Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Kouzelná noční australská buš na Bombale

Za čtyřicet let se na třech kontinentech konalo deset světových potlachů českých a slovenských trampů. Končí ta éra?

S ideou světových potlachů přišel Pavel Wimpy Nebeský, v Česku šerif významné pražské osady Sovy, který s manželkou Veverkou odešel do kanadského exilu už v roce 1967. Když o rok později přišla první velká vlna emigrace z okupovaného Československa, stali se právě Nebeští útočištěm pro řadu českých trampů, kteří v Severní Americe hledali nový domov.

 První potlach, první setkání českých a slovenských trampů, rozesetých po celém světě, se konalo v roce 1978 nedaleko hlavního města yukonského teritoria Whitehorse. Místo, nazvané Horse Corral, objevili podle tradované verze dva brněnští trampové Jus a Lopatík. Dobře jsem je znal, s Jusem jsem jezdil, s Lopatíkem prožil dva roky v Krušných horách. Jus pracoval na Yukonu jako dřevorubec a s ženou Jitkou bydleli v malém domě v lese, Lopatík se vrátil k poměrně neromantické profesi, kterou se vyučil ve staré vlasti – otevřel si cukrárnu. Oba už bohužel nejsou mezi námi.

Po zveřejnění tohoto textu se z Yukonu ozvala Hanna Lach. Píše: “To misto na první světový potlach na Yukonu našel Ivan a Lopatík. Ivan jezdil lovit a byl všude, kluci, co žili na Yukonu, nikam ani nejezdili. Je to už dávno, ale dobře si to pamatuji.” S Ivanem Lachem jsme se setkali v roce 2017 na Yukonu při natáčení televizního dokumentu Čeští trampové v Americe. Přijel za námi na Klondike těch prašných 500 kilometrů z Whitehorse na Bear Creek u Dawsonu. Poseděli jsme v jeho camperu (karavanu, bydlíku, obytňáku) a natočili s ním krátký rozhovor. Ivan už zemřel, ale s jeho jménem se ještě setkáme při vzpomínkách Ampéra Janovského na teenagerské zážitky z cesty na slezinu ve slovenských Hrabušicích.

V průběhu čtyřiceti let bylo svoláno deset světových potlachů. Pro československé trampy byl svým způsobem zvláště významný třetí, konaný v roce 1988 ve Švýcarsku. Řadě z nich se v jaksi perestrojkově polevujícím režimu podařilo do Švýcarska legálně vyjet. Wabi Ryvola i se ženou Sašou, zato moravský písničkářský velikán Vladimír Rolf Staněk s manželkou Martou jet nemohl. „Ona tam nezůstane, vždyť v září odchází do důchodu“, vysvětloval Rolf příslušnému orgánu. Orgán pravil – „tak přijďte v září!“ Potlach byl ovšem v srpnu. U důchodců už nebylo pravděpodobné, že by chtěli na stará kolena emigrovat. Dobová boží (třebíčská) prostoto.

Světová setkání trampů se konala v kanadském Yukonu, na Snowy River, tedy slavné Sněžné řece v Austrálii (1983), ve švýcarských Alpách v Evropě (1988), ve Skalistých horách v americkém Coloradu (1993), na Bush River v kanadské Britské Kolumbii (1998), znovu v Austrálii v zátoce řeky Paddy´s  River Dam v Novém Jižním Walesu (2001), v americkém Texasu (2006), opět na Bush River v Kanadě (2011), potřetí v Austrálii v buši na Bombala River, v prameništi této docela významné řeky (2014).

 

Uprostřed kruhu Vojta Brodecký, jeden z pořadatelů světového potlachu na Bombala River. Rovněž spolutvůrce natáčení televizního dokumentu Čeští a slovenští trampové v Austrálii

Poslední desátý „celosvěťák“ připravil Petr Farář Komárek v roce 2018 nedaleko texaského Dallasu na pozemku, který koupili s kamarádem Fífou a nazvali ho po své domovské osadě Fort Adamson. Farář s Fífou už jeden celosvětový potlach připravili v roce 2006; myslím si, že do toho posledního se jim moc nechtělo. Leč čas běžel, řady trampů v zahraničí řídly. Tehdy došlo k dohodě jakési rady starších, že desátý potlach bude poslední.

Jenže už v tu chvíli se ozvaly hlasy, že tuto letitou tradici setkávání v nedotčené divočině je škoda ukončit. Zaznívaly především z překrásného kanadského přístavního města Vancouver. Do čela pořadatelů, dá-li se to tak říct, se postavil Fony Pochop, mj. kapelník a zakladatel legendárního brněnského sboru Příboj, vítěze Porty, nositele Zlaté porty.  Vznikl projekt Kanadských Letokruhů.

(pokračování)

 Foto: Mirka a Vojta Brodečtí, Melbourne

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566284

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz