Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Na podzim 2015 byl po dvouletém natáčení odvysílán na programu ČT2 třináctidílný dokumentární cyklus Zvláštní znamení touha, věnovaný století trampingu. Cyklus měl mimořádný ohlas ve veřejnosti, vysílán byl skoro tři měsíce a každý díl měl v následujících dnech dvě reprízy. V roce 2016 byl nominován na Českého lva jako nejlepší televizní dokument roku.

Navzdory rozlehlosti díla jsem si uvědomoval, že z těch či oněch důvodů nebyla některým jevům věnována přiměřená pozornost. Ve spolupráci s dramaturgyní doc. Janou Hádkovou jsem připravil námět druhé řady seriálu. Víc prostoru jsme chtěli mj. věnovat slovenskému trampingu a českému trampingu v zahraničí. Pochopení jsme našli u vedoucí TPS Martiny Šantavé i vedení České televize. Z původního záměru nakonec vznikl ojedinělý zaoceánský projekt – putování za trampy po Spojených státech a Kanadě.

Cesta malého (čtyřčlenného) štábu vedla za významnou trampskou komunitou ve Vancouveru v kanadské Britské Kolumbii, odtud na Yukon a Klondike. Ve Whitehorse jsme se po čtyřiceti devíti letech objali s Rudym Šudřichem, s kterým jsem v srpnu 1968 mohl odjet do světa. Jen kdyby tolik nespěchal. Přes mlhovinu uplynulých desetiletí jsem si s úžasem uvědomil, že Rudy vlastně stál u počátku mé novinářské kariéry, tehdy v předzvěsti Pražského jara. Léta jsem si lámal hlavu, jestli jsem měl odjet. A jestli bych skutečně odjel, kdyby Ruda počkal.

Z Whitehorse je to do Dawson City 550 kilometrů po Yukon Highway. Nemějte o té hájveji mylné představy, je to částečně prašná cesta subpolární tundrou. K večeru vylézají medvědi a jdou k té děravé a prašné cestě na bobule z tamních keřů. Člověk má chuť zastavit a pohladit je.

A z Klondiku přes Vancouver do coloradského Denveru a Skalistých hor. Jednadvacátý srpen je pro krajany osudové datum. Asi nejdůležitější v jejich životě. Tehdy se stalo to, co je donutilo opustit domovy a hledat ten nový jinde. Jednadvacátého srpna 2017 jsme seděli u Jerryho Vecky alias Pupála, muzikanta a spisovatele, nahoře v horách v Connifer. Včera nám na potlachu zemřel kamarád, s texaským Petrem Farářem Komárkem jsme byli poslední, kdo s ním mluvil. A dnes je po 150 letech úplné zatmění slunce nad Spojenými státy.

Mystické dny.

A tehdy jsem prohodil s tichým pocitem únavy a splněného úkolu – zítra balíme a letíme domů.

A kameraman Péťa Hykš tiše řekl – já bych chtěl na Klondike.

Neboť Klondike, přátelé, je neobyčejné krásný. Byl ovšem konec srpna a pomalu tam začínalo přituhovat. Klondike má svou chladnou krásu, asi jako Marlene Dietrichová. Nedávno mi psal Mikin, že už v listopadu tam měli 37,5 stupně pod. Neboť taková je dialektika života i krásy.

Ještě jednou děkuji kamarádům, kteří nám poskytli zázemí – Milo Šolimovi Gachovi, Vancouver; Mikinovi Bílinovi, Klondike; Marušce Loumové, Denver. A starým dobrým brachům, s kterými se známe asi šedesát let. Že ano, Fony a Pavlo, Waltře Sandy, Tony Redo, Natálko, Barone, Larry, Jeffe …

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11443851299-cesti-trampove-v-americe/21756226636

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9570377

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz