Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Moderátor festivalu Pepa Štross, v pozadí kapela Žalozpěv

Třetí srpnovou sobotu proběhl už osmnáctý ročník festivalu, který se usídlil v kyjovském letním kině. Probíhá vždy zároveň s městskými slavnostmi, což může být výhodou i nevýhodou. Letos bych to tipovala spíš na nevýhodu, jelikož program na náměstí se protáhl do večerních hodin a Ukulele troublemakers zdarma byli asi proti folkovému festivalu za peníze těžkou konkurencí. Přičtěme úvodní déšť a nelze se divit nižší návštěvnosti.

Škoda, protože program rozhodně nenudil. Už samotný výběr moderátora zaručoval dostatečné procvičení bránice. Pepa Štross ani tentokrát nevynechal spoustu vtípků ze života, kolikrát i vlastního.

 

Kapela Žalozpěv. Zleva Vojěch Herka, Jiří Nohel, Pavla Kamanová, Lucie Ševčíková, Aleš Tomek

Letošní ročník zahajovala kapela Žalozpěv, která sama sebe charakterizuje jako akustickou hudbu z Vysočiny. Kapelník a hlavní tvůrce repertoáru Jiří Nohel se v písních nejčastěji drží mlhavé poezie tohoto kraje a dokáže svými zadumanými melodiemi a krásnými texty zatnout drápek v srdcích posluchačů na první poslech. V Kyjově se kapela předvedla v novém složení, kdy zpěvačku Markétu Štouračovou, momentálně v radostném očekávání, zastupují dvě nové dámy Lucka Ševčíková a Pavla Kamanová. Stálého basáka Petra Novotného, který měl ještě jiné povinnosti, zas zastoupil Vojta Herka, jinak též dvorní studiový nahrávač CD kapely.

 

Veronika a Luboš Stráníkovi nebo-li Stráníci

Stráníky snad netřeba představovat, v Kyjově se předvedli jen ve dvojici (bez Míry Ošance) se svým klasickým repertoárem. Vždy milé pohlazení na duši.

 

 

Kapela Přístav, na snímku zleva Aleš Macků, Martina Hrbková, Pavel Palán, Aleš Hrbek

Trochu slavení nemůže chybět.  Brněnská kapela Přístav patří k častým účastníkům festivalu a letos  v Kyjově oslavila 15 let existence. Publiku se představili v neobvyklé sestavě. Čtveřici, kterou jste mohli vídat ještě na jaře, posílila nová klávesistka a také se vrátila z mateřské dovolené zpěvačka Martina, kdysi Strnadová, nyní Hrbková. V šesti předvedli hezkou porci muziky.

 

 

Vítěz Folkového kvítku Michal Horák

Festival má pár neměnných bodů, jedním z nich je vystoupení vítěze dětské soutěže Folkový kvítek. Michal Horák si zde zahrál již podruhé a možná ne naposledy. Pouze šestnáctiletý kluk je držitelem ocenění již druhým rokem. Svým projevem, muzikou i občas dost vtipnými texty rozhodně zaujal.

 

Zdravice zasloužilých matadorů

Dalším naprosto nepostradatelným bodem bývá Zdravice zasloužilých matadorů. Tady pozdravili diváky a připili si ti hlavní, co mají na vzniku a průběhu festivalu zásluhy. Nechyběl Pavel Žalman Lohonka, jehož jméno akce nese, starosta města František Lukl, pod jehož záštitou se festival koná, či několik sponzorů, bez nichž by akce takového rozsahu zkrátka nebyla myslitelná. Zcela vpravo třeba vidíte Milana Horáčka v družné debatě s hlavním organizátorem Františkem Linhárkem. Karel Plotěný z firmy Asio skromně postával v pozadí za starostou. Po přípitku následoval, jako obvykle, závod diváků v rychlosti, s jakou si zvládli rozebrat sponzorskou basu kvalitních vín.

 

Na snímku Luboš Javůrek, Naďa Urbánková a Petra Šany Šanclová

Kapela Bokomara se představila jak s vlastním repertoárem, tak i jako doprovod stálice naší scény, Nadi Urbánkové. Tato dáma neztrácí páru a glanc a svými hity ze Semaforu strhla ke zpívání značnou část publika. Kdo by neznal hity Závidím, Drahý můj, My se houpáme, Vilém peče housky?

 

Žalman a spol, zleva Pavel Malina, Pavel Žalman Lohonka, Michaela Hálková a Petr Novotný

Na festivalu daného jména pochopitelně nemohli chybět Žalman & Spol. Koncert relativně nové (tj. 2 a půl roku staré) sestavy potěšil, rozproudil energii a chvílemi i vyzval diváky k tanci, zněly písně léta známé (třeba Čekej malá Gréto, Divoký horský tymián, Jdem zpátky do lesů) i nově vytvořené pro čerstvou sestavu (Od Zimy do zimy, Ticho Hobitů). Pochopitelně došlo na společné zpívání s diváky a několik vytleskaných přídavků.

 

Brněnský Folk Team letos slaví 40 let

Další jubilanti na scéně: Folk Team letos slaví 40 let své existence, což byste jim dle energie, která z nich prýští, rozhodně netipovali. Strhující a zábavná podívaná i poslouchaná. Sledovat Romana Venclovského (na snímku druhý zleva) v písni Nadčlověk s vážnou tváří snad ani nelze, jeho taneční kreace i výrazy tváře rozesmějí každého. Mně osobně ale z jejich předloňského CD Nebudu nejvíc učarovala písnička Skála. Tu ovšem naleznete i na nejnovější výroční kompilaci Folk Team - Live 40.

 


Tomáš Kočko a cimbálová muzika Grande Moravia Ladislava Pavluše

Jak lépe zakončit večer v kraji vína než na lidovú notečku? Tomáš Kočko, dvojnásobný držitel Anděla za Word music, dokázal uchopit lidové písně vlastním způsobem a ve spojení s cimbálovkou vytvořil opravdu strhující zakončení večera. Spousta diváků se dala do tance a nechtěla je pustit z pódia.

Nuže, tak to bylo – a jak to bude? Přijeďte na příští ročník a uvidíte sami. Určitě neprohloupíte, i napřesrok se bude slavit. Legendy bluegrassu Poutníci to na své výročí 45 let jistě pořádně roztočí. A pozvou si různé bývalé členy i spřízněné kapely. Pište si tedy do diářů: 1.8.2015 v Kyjově!

Foto Lucia Nováková - Lucy

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522169

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz