Dnes má svátek Státní svátek Zítra má svátek Zikmund

Když na pátečním setkání se zámořskými kamarády v proslulém Hostinci U Taterů začala Zuzana Reinischová hrát píseň Tvůj bílý šátek, všichni se s chutí přidali.

Tango Tvůj bílý šátek je z operety Ostrov milování, kterou 6. března 1942 poprvé uvedlo Tylovo divadlo v Nuslích, dnešní Divadlo Na Fidlovačce. Hudbu podle libreta Karla Melíška a Jarky Mottla složil Josef Stelibský, který patřil k předním skladatelům české meziválečné hudební scény. Jeho melodie našly uplatnění ve čtrnácti operetách a více než padesáti filmech. Ostrov milování je jednou z nejznámějších Stelibského operet s řadou působivých hitů, z nichž největší popularitu si získal kuplet Bramborová placka (se škvarkama) a právě Tvůj bílý šátek. Dodnes má tento divadelní kus ve svém repertoáru řada scén - mimo ochotnických např. i Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě.

Tak si tu milou starou píseň připomeňme nejprve v provedení z roku 1943 v podání sólisty opery Národního divadla v Praze, ale také trampa Oldřicha Kováře, a Evy Prchlíkové.

V době konjuktury operet, jejichž plodným autorem byl i trampský hudební velikán Jarka Mottl, stejně jako světoběžník a tramp Eduard Ingriš, přebírali trampové písně z operet do svého repertoáru docela běžně. Stelibský je autorem řady trampských písní, které se staly dodnes hranými evergreeny. K Bílému šátku se někdy vracejí i současní interpreti - v nečekaném aranžmá ji v roce 2012 na desce Wabiho Daňka a Ďáblova stáda nazpívala Aneta Langerová.

*****

Dole foto ze setkání ve vyhlášeném hostinci U Taterů nad Svatojánskými proudy, pátek 11. srpna. V póze operní divy legendární trampská zpěvačka a kytaristka Zuzana Reinischová, zleva sedící Čechokanaďan Fony Pochop z Vancouveru. Před šedesáti lety spoluzaložil legendární trampský sbor Příboj (vítěz Porty, držitel Zlaté Porty), jehož zbývající členové přijeli k Taterům až z Brna. (O Brně se říká řada veselých historek včetné té, že vedení města snad šňupe kokain). Stojící velikán je Vojta Brodecký z Melbourne, jeden z organizátorů dvou světových potlachů v Austrálii. Vojta je spolutvůrce itineráře cesty štábu České televize po odvráceném kontinentu při natáčení hodinového dokumentu Čeští a slovenští trampové v Austrálii. Pod Vojtou sedící jeho žena Mirka, zcela vpravo Fonyho manželka Pavla. Pochopovi do staré vlasti přiletěli po úspěšném setkání Kanadské letokruhy na Bush River, které připravili společně s dalšími krajany. Letokruhy volně navazují na čtyřicetiletou tradici celosvětových potlachů, která se uzavřela jubilejním X. setkáním v Texasu. (ňuf)

Foto: František Cízler, T.O. Příboj

Foto týdne

Jste náš host číslo

9594873

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz