku mladého vína Beaujolais Nouveau (třetí čtvrtek v listopadu). Ovšem není to pravda. Historie svatomartinského vína sahá až do dob vlády Josefa II., už tehdy se na konci sklizně ochutnávala nová vína – ta, která se v lahvích už stihla „vyčistit“. A konec sklizně připadal právě na období Martinova svátku. Mimochodem, svatý Martin byl Francouz, takže tvrzení, že „jeho“ vína mají být protiváhou francouzské tradice, vyznívá trochu ironicky.

    K plnému obnovení krásné tradice došlo v roce 2005 pod hlavičkou Vinařského fondu. Od té doby si můžete rok co rok 11. 11. v 11:11 hodin otevřít první vína daného ročníku.

    Z bílých jsou to odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané alias Večerka či Muškát moravský. Červená svatomartinská vína se dělají z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého, stejně tak rosé, které můžete mít ještě z hroznů Zweigeltrebe.

     
  • Jak se slaví svátek svatého Martina u nás a ve světě

     

    O jakého svatého Martina jde

    Svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu, na výročí pohřbu Martina z Tours, který se někde nazývá také Martin le Miséricordieux. Svatý Martin z Tours byl římský voják, který byl v dospělosti pokřtěn a stal se biskupem na území nynější Francie. Byl patronem chudých a ochraňoval děti. Známý je příběh, jak si rozřezal svůj plášť na polovinu, aby se o něj podělil s žebrákem během sněhové bouře. Díky tomu ho zachránil před mrazem. Svatý Martin zemřel 8. listopadu 397.

    Počátky oslav svatého Martina

    Svatý Martin se 11. 11. oslavoval původně mší. Protože toto datum vycházelo na konec náročného zemědělského období, závěr podzimu a začátek zimy, přidaly se ke mši také dnes známé svatomartinské hody. Jak se slaví v Evropě?

     

    Svatý Martin v Česku

    V naší zemi je typické oslavit svátek svatého Martina svatomartinskou husou a zapít ji svatomartinským vínem. Ve vinných sklípcích se žehná vínu a po republice se běžně pořádá mnoho akcí. Víte ale, jak se tento svátek slaví v ostatních zemích Evropy? A co víme o svatém Martinovi?

     

    Svatý Martin ve Francii

    Ve Francii se povědomí o svatém Martinovi vytrácelo od 16. století. V zemi se šířilo reformní náboženství Hugenotů, pak probíhaly náboženské války. Na stejné datum uzavřel v roce 1918 maršál Foch příměří a tento svátek se tak slaví i z jiného důvodu. Antoine Selosse, iniciátorka Evropského kulturního centra Saint Martin de Tours a Evropské kulturní stezky sv. Martina, si přeje, aby se martinské tradice do Francie vrátily.

    11. listopadu se v Tours konají cyklistické prohlídky, slavnostní lampionové průvody a charitativní hostina. Na tento den se ve Francii pojídá paštika z husích jater, plněný husí krk, rillettes z husího masa, uzená husí prsíčka, pečená husa se zapečenými jablky, knedlíkem, zelím a jedlé kaštany v karamelu.

     

    Svatý Martin v Německu

    Sice se slaví, ale není státním svátkem. Pořádají se martinské průvody s lampiony, které se zakončují martinskými ohni a pojídáním martinských hus. V Porýní děti koledují s vlastnoručně vyrobenými lampiony. Dostávají za koledu sladkosti a martinské pečivo ve tvaru postavy nebo husy.

     

    Svatý Martin v Rakousku

    Svatý Martin je patronem Burgenlandu od roku 1924. Proto je v Burgenlandu 11. 11. státní svátek, v ostatních spolkových zemích je to běžný den. Na svatého Martina se pořádají lampionové průvody dětí. Do průvodů se zapojují mateřské i základní školy. V Bregenzu začíná svatomartinská oslava slavnostní mší v kapli sv. Martina, pak následují slavnostní hody.

    Dříve se v Rakousku koledovalo, koledy ale na většině rakouského území vymizely na přelomu 19. a 20. století. Zůstaly jen v Burgenlandu a v Pinzgau. Koledy sloužily k požehnání pro budoucí hospodářský rok a k zahnání zlých duchů. Šlehalo se při nich metličkou či prutem nebo zvonilo kravskými zvony. Ve vinařských oblastech se ochutnává a křtí mladé víno.

     

    Svatý Martin ve Švýcarsku

    Svátek sv. Martina znamená ve Švýcarsku začátek karnevalového období. Ve městě Sursee je od roku 1821 v tento den postavené před radnicí pódium se zavěšenou mrtvou husou a mladíci se zavázanýma očima v kostýmech se ji snaží na jeden pokus utnout mečem. Od roku 1860 se také konají průvody s lucernami z vydlabaných řep. Pořádají se martinské trhy a zabijačky. Jedí se lahůdky z vepřového masa, tlačenka, pečené koleno, klobásy a jelita.

     

    Svatý Martin v Belgii

    V německy hovořící části Belgie se slaví podobně jako v Německu. V obci Tourinnes-la-Grosse se v kostele nachází freska ze života sv. Martina. U ní se každý rok pořádají oslavy. Ve východní Belgii je zase tradice masopustních karnevalů z Porýní. 11. listopad je v Belgii státním svátkem, Belgičané slaví konec první světové války s květem vlčího máku na klopě.

     

    Svatý Martin v Holandsku

    Od roku 1490 se ve městě Coevorden pořádá husí trh, kde se volí královna husopasek. V Uttrechtu, jehož je svatý Martin patronem, probíhá svatomartinský festival a lampionový průvod. V Holandsku je významnou součástí oslav oheň. Na mnoha místech se udržuje tradice martinských koled s lampiony, děti dostávají nejen sladkosti, ovoce a ořechy, ale také palivo pro martinské ohně. Ty se zapalují v podvečer 11. listopadu. Na začátku 19. století lampiony nahradily pochodně a svítilny vydlabané z cukrové řepy. Od 20. století průvody organizuje stát, aby ochránil folklor.

     

    Svatý Martin v Itálii

    Oslavy probíhají po celé Itálii. Také se tradičně ochutnává nové víno a pečou se jedlé kaštany. V Benátkách se koná dětská koleda za rachotu plechového nádobí. Výlohy cukráren jsou plné martinského pečiva. V některých regionech se od sv. Martina do sv. Kateřiny ochutnává mladé víno, jí se špek a pečené kaštany. Jinde se pořádají lampionové průvody, martinské dostihy a střelecké slavnosti. V Palermu se v tento den pojídá pečivo ve tvaru větrníku, které se namáčí do sladkého likérového vína. V některých městech se pořádají církevní procesí a mše.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

Jens Krüger, Uwe Krüger, Joel Landsberg.

Po roce přiletěli opět Krüger Brothers do svého bývalého domova ve Švýcarsku. Jejich trio Uwe, Jens a Joel patří již pětadvacet let k absolutní světové špičce americké akustické scény. Tentokrát po dvou a půl letech konečně v originální sestavě s baskytaristou Joelem Landsbergem, který kvůli covidu nemohl cestovat. Vlastně ani oni všichni skoro dva a půl roku nemohli ve Státech vystupovat. Za tu dobu ale natočili asi 700 písní a skladeb na svých středečních Krüger Brothers live, nebo kuchařských show.

Celý článek...

Očekávání ctitelů jedněch z nejrychlejších prstů na současné kytarové scéně bude vyslyšeno. Třetího května zahraje v pražském Foru Karlín americký kytarista Joe Bonamassa, jedna z největších hvězd současné hudební scény, vycházející z bluesrockových kořenů a podnětů klasického rocku. Bude to téměř osm let od chvíle, kdy navštívil Českou republiku naposledy.

Celý článek...

Před pětapadesáti lety tam poprvé zazářil. Nyní se Michal Prokop vrací do Mekky české populární hudby se svým tradičním vánočním koncertem jako hudebník, jehož písně oslovují už několik generací posluchačů. Společnost mu bude 16. prosince dělat na pódiu Velkého sálu Lucerny kromě Framus Five i řada známých hostů.

Celý článek...

Československý beat-festival měl před padesáti lety tři pokračování 1967, 1968 a 1971. Tuto triádu jsme chtěli po padesáti letech zopakovat. Už jsme uspořádali festival v roce 2017 a 2018. Netušili jsme, že covid je horší než bolševik a že nás zastaví ne na dva, ale na tři roky. Takže náš třetí ročník se koná 51 let od roku 1971 a 55 let od historicky prvního ročníku v roce 1967. Letošní ročník bude 16. října od 17 hodin v pražské Lucerně. 

Celý článek...

Bluegrass Nova

Moc ráda jsem přijala pozvání Lukáše Rytíře, kterého znám ještě z dob karvinské teenagerské kapely Křeni, na první ročník nového festivalu Bluegrass dokořán. Koukala jsem na pozvánku, kde stálo: Český Telluride vás vítá! Přijeďte si vychutnat správnou hippie-bluegrassovou atmosféru do unikátního prostředí nejzelenější části Slezska. Pečlivě jsme pro vás vybrali kapely a připravili spoustu doprovodného programu pro dospělé i děti.

Celý článek...

Casey Driessen

Nejstarší bluegrassový festival v Evropě, Banjo Jamboree, oslavil své půlstoleté výročí v nádherném areálu letního kina a koupaliště v Čáslavi – Vodrantech. Festivalu se zúčastnilo šestadvacet kapel a vypukl tradičně v pátek večer v šest.

Celý článek...

Vítěz Michal Willy Sedláček, doprovázený svou ženou

Mezi prvními krajskými koly byla i v letošním roce Porta jihočeská, která se odehrála v přívětivém prostředí studiového sálu českobudějovického rozhlasu. Báječná příležitost, jak oslavit 55. narozeniny tohoto celostátního, možná nejstaršího hudebního festivalu v Česku. Bohužel, příliš návštěvníků tuto možnost nevyužilo, takže publikum z velké části tvořili příbuzní vystupujících anebo přímo zúčastnění muzikanti.

Celý článek...


Lenka Slabá a pánové z doprovodného uskupení Triolla - zleva Áda Vostrý, vpravo Luboš Stráník

Večery s... je jeden z mála dlouhodobých pořadů, který přežil předchozí proticovidové uzávěry a s velkým nasazením se znovu vynořil již na začátku podzimu na své domovské scéně Divadla U Kapličky, na českobudějovickém předměstí Čtyři Dvory. K mé smůle si tento specifický projekt vybral pro své koncerty, v nichž se snaží představovat známou i neznámou hudební scénu zejména jihočeskou, páteční večery. Ty sice většině publika vyhovují, ale mně se ne vždycky podaří utrhnout tento začátek víkendu pro kulturu. Žánrový akční rádius zmiňovaných pořadů je poměrně široký, a tak najdou i širší spektrum obecenstva.

Celý článek...

Twistrio

Šťastný los s výhrou počasí si vytáhl příjemný malý festiválek s názvem Bluegrass Fest, který se konal ve druhé polovině srpna v jihočeském městečku Velešín, na zahradě tamější restaurace Zlatá růže. Nejde ale o žádného nováčka mezi festivalovými akcemi, letošní ročník byl v pořadí již jedenáctý. A to už zaslouží smeknutí klobouku, zvlášť, když vezmete v úvahu, že příprava takového dění s účastí muzikantů z celé republiky leží pouze na několika málo jednotlivcích.

Ale abychom začali od úplného začátku. Na startu této koncertní události stálo velké odhodlání a dvě přítelkyně, obětavé fanynky bluegrassu - Dana Jandová a Jana Hanušová, kterou později vystřídal v pořadatelském štábu Michal Janda. Jasně, že pro takovou akci nestačí pouhé nadšení, ale je zapotřebí spousta práce, jednání, zařizování a také řady dobrovolníků, kteří pomohli tomuto komornímu festiválku postavit se na nohy. V této souvislosti nesmí být vynechána ani zmínka o zajímavé sázce mezi pořadatelkou Danou a Pažoutem z Giant Mountain Band, že pokud se podaří dovést startující festival do dalších deseti ročníků, bude zmiňovaná skupina hrát na tomto pódiu desetkrát zadarmo. A jak vidno, obě strany své závazky dodržely beze zbytku.

Celý článek...

Moje další cesta mne následující víkend po Banjo Jamboree zavedla do Luk nad Jihlavou. Konal se tam již podvacáté Bluegrass a Jeep festival White Stork. Pořádají ho Kamarádi Balkánského ranče jako tradiční setkání vojenské techniky, dobré muziky, jídla a pití a hlavně kamarádů. Nebyla jsem tam poprvé a moc jsem se těšila na své oblíbené kapely.

Páteční přehlídku džípů a jiných vojenských vozidel jsem bohužel promeškala, ale na louce jich parkovalo velké množství, takže bylo možné si je později po částech prohlížet. A sobotní program stál za to! Dojela jsem tam vlakem půl hodiny před začátkem, pozdravila se s pořádajícím Standou Řehořem a ostatními kamarády z Pražců a dalších kapel.

Celý článek...

Reportáž mezinárodní bluegrassové činitelky Lilly Pavlak ze Švýcarska.

Po roce covidového šílenství jsem se konečně natěšená na živou muziku opět dostala do Česka. Podařilo se mi navštívit několik festivalů. Nejvíc jsem se těšila na Banjo Jamboree, nejstarší bluegrassový festival v Evropě, letos již 49. ročník. Po loňském chladném, propršeném a blátivém festivalu se počasí letos vyznamenalo. Vedro, modro, trochu jsme se sice pekli, neboť stínu tam bylo minimálně, ale vždy byla možnost se zchladit a zaplavat si na koupališti. Festival nám předvedl to nejlepší, co nám tento u nás tak populární hudební styl může nabídnout. Zúčastnilo se ho dvaadvacet výborných kapel. Připadala jsem si chvílemi jako Alenka v říši divů. Rok jsem žila jako trosečník na ostrově, nikoho neviděla, s nikým nemluvila a najednou kamarádi na každém kroku.

Páteční program zahájila tradičně píseň Will the Circle Be Unbroken. Letos nám ji předvedla první účinkující kapela Frýda and Company za vydatné pomoci Petra Brandejse, Petra Žižky a dalších. Tahle zajímavá plzeňská kapela kolem zpívající dobristky Albíny Pethsové, se pohybuje na pomezí bluegrassu, folku a americké country. Hrají skoro akusticky ve složení dobro, kytara, housle, banjo a basová kytara a dávají tušit vliv kapel jako Nickel Creek, Dixie Chick atd. Zajímavá muzika, letos jsem je zažila ještě víckrát.

Celý článek...

Foto týdne

Jste náš host číslo

8536971

Melanž

  • Jak připravit svatomartinské menu?

     

    1. Domácí paštika z husích jater

    Jako předkrm vám pro svatomartinské menu báječně poslouží domácí paštika, kterou můžete udělat klidně i pár dní dopředu, aspoň se pořádně uleží. Ale po ochutnání ji raději schovejte, ať vám nějaká zbyde i na Martina. Použijte ideálně játra z husy, řezníci je tam obvykle nechávají.

    Postup

    Na cibulce a česneku opečte játra, zalijte je panákem oblíbené pálenky nebo decinkou silnějšího vína, vhoďte libovolné bylinky (skvělý je tymián) a nechte 15 minut provařit. Zeleň vyndejte a zbytek rozmixujte do hladka s tučnou smetanou (30 % a víc), dle hustoty přidejte pár lžic másla nebo sádla, díky kterému hmota po vychladnutí ztuhne. Smetana slouží pro zjemnění chuti a krémovou konzistenci, s množstvím to nepřehánějte, ať není směs moc tekutá. Nebojte se přidat kousky oříšků a sušené brusinky, solí také nešetřete, po ztuhnutí a odležení se její chuť dost ztrácí.

     

    2. Svatomartinská husa

    Ideálně jste měli začít už na jaře, abyste ji stihli jaksepatří vykrmit. Pokud ale nevlastníte patřičně zařízený dvorek nebo nemáte dost tolerantní sousedy v paneláku, stačí s předstihem 1–2 týdny husu objednat u svého osvědčeného farmáře nebo řezníka. Den nebo dva předem už nemusíte mít štěstí zrovna na husu a na pekáči holt bude muset skončit kachna (což ale není žádná prohra).

    Nechcete-li trnout, jestli se stihne v den D upéct do stavu „božíčku, to maso se jenom rozpadá“, hoďte svatomartinskou husu do trouby pěkně přikrytou už přes noc. Při 150 °C se bude zlehka péct až do rána, spokojená bude, když ji vycpete loupanými jablky. Po probuzení už pak můžete jen ladit křupavou kůrčičku a odlít si trochu vypečeného sádla na přípravu zelí.

     

    3. Zelí ke svatomartinské huse

    Na zelí je nejlepší, že ho nemusíte dělat jen ze zelí. Pokud se vám klasika už trochu zajídá, tak zkuste najemno nakrouhat kedlubny nebo řepu, ať už červenou nebo žlutou cukrovou. Připravte je pěkně na cibulce a sádle a nechte vyniknout jejich přirozenou nasládlou chuť nebo ji dejte do kontrastu s trochou octa či kyselejších jablíček. Jablka perfektně doplní i zelí ze zelí.

     

    4. Svatomartinské rohlíčky

     

    Bez svatomartinských rohlíčků by menu nebylo dokonalé. Vybrat si můžete třeba z těchto dvou variant receptů.

    Recept na tradiční svatomartinské rohlíčky

    Klasický recept na martinské rohlíčky počítá s náplní z vlašských oříšků. Pokud jim ale nefandíte, zkuste je nahradit mandlemi. Případně ořechy přes noc namočte, aby chutnaly jako čerstvé.

    Ingredience:

    Na těsto:

    400 g hladké mouky

    250 g zakysané smetany

    250 g studeného másla

    Na náplň:

    200 g vlašských ořechů

    100 g smetany ke šlehání (30 %+)

    1/2 lžičky skořice

    2 lžíce medu

     

    Postup:

    1. Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
    2. Mezitím si připravte náplň. Do rendlíku dejte namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidejte smetanu a skořici. Za stálého míchání směs krátce provařte (cca 1 minutu).
    3. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
    4. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.

     

    Zdravější recept na svatomartinské rohlíčky

    Odlehčená varianta rohlíčků obsahuje o poznání méně másla a díky přimíchání oříškové mouky a využití tvarohové náplně má více bílkovin.

    Ingredience:

    Na těsto:

    220 g špaldové hladké mouky

    100 g vlašskooříškové mouky

    180 g zakysané smetany

    160 g studeného másla

     

    Na náplň:

    250 g tvarohu v alobalu

    1 vejce

    1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

    1 lžička citronové kůry

    med či jiné sladidlo dle chuti

     

    Postup:

    1. Do misky odvažte špaldovou mouku a vlašskooříškovou mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
    2. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte tvaroh z alobalu, vejce, lžíci vanilkového pudinkového prášku (nikoli vařeného pudinku), přidejte lžičku citronové kůry a oslaďte medem či sladidlem dle vlastní chuti.
    3. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 3 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
    4. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.

    (Zdroj: www.marketavtroube.cz)

     
  • Proč se slaví posvícení na Martina?

    Tradice má mnoho společného s někdejším předvánočním 40denním půstem, který se držel již od 5. století, a to právě od 11. listopadu – dne svatého Martina. Půst byl nakonec zmírněn a zůstaly jen čtyři adventní neděle, ovšem úvodní posvícení s husí pečínkou naštěstí nikdo nezrušil. A proč zrovna svatomartinská husa? Jedna legenda praví, že svatý Martin nechtěl být jmenován biskupem, tak se schoval k husám, kterého však kejháním prozradily. Jiný příběh tvrdí, že světce husy vyrušily při kázání. Tak jako tak byl jejich osud upečen. Tedy zpečetěn.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz