Dnes má svátek Státní svátek Zítra má svátek Ctibor

Sandy Nosek první zleva, uprostřed mezinárodní bluegrassová činitelka Lilly Pavlak ze Švýcarska, vpravo Petr Kuklík, hoteliér a dlouholetý organizátor hudebního dění. Snímek z archívu Sandyho Noska je z Bluegrass Jamboree v Čáslavi.

Jak se natáčí v australské buši, jak se točí na Klondiku nebo v Rocky Mountains? A jak se o tom povídá na břehu Sázavy kousek nad pekelnými Stvořidly?

Na vysvětlenou – podle pověsti čert prohrál sázku s chytrým sedlákem, a ve vzteku naházel do překrásné řeky Sázavy obří balvany. Vznikly tak legendární, několik kilometrů dlouhé peřeje mezi Smrčnou a Stvořidly. Nejčastěji se dají sjet jenom na jaře, když na Vysočině taje sníh.

Na Stvořidlech napřed nebylo vůbec nic, místní se tomuto čertovskému místu raději vyhýbali, ale ten divoký a divukrásný kraj objevili trampové. A vodáci. A taky Jaroslav Foglar. Kde byste hledali jeho legendární Slunečnou zátoku? A Rodrigovu skálu? Místa dlouho stejně záhadná, jako románová Stínadla. Která pražská čtvrť to asi byla?

No, zřejmě žádná, ale kraj kolem Stvořidel je pravý. Zjistili to už před časem badatelé z Jihlavy, staří skauti a dnes už rovněž postarší jihlavští trampové. Šli na to stejně, jako legendární objevitel Tróje, německý archeolog Heinrich Schliemann. Ten studoval Homérův epos Ilias a Odyssea. A Jihlaváci zase Foglarovy Hochy od Bobří řeky.

Nevěřte tomu, že věci jsou vymyšlené. Vždycky mají někde svůj základ. Prošli jsme tím krajem společně s trampy z Old Boys Expedition, a navečer sedli se Sandym a jeho rozhlasovým magneťáčkem v campu na břehu Sázavy. Také je v tom povídání trochu slyšet, řeka všech nadějí. Hučí ale jinak, než mohutný Yukon. Nebo mořský příliv v australském Lake Entrance. Možná i o tom si povídáme se Sandy Noskem pro jeho pravidelný pořad Na cestě, který připravuje každý týden v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

https://www.mujrozhlas.cz/na-ceste/cesti-slovensti-trampove-v-australii

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9607803

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz