Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf

Připomeňme si: Karla Vosmanská byla mimořádně talentována folková a countryová zpěvačka. V řadách brněnských Hráčů stála při formování country scény na Moravě, s pražskými Taxmeny vstoupila rovnou do vrchních pater české country. Vyhrála s nimi Portu v roce 1974 ve Svitavách, byla vyhlášena nejlepší zpěvačkou festivalu, respektovaný týdeník Mladý svět zařadil její fotografii na obálku…

A pak v druhé polovině sedmdesátých let přišlo účinkování v Semaforu, v Šimkově tvůrčí skupině. Mohli bychom to brát jako prozatimní vrchol kariéry, která se bude dále rozvíjet, ale Karla vlastně dále pracovala v OPBH Praha 7 a v Semaforu vystupovala na smlouvu. V roce 1984 s manželem a dcerkou emigrují do Kanady. V létě roku 2020 zde Karla dobrovolně odchází ze světa. Na výsost talentovaná, ale zřejmě nenaplněná, nespokojená, hledající. Spíš už nic nehledající.

 

S Taxmeny. Nahoře Josef Blažejovský, vpravo Jaroslav Čvančara, dole zpěvák Vráťa Vyskočil.

Kapelník Taxmenů Jaroslav Čvančara připravil s přáteli (zvukař a fotograf Petr Benesch, muzikanti Luboš Berg a Otakar Janovský) velkorysou knihu Karla Vosmanská ve vzpomínkách přátel, kterou v neprodejném bibliofilském nákladu sto kusů vydalo nakladatelství Toužimský a Moravec. Kniha má 104 stran velkého formátu, obálku ilustrátora Petra Modlitby, je vybavena rozsáhlou fotografickou přílohou, jmenným rejstříkem i rejstříkem obrazové části. Je z ní cítit empirie zkušeného badatele a editora Čvančary.  Jako bonus je přiloženo CD s dvaadvaceti Karliními písničkami, zřejmě z rozsáhlého zvukového archívu Petra Benesche.

 

S Pavlem Bobkem na letní scéně tehdejšího pražského Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Éra Semaforu.

V knize na Karlu vzpomínají sestra Jana Svobodová, přátelé ze severní Moravy, hudebník a podnikatel Jaroslav Samson Lenk, kytarista Hráčů Roman Mikulášek, Taxmeni Vráťa Vyskočil, Luboš Berg i Otakar Bandaska Janovský, s kterým Karla přišla do Prahy a čtyři roky s ním žila. Rozsáhlou stať nazvanou Karla - prolétnuvší kometa, napsal Jaroslav Čvančara. Dále vzpomínají  dramaturg Michal Jupp Konečný, novinářka Luďa Razimová, ale i kolegové ze Semaforu – Helena Maršálková, Viktor Sodoma, Mirek Paleček, Luděk Sobota, Pepa Fousek… Ze vzpomínek Karlina manžela Dušana Bajera je cítit, jak ji stále miluje. A nad dopisem dcery Veroniky, který píše své drahé mámě, se asi rozpláčete.

Když se Karla dopálila, a bývalo to často, sbalila kytaru a třískla dveřmi. Pak se většinou zase vrátila. Její psychicky nemocná matka dokázala dát pěti dětem na stůl kilo cukru a na týden zmizet.

Jakoby Karla něco z toho podědila. Rozdala hodně radosti, dost bolesti způsobila, dost bolesti v sobě nesla.

Žehnej ti Bůh, Karlo.

 

 

(Karla Vosmanská, 24.12.1951 – 30.7.2020)

Čtěte také: http://www.musicopen.cz/index.php/osobnosti/4146-toulava-honza-s-kytarou

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560585

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz