Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Písničky Don’t Play Your Rock ’n’ Roll To Me, Living Next Door To Alice nebo Oh Carol jsou dodnes hity, jejichž povedené a vemlouvavé melodie mají v uších generace posluchačů. A to i díky oblibě rozhlasových stanic, z jejichž playlistů nikdy nezmizely. V sobotu 21. února je ve Velkém sále pražské Lucerny fanouškům naservírují britské glamrockové legendy Smokie. V tomto roce kapela oslaví 50 let od svého založení a 40 let na scéně.

Začátky Smokie sahají přesně do poloviny 60. let, kdy se na dvoře gymnázia v Bradfordu v britském hrabství West Yorkshire setkávají spolužáci Terry Uttley, Alan Silson a Chris Norman, aby založili první skupinu The Yen. Následovala řada dalších variací kapel s různými jmény jako The Elizabethans nebo Kindness. Až rok 1975 přinesl radikální změnu a spojení s producenty Mikem Chapmanem a Nickem Chinnem přineslo raketový start na hitparádové pozice. Písnička If You Think You Know How To Love Me dosáhla na třetí příčku britské hitparády a na celém světě se jí prodaly milióny kusů. Pět let jezdili Chris, Terry, Alan s Petem Spencerem za bicími po světě, všude sbírali zlaté a platinové desky a koncertní úspěchy.

Po odchodu Chrise Normana na sólovou dráhu kapela vystupovala se zpěvákem Alanem Bartonem až do roku 1995, kdy při tragické nehodě tourbusu frontman zahynul, Terry Uttley a Alan Silson byli těžce zraněni. I díky podpoře fanoušků se pak kapela po tragické ráně rozhodla pokračovat a od roku 1996 hraje ve stálé sestavě Mike Craft - zpěv, kytara; Mick McConnell - kytara, zpěv; Terry Uttley - basová kytara, zpěv; Steve Pinnell - bicí; Martin Bullard - klávesové nástroje.

Koncert proběhne v sobotu 21. února ve Velkém sále pražské Lucerny. Program koncertu rozšíří speciální host - skupina KEKS a také předkapela, která vzejde se soutěže.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9523735

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz