Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Trampové z bratislavské Manily táhnou společně s kamarády z Prahy a Brna z Vysokých Tater do údolí Hornádu u Hrabušic. Je léto 1952

Do okolí Hrabušic, tenkrát malé vísky na okraji Slovenského ráje, jezdívali trampové zřejmě od počátku padesátých let minulého století, možná i dříve. V letech 1959 a 1960, vždy na přelomu července a srpna, se už jednalo o masová shromáždění se stovkami účastníků. V roce 1960 došlo ke krvavému střetnutí přímo v Hrabušicích s asistencí policie a armády. Dochovaly se o tom desítky svědectví.

Po zveřejnění článku Krvavý potlach na severu, Jetřichovice 1963 (Music Open 30. září 2022)) začaly docházet do redakce vzpomínky přímých účastníků hrabušického setkání. Nejen na léto 1960, ale i na léto a roky následující. Tvrdé zákroky bezpečnostních sil ve Slovenském ráji, ve Vysokých Tatrách, v Popradě na vlakovém nádraží a jinde pokračovaly v létě 1961. Byla to reakce na události předchozího roku, prevence, součást programového tažení proti trampingu, který byl v tehdejším Československu považován za zřejmě nejsilnější skupinu odpůrců režimu.

Bratislavská publicistka Andrea Benčová zpracovala vzpomínky trampského veterána Andyho z legendární bratislavské osady Manila. Andyho vyprávění překvapivě vyvrací tradované znění událostí. V jednom má nepochybně pravdu – nešlo o potlach, natož celostátní, šlo o slezinu, setkání, jehož počet účastníků přesáhl očekávání. Přineseme v příštích dnech.

Vás, laskaví čtenáři a pamětníci, vyzýváme – pošlete nám svou osobní zkušenost s represivními zákroky bezpečnostních sil především z přelomu padesátých a šedesátých let, a nejen ze Slovenského ráje. V rámci mapování hříchů minulého režimu je rádi zveřejníme. Získaná fakta by mohla být použita i ve scénáři připravovaného filmového dokumentu.

Pište na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Děkujeme!    (red.)

Foto: archiv Andyho, T.O. Manila Bratislava

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520184

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz