Dnes má svátek Vlastislav Zítra má svátek Robert

Redakce Portýra, folková Porta, Český Krumlov 1973

Při přípravě záslužné výstavy RyvoLove vycházeli muzejníci mj. z pozůstalosti Wabiho Ryvoly, kterou ochraňuje jeho dcera Karolína. Mimo vojenské knížky z 50. let minulého století a dalších pozoruhodností narazili na množství fotografií. Tehdy se na mne obrátil Radek Diestler se žádostí o identifikaci zobrazených, případně další doplnění. K této fotografii jsem mu napsal:

„Typická redakce Portýra, která sloužila jako tiskové středisko, zázemí pro kolegy novináře, výrobna časopisu i místo celonočních mejdanů. Spolu s Josefem Kobrou Kučerou jsme v těch dobách byli hlavní tvůrci časopisu, spolupracovníci nám nosili rukopisy, děvčata u psacích strojů je přepisovala na úzké pásky papíru, které Kobra lepil společně s ilustracemi do makety, do sloupců, novinářsky špalt… Ty makety pak byly v tiskárně přeneseny fotocestou na kovolisty, a tiskařské mašiny k plochému tisku je ve stále se zvyšujícím nákladu začaly k ránu chrlit. A k tomu zpravidla probíhal mejdan, jam session muzikantů, co už měli hraní na pódiu za sebou… Kobrovi to nevadilo a já jsem si občas odskočil na chvíli zahrát. A v koutě sedával u psacího stroje soustředěný Jiří Černý; tento velký novinář pravidelně přispíval ucelenou recenzí toho kterého večera. Zadarmo. Všichni jsme to dělali zadarmo.  Ale rádi.

V roce 1973 se Porta rozrostla na tři žánrově samostatné festivaly. Ten folkový byl v Českém Krumlově a pozoruhodný byl mj. tím, že v autorské soutěži v přítomnosti velkých hvězd formující se české folkové scény (Marsyas, Minnesengři, Hutka, Třešňák, asi i Merta) zvítězil tramp Jiří Wabi Ryvola. Někde mám jeho fotku, jak stojí s portou na schodech zámečku u otáčivého hlediště v zámeckém parku. Stojí hrdě, jako když Pavel Tigrid stál před redakcí Svědectví v Paříži a čekal na návštěvu nového československého prezidenta Václava Havla.

Nad maketou sedí Josef Kobra Kučera, nad ním v tričku z X. Světového festivalu mládeže a studenstva v Berlíně Fedor Skotal, hovořící s Miloslavem Jakubem Langerem, sedící písařka; blondýna naproti Kobrovi je Marie Sala Vrbová, novinářka, členka Zlatého klíče, manželka písňového textaře a básníka Pavla Vrby, který byl na festivalu také. Pod plakátem dva členové úspěšné brněnské skupiny konzervatoristů Menší bratři – Jan Václav Renč, a s houslemi Víťa Slouka. Taky se zrovna vrátili z festivalu v Berlíně. S Vaškem Renčem, synem zakázaného katolického literáta, si povídá Jaroslav Maxmilián Navrátil. Neobyčejně pozoruhodná a zasloužilá osobnost. Inspektor kultury na NVP (Národní výbor hlavního města Prahy), zakladatel a první předseda Folk a Country klubu, ochránce folkařů,  podporovatel dějů v Malostranské besedě i jinde, objevitel Zdeny Lorencové… I taková to byla doba. Dnešní čeští senátoři by ji asi většinou nerozuměli, ale tentokrát nevybíráme ústavního soudce.“

Výstava RyvoLove v kulturním domě Kaštan v pražském Břevnově potrvá do konce listopadu.

P.S. - po zveřejnění tohoto článku se přihlásil i autor fotografie. František Heřman píše: Ta fotka z Portýra je samozřejmě moje.

 

Foto: František Heřman

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9582769

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz