Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Koncert ke čtyřicetinám Pražců z Luk nad Jihlavou, jedné z našich služebně nejstarších a dosud fungujících bluegrassových kapel, se konal v sále Domu hasičů v Lukách nad Jihlavou. Přijela jsem kvůli tomu ze Švýcarska. Večer zahajovala jihlavská swingově-jazzová formace Bee Band, pro mne ten večer premiéra. Příjemná muzika s půvabnou zpěvačkou, jako vystřiženou z dvacátých, třicátých let minulého století. Lahůdka.

 

Swingově-jazzová formace Bee Band

Po nich následovalo audiovizuální okénko, kde jsme měli možnost spatřit asi dvacetiminutovou prezentaci historických kapelních fotografií od nejstarších dob po dnešek. To celé připravil a instrumentální hudbou podmaloval jejich legendární mandolinista Vašek Kříž.

Pak již konečně nastoupili Pražce v současné sestavě, ve které hrají už deset let. Jejich kapelníkem je výše zmíněný nestor jihlavského bluegrassu Václav Kříž. Vychoval si k obrazu svému na Jihlavsku celou generaci bluegrassových muzikantů, v čele s jejich banjistkou Mirkou Musilovou.

Představili nám své později pokřtěné cédéčko Pražce 2014. Obsahuje sedmnáct písní, zpívaných jak česky, tak anglicky. Sem tam se mezi bluegrass připlete i jiný žánr. Natočili ho prý na podzim během dvou sessionů a bez hostů, tak na něm můžeme opravdu vše slyšet jako živě na pódiu. S touhle nahrávkou se s nimi rozloučil jejich baskytarista Eduard Lukeš. Na jeho místo nastoupil kontrabasista Aleš Weselý. Vidět jsme je měli možnost ten večer ještě oba. Edu v prvním setu a Aleše v druhém.

A to již zazněla první píseň „Black Eyes Susie“ a hned na to „Vrať se k nám stejnou řekou“. Další krásné písničky jako „Memphis Tennessee“ od Chucka Berryho, „Chatanooga Choo Choo“, atd., následovaly. Prý aby obecenstvo nekupovalo, nebo v tomto případě nedostávalo, zajíce v pytli, zahráli nám z něho skoro všechno. Cédéčko je totiž z jistých důvodů neprodejné. Bylo nachystané pro všechny účastníky koncertu v předsálí. Případná a vítaná finanční podpora je brána jako sponzorský dar. Bez sponzorů a podpory městyse Luka nad Jihlavou by se ani nemohlo nikdy realizovat.

 

Pražce - zleva Jiří Lukšů, Mirka Musilová, Aleš Weselý, Sláva Řehoř, Vašek Kříž

Pomalu se chystala hlavní událost večera – křest. Připravené šampaňské se chladilo za oknem, venku pěkně mrzlo. Ale ouvej, někdo ho tam ukradl… Narychlo se tedy musela sehnat náhradní flaška. Poslední písnička setu před křtem byla „Navrch dej tuhle kartu…“ Pak již začala ta velká sláva. Na jeviště byl pozván první kmotr, ex Pražec již od prvopočátku, Dalibor Rychnovský. Pokřtil cédéčko bourbonem a popřál kapele, aby bylo hodně poslouchané a nebylo poslední… Pak přišla na řadu moje maličkost a cédéčko bylo pokřtěno podruhé, tentokrát šampusem. Oboje se pak poslalo do obecenstva.

 

Zleva Dalibor Rychnovský, CD Pražce 2014 a Lilly Pavlak

Je to nádhera, když spolu kapela vydrží tolik let a pořád si rozumí a hlavně je stále baví hrát. Set zakončili již ve stávající sestavě s basistou Alešem Weselým. Postupně byli publiku představeni všichni, kteří měli s tímto cédéčkem co dělat. Na jeviště byli pozváni zvukař, pan starosta, grafici i fotograf.

Poté přišel na řadu štědrý raut se spoustou s láskou připravených lahůdek. Konal se v plakátky a trofejemi z minula vyzdobeném předsálí. Historické materiály sem byly přeneseny z jejich bývalé klubovny na koupališti. Kdysi jsem ji navštívila, bylo to malé bluegrassové muzeum. Je jí moc škoda. V sále ale visely nové plakáty nachystané na podepsání. Základ pro jejich budoucí klubovnu.

Během rautu se na scénu připravovaly „Old Pražce“. Tak jsme měli postupně možnost živě zažít v několika sestavách jejich bývalé členy. Na mne čekalo milé překvapení. Přišla za mnou jedna paní s tím, že kdysi jejímu tatínkovi posílala nějaká známá, zvaná Lilka, nahrané kazety s muzikou a informovala ho o dění v emigrantském světě. Zjistila jsem s potěšením, že to je dcera Jarmila mého starého trampského kamaráda z mládí, Pavla Nováka, přezdívaného Idol. Bohužel na nás již dlouho kouká z nebe… Prý v kapele hrával i její bratr Přemysl. Toho jsem záhy mohla vidět na pódiu. Tento nečekaný zážitek mi ještě zlepšil výbornou náladu tohoto večera.

 

 Old Pražce s Přemyslem Novákem

Závěr večera opět patřil skupině Bee Band. Ty jsem  ale již nezažila, únava po probdělé noci mne zahnala spát. Můžeme ale představit jednotlivé členy a napsat něco o jejich historii. Kapelníkem je již několikrát výše zmíněný nestor jihlavského bluegrassu, mandolinista a zpěvák Václav Kříž, velký znalec této muziky. V roce 1998 byl uveden do „Dvorany slávy“ Banjo Jamboree v Kopidlně.

Houslista a zpěvák Jiří „Pekáč“ Lukšů, v Pražcích od roku 1991, po odchodu houslisty Jana Antla. Je autorem houslové školy „Housle v country a bluegrassu“( G&W Cheb, 2004). Jaromíra „Mirka“ Musilová, dříve Vondrová, hraje v kapele na banjo od roku 1978. Tehdy jí bylo pouhých15 let. Hrávala mimo jiné i v jedné sestavě legendární kapely Schovanky (Evy). Kytarista Stanislav „Sláva“ Řehoř je také členem spřátelené kapely Druhej dech, Luka nad Jihlavou, kde obsluhuje mandolínu. S Pražci hraje již 10 let. Také nový kontrabasista Aleš Weselý hrává v několika dalších hudebních sestavách.

Pro ty, které to zajímá, přikládám ještě stručnou historii kapely:

1973 – 1977

V průběhu let 1973 – 74 se utvořila na loucké ZDŠ skupina se zájmem pokusit se interpretovat styl Country & Western zvaný bluegrass, aniž kdokoliv v té době věděl, co to vlastně obnáší v oblasti vokální a nástrojové. Inspirace byla dána deskami Greenhorns a Rangers a také prvními kolekcemi Dvoran C & W z dílny M. J. Langera, dále různými cestami získanými magnetofonovými nahrávkami (zpočátku zejména pak z rakouského vysílání).

Zakládajícími členy byli Vladimír Hrazdíra, Miroslav Hlávka, Miloš Široký, později pak ještě Dalibor Rychnovský a Bohuslav Vondrák. Následně se k nim připojil Václav Kříž a skupina si zvolila název Pražce (anglicky Frets ) – myšleno jako hmatníkové příčky na některých hudebních strunných nástrojích. Zkoušelo se a postupně si každý osvojil nějaký potřebný nástroj. Od té doby, s malými přestávkami, hrají až do současné doby.

1978 – 1989

Kapela hraje v prvotní sestavě, jen byla po odchodu Miroslava Hlávky na vojnu vyřešena talent-scoutingovým způsobem jeho náhrada objevem Jaromíry Vondrové (dnes Musilové), které tehdy bylo něco málo přes 15 let. Kapela opět zkoušela a absolvovala různá příležitostná hraní, například ve Vyškově (ocenění některých hráčů za výkony), později účinkovala v Písničkové lize v Brně či na společných koncertech s brněnskou Ozvěnou.

V roce 1980 následovalo první významné vystoupení, na Banjo Jamboree, celostátní přehlídce banjistů a jejich skupin v Kopidlně. V té době se Pražce zúčastnily spousty dalších akcí, z mnohých si vybraly Lokálku v Polné, Hronov (a zde získaná ocenění za hru na banjo a kytaru), okresní a krajská kola Porty, koncerty s brněnskými kapelami – Uhlákem, Vědrem a tehdejšími Poutníky apod.

1990 – 2004

Na jaře roku 1990 byla kapela znovu aktivována. K Václavu Křížovi, Jaromíře Musilové a Vladimíru Hrazdírovi se přidali někdejší člen Jan Antl, housle, a dva noví, Jiří Lukšů, housle (ex Kyvadlo Jihlava) a Přemysl Novák, kytara. Po krátké době skupinu znovu opustil Vláďa Hrazdíra a na jeho místo byl angažován Jaromír Dohnal (baskytara). Skupina poměrně často hrála, především na country bálech a podobných akcích. Jan Antl ale zhruba po roce Pražce opustil. Další změnou byl příchod Tomáše Kubína na kontrabas a v souvislosti s ním přechod Jaromíra Dohnala na post kytaristy. V této sestavě kapela absolvovala několikrát Banjo Jamboree v Kopidlně a spoustu dalších, poměrně významných, akcí.

Na jaře roku 1999 natočily Pražce první CD. Dostalo název PRAŽCE 99 (a stylově bylo pokřtěno 9. 9. 99 v 9 hodin večer). Obsahuje 19 skladeb. Na podzim téhož roku zaujal místo v sestavě opět Vláďa Hrazdíra. Po úspěšném setu v klubu CI-5 v Praze dostala kapela pozvánku na EWOB 2000 (Evropský bluegrassový festival) v Holandsku, v městečku Voorthuizen. Hrálo zde cca 50 kapel z celé Evropy a z USA. Kapela tady podala solidní výkon a byla posluchači dobře oceněna. V průběhu podzimu 2001 bylo realizováno druhé CD s názvem Dva kroky s 15 skladbami.

Počátkem roku 2004 oslavila kapela 30 let existence. K tomuto jubileu vydala své třetí CD, které dokumentuje historii tělesa. Nahrávky různých sestav kapely pochopitelně neoplývají technickou kvalitou záznamu, ale alespoň částečně vypovídají o tom, jak se kapela v průběhu doby měnila.

2004 – 2014

V dubnu roku 2004 došlo k zatím poslední personální obměně. Jaromír Dohnal a Vladimír Hrazdíra se rozhodli skončit s hraním. Jejich místa zaujali na kytarovém postu Stanislav Řehoř a na baskytaru Eduard Lukeš. V důsledku této změny byl také poměrně značně obměněn repertoár. Pražce se však i nadále zaměřují na bluegrass, rockabilly i písně z oblasti hudby Country & Western

V roce 2006 byla kapela Pražce pozvána na Country Fest do Hohensteinu. Dvoudenní akce v malé vesnici v Rakousku zaujala hlavně tím, jak se dokáže bavit místní společnost. Pražce se následně úspěšně zúčastnili Festivalu EWOB v La Roche sur Foron (Francie). Jejich set byl zařazen na samý závěr v neděli odpoledne a byl publikem velmi dobře přijat. Výsledkem bylo pozvání na další ročník festivalu v roce 2007. Kapelu ale potkala smutná událost… Ve věku pouhých 42 let opustil 5. září 2006 navždy řady muzikantů jejich dlouholetý člen, kytarista a zpěvák Jaromír Dohnal.

I v roce 2007 si zahráli už na 2. ročníku Country Festu v Hohensteinu. Následné účinkování Pražců v La Roche sur Foron se dá i tentokrát považovat za úspěšné. Kromě vlastní festivalové účasti přímo ve městě absolvovali i dva sety, jeden večerní (Tattoo bar) a jeden dopolední (před kavárnou na náměstí), jako propagaci festivalu.

V roce 2012 byly Pražce pozvány – jako jeden z nejstarších souborů u nás (který účinkoval na festivalu v jeho začátcích) – na jubilejní 40. ročník Banjo Jamboree v Čáslavi – Vodrantech. Rok 2013 byl naplněn různými, hlavně koncertními akcemi. Sezónu ozdobila jejich účast na Mandlovském futrálu v Řetové, na Bluegrassu na mlejně na Janďourkově mlejně v Sedlišti u Starých Hradů a hraní v Praze na Smíchově v bývalém klubu CI5. Kapelu bohužel potkala další smutná událost. 12. listopadu 2013 je po těžké nemoci opustil bývalý člen, houslista Jan Antl. Bylo mu 63 let…

Počátkem roku 2014 se rozhodl Eda Lukeš ukončit svoji spolupráci s Pražci. Na jeho místo nastoupil kontrabasista Aleš Weselý. Nový člen kapely se pochopitelně musel nejdříve seznámit s repertoárem, takže první veřejné vystoupení v nové sestavě přišlo až 30. dubna na akci Čarodějnice 2014 v Jihlavě na Masarykově náměstí.

Další akce: hraní na Festivalu Hubertka, na Salavické jízdě v Salavicích, na 2. ročníku Hubertova country festivalu v Hlinsku, na Prázdninách v Telči, kde zahajovali předposlední den (po nich hráli Poutníci a Devítka). Následovaly tradiční akce, Přehlídka louckých kapel a hraní na Regionálním dnu v areálu za zdravotním střediskem v Lukách a prosincová vánoční akce v Jihlavě na Masarykově náměstí.

Hlavní událostí roku 2014 však bylo natočení alba Pražce 2014, kde se snažili repertoárově zmapovat uplynulé desetiletí. Desku natočili ještě s Edou Lukešem. Tohle album bylo tedy pokřtěno na krásném koncertu 27. prosince 2014. Právě při psaní své reportáže desku poslouchám a moc se mi líbí!


 

Foto:Lilly Pavlak a prazce-luka.webnode.cz

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520224

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz