Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Erik Zítra má svátek Šarlota a Zoe

Letošní trapsavecký oheň byl stejně jako loni kvůli lockdownu přesunut z květnového data na termín zářijový. Místem konání se již podruhé stalo kempoviště v České Kanadě, v Lomech u Kunžaku. Zpočátku to vypadalo jako báječný tah, sluníčko hřálo, psavci a příznivci se sjížděli, i když jich nebylo zdaleka tolik jako v předchozích letech. Nicméně vše se vyvíjelo podle scénáře, od pátečních příprav až po první aktivity sobotního odpoledne.

V pohodě jsem si prohlédla výstavu fotografické soutěže Trasa, jejíž vyhodnocení probíhá paralelně s Trapsavcem, dala svůj hlas jednomu romantickému, nevšedně pojatému snímku, který stejně nevyhrál, prozkoumala nabídku místního knižního a časopiseckého veletrhu z českých a slovenských psaveckých luhů a ještě stihla příjemně poklevetit s několika kamarády a kamarádkami z trapsaveckého okruhu.

Nenechala jsem si ujít ani hotovou smršť křtů knižních novinek, kterou příjemně okořenil nejen příslušný křtící mok, jenž posléze koloval i mezi posluchači, ale hlavně příhodný situační humor. Nutno dodat, že ne každý z autorů byl vybaven zmiňovanou křtící pomůckou, ale i tak byly jejich tituly vyslány do oběhu mezi čtenáře.

Mezi prezentovanými knižními novinkami vede nepochybně Hafranův Případ na zlaté horečce, předpokládám, že utrhne stejně jako dva předchozí jeho tituly zase jednu z cen Jiřího Marka. Až ze Slovenska přijela svou knížku pokřtít Zápalka a také Túlavá Jackie, Miky Marusjak, dál se jako autoři novinek představili Kazatel, Dollyk, který se stručně zmínil i o další své připravené knize, Jitka, jež se pomalu vpravuje do trampského společenství... Pozornost získala i publikace k 80.výročí trampingu v Ivance při Dunaji, kterou prezentoval D´Ady, dlouholetý a věrný účastník trapsaveckého dění. Snad jen malou poznámku, že letošní ročník jak Trapsavce, tak Trasy byly mimořádně příznivé pro slovenské autory, kterých se do těchto soutěží zapojuje stále více.  Mimořádně mne také zaujaly Bacilovy Třísky na duši – Kladenské roky J.Koláře a pak Olafův Konec námořníků v Čechách, jehož kniha sestavená z dopisů a vyprávění vyšla deset let po jeho smrti, a to díky jeho ženě Elidě. Další dva křtěné tituly z řady řady miniatur, jejichž počet díky Hafranově píli utěšeně stále narůstá a už se blíží stovce, byly pokřtěny bez účasti autorů - Libuše Matysíkové a Fredyho Schuberta, jehož brožuru Utonout v moři lesů mám právě v batohu, abych si ji dočetla cestou na potlach Fort Adamsonu.

 

Hafran

Parádně jsem si užila i letošního Trapsavytí v podání temperamentních Chorošů s jejich vtipnými a přemýšlivými písničkami, ve kterých nechybí jinak tak často postrádaný humor.

A pak to přišlo! Prudký a intenzivní liják, clony vody, kroupy, nově vznikající potoky, rychlá přeměna kempoviště v bahniště, ohniště v kašnu a stanů v nádrže. Před prvním náporem mokré nadílky jsme se schovali pod dřevěný přístřešek s plachtovou střechou, jejíž slabiny se záhy projevily. Když už to vypadalo, že si déšť tenhle večer pohov nedá, zapálil Bob obřadným způsobem a za naprostého ticha maličkou hraničku pod zmiňovanou střechou. Zhruba po hodině však déšť ustal, obětavci prokopali meliorační stružky, odvodnili ohniště a zapálili oheň. V rychlosti a snad poprvé bez čtení vítězných prací byly vyhlášeny výsledky jak Trapsavce, tak Trasy, předány ceny a dokonce se dostalo i na oblíbenou tombolu v trochu zrychleném tempu, kterou zpestřoval svými průpovídkami malý Tomův synek Jiříček.

A pak se už zase hlásil o slovo déšť, který nás zahnal zpátky do úkrytu. Zvažovaly se všemožné suché varianty včetně blízkého hotýlku, úkrytu v autech či předčasného odjezdu. Musím se přiznat, že jsme posléze zvolili možnost poslední a doklouzali se blátem k autu kamaráda, které nás pak odvezlo domů. K naštvání ale bylo – že při cestě asi tak tři kilometry odtud byla silnice a okolní krajina najednou úplně suché – tam prostě ani nekáplo.

Nicméně řada statečných setrvala u ohně s kytarou a písničkami a odjížděla teprve druhý den. Ale jak bylo během nečekané vodní nadílky v kuloárech řečeno – na tenhle ročník Trapsavce shned tak nezapomene, protože v paměti se uchová nikoliv krásný, ale především silný zážitek!

Doma jsem pak sušila zmáčené trapsavecké sborníčky, takže letos moji přátelé doma i v cizině obdrželi tuhle každoroční literární relikvii lehce zvlněnou, nicméně čitelnou. A to je přece to důležité! 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7550029

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz