Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav

Jana Ryvolová na osadním ranči Fort Hazard

„Až se sejdem znovu pod stromy v hebké trávě“ byla jedna z písní, které zazněly při posledním rozloučení s Janou Ryvolovou v obřadní síni v Českých Budějovicích, kam ji přišla vyprovodit rodina a blízcí kamarádi. Jana nasedla do Hádesovy loďky celkem nečekaně po kratičké hospitalizaci 7.října, ale již řadu let bojovala s různými omezujícími zdravotními problémy.

Jana Ryvolová, původně Koutská, patřila k početné a trvalé osadě Zlatý klíč, která vlastně vznikla v Bechyni. Tam se totiž na střední keramické škole sešla nebývale souznějící parta mladých lidí, které Miki Ryvola dokázal spojit do trampské, dnes již legendární osady, fungující, i když v silném oslabení, dodnes. K jejich stmelení napomohl o něco později i osadní ranč Fort Hazard na jihu Čech. Jana v tomto společenství obdržela hned na počátku přezdívku Koutě, a ta se udržela po všechny ty roky.

Vdala se za Wabiho Ryvolu (dokonce dvakrát), s kterým má syna Alana. Další partner Standa byl její životní jistotou až do samého konce. Pravidelně ji navštěvovala a povzbuzovala také spoluosadnice Zuzana.

I když byl později Janin kontakt s osadním děním poněkud řidší, její vazby s touto jedinečnou partou se nikdy nezpřetrhaly. Syn Alan se postupem let rovněž aktivně zapojil do trampského společenství.

Janina fotografie přibude nyní na zeď smutku na Hazardu, kde je již několikanásobně vyšší počet fotopřipomínek těch osadníků, kteří odešli na cestu bez návratu, nežli těch, kteří zde ještě zasedají ke stolu... (red.)

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9581752

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz