Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Australská buš a v ní František se svou ženou Vilkou

Narodil se před dost dlouhou dobou na Starém Brně. Na Oltecu. Tato okolnost může být v životě člověka významná. Poznali jsme se začátkem šedesátých let na čundru, začínal opravdu brzo, ale mužové na Oltecu dospívali rychle, své o tom věděli především brněnští kriminalisté. No a pak jsme se potkali o patnáct let později.

To už jsme měli onu sto padesát let starou hliněnou chalupu v Bílých Karpatech, kam několikrát do roka zajížděl Wabi Ryvola s rodinou, jezdil tam legendární brněnský trampský skladatel a swingař Vladimír Rolf Staněk, Roweři i Příbojáci, Poutníci ještě s Robertem Křesťanem a Máčou Malinou, ze Zlína sem zajížděl Wabi Daněk i muzikanti AG Fleku, Luboš Javůrek se zde u ohně učil na staré hohnerky, které kdesi sehnal a nechal si je znovu naladit… Jezdili tam Jihlaváci Tony Bosá hlava s bývalým disidentem a poté politikem Pavlem Novákem zvaným Idol. Kandidátem na předsedu obnovené sociální demokracie, když se její obnovitel prof. Horák, otráven českými reáliemi, vracel do Spojených států. Jenže na volebním sjezdu byl nečekaně zvolen předsedou ČSSD populární vypravěč ze Semaforu, jistý Miloš Zeman.

František Zeman zvaný Foňa je šikovný pracant. Nelichotím mu, vím to. Kus naší chalupy znovu postavil. Byl to asi pro něho problém – Foňa stavěl zásadně rovné zdi, ale ty na Kopanicích nenajdete. Musel stavět křivé zdi, a pravděpodobně tím dost trpěl. Možná to byl důvod, proč se tehdy rozhodl emigrovat.

Ba ne, nechci to zlehčovat. Tehdy v názvucích Gorbačovovy perestrojky vydělával Foňa snad kolem deseti tisíc měsíčně. Třikrát nebo čtyřikrát víc, než byl průměrný příjem. Měl peníze, úspěch, hezké auto – ale nechtěl, aby jeho děti vyrůstaly v komunismu. Je to až biblický příběh – on vyvedl svou rodinu, svůj lid, ke svobodě. Ta cesta netrvala biblických čtyřicet let. Čtyřicet let trvalo, než se k tomu rozhodl.

V Adelaide v Jižní Austrálii, kde zakotvil, se brzo udělal sám pro sebe. A zase měl úspěch.

Začátkem devadesátých let, když byl Wabi Daněk hostem australských krajanů, zazvonil v Adelaide u svého příštího hostitele, u domu s vizitkou Frank Zeman, builder. Otevřel mu Foňa. „Ty vole“, pravil Wabi, “co tady děláš?“ Znali se z naší chalupy, a nebylo to tak dlouho, co se tam viděli naposled. Mezitím se Wabi D. odstěhoval do Prahy, Foňa do Austrálie, převalil se Listopad…

Frank Zeman, australský dobrodruh z Oltecu, pořádá expedice po Murray River, jedné z nejdelších řek na světě, do neobydleného vnitrozemí. Dokonce tam koupil pozemky. Cestují v těžkých terénních autech přes vyprahlý kontinent. V poslední době několikrát prozkoumávali rezervaci Kimberley v tropickém pásmu země. Zdá se, že nalezli a zdokumentovali dosud neobjevené jeskynní malby pravěkých obyvatel. Naposledy se vypravili v terénních autech do Simpson desert, hrůzostrašné pouště pana Simpsona, ale nebude to naposledy.  Už mám v poště další fotografie od Murray River.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520416

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz