Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Má to být poslední oficiální setkání trampů z celého světa  i ze staré vlasti. Krajané mu neříkají poslední, ale závěrečný. Uzavírá tradici, kterou v kanadském Yukonu otevřel v červenci 1978 původně pražský tramp Wimpy Nebeský, od roku 1967 žijící v zámoří. Jenže už ted se ozývaJÍ hlasy(dolehlo k nám z Kanady) že X. celosvětový potlach nemusí být poslední, a tedy ani závěrečný.

Zkušenými pořadateli texaského setkání (připravili už VII. celosvětový potlach) jsou čeští Texasané Petr Farář Komárek a Karel Fífa Fiferna. V dopisu trampům po celém světě mj. píší:

„Kamarádi a kamarádky, mnozí z vás určitě vědí, že do konce roku 2015 se mohl kdokoliv z kamarádů, kteří žijí v US, ozvat kamarádovi Fonymu z Kanady s tím, že je ochoten ujmout se pořádání 10.celosvětového potlachu. K tomuto rozhodnutí pak pořádající obdrží od kamarádů z Kanady cca $ 4300 - tedy zbytek peněz, které zbyly z 9.světového potlachu. Nikdo odvážný se však nepřihlásil, tudíž se 10.celosvětový potlach bude konat opět na soukromém pozemku Fort Adamsonu v Texasu, jehož vlastníky jsou kamarádi Fífa a Farář, pořadatelé 7.světového potlachu v roce 2006.

10.celosvětový potlach se uskuteční ve dnech 9.-10.listopadu 2018. Toto datum bylo zvoleno z několika zásadních důvodů. Listopad proto, že v Texasu je v tuto roční dobu velice příjemné podzimní počasí a hlavně jsou již odvolány zákazy ohňů. A rok 2018 pak představuje řadu pro nás podstatných jubileí: 100.výročí trampingu vzniklého v bývalém Československu, pro většinu kamarádů 50.výročí odchodu do emigrace, 40.výročí konání celosvětových potlachů a navíc to bude 10.výroční celosvětový potlach.

Po diskusích s mnoha kamarády, kteří byli u vzniku celosvětových potlachů, jsme se s jejich souhlasem a podporou jako pořadatelé jubilejního celosvětového potlachu rozhodli, že 10.světovým potlachem uzavíráme éru těchto unikátních trampských akcí. Hlavními důvody pro tento krok jsou: náš věk, stále větší problém najít místa, kde potlachy dělat, a mimo jiné i otázka finanční. Posledně uvedený argument je i důvodem, proč se tentokrát k této příležitosti nebudou dělat odznaky, vlaječky, nášivky na rukávy, ani trička.

Chceme vést potlach v duchu starých tradic, kdy každý účastník dostane malou placku (camrátko) a pro vítěze vyhlášených soutěží budou připraveny klasické ceny. A tak se nyni se obracíme k vám všem - výtvarně a rukodělně šikovným kumštýřům, zda byste nebyli ochotni vytvořit pro tuto příležitost odpovídající ceny. Celkem budeme potřebovat 22 cen - 12 k večerním soutěžím, 6 pro sportovní soutěže a 4 speciální.

10.celosvětový potlach bude výhradně jen pro zvané. Zvadla se budou rozesílat kamarádům, které známe osobně, a to v počtu, o který požádají. Zaslané pozvánky pak rozdají zase svým kamarádům, za které se mohou zaručit. Toto řešení bylo dohodnuto nejen z důvodů úspory za poštovné, ale doufáme, že také k zamezení účasti lidí, kteří na trampskou akci prostě nepatří. Zvadla se začnou rozesílat v květnu 2018.

Kamarádi, pokud byste chtěli přispět na realizaci potlachu nějakým finančním příspěvkem, tak je vítána jakákoliv částka. Příspěvek může být zaslán přímo na bankovní konto (číslo konta zatím není k dispozici, ale bude včas zveřejněno), anebo je možné zaslat příslušný obnos na kamaráda Fífu či Faráře. Také tyto adresy budou zveřejněny později.

 O průběhu příprav vás budeme informovat prostřednictvím trampských časopisů a internetových trampských serverů, které budou ochotné tyto informace publikovat.

Pro bližší informace nás můžete kontaktovat na těchto adresách a telefonech:

e-mailová adresa Faráře: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , telefon mobil: 214-563-4407, Skype: farar44

e-mailová adresa Fífy: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , telefon mobil : 972-333-8076, Skype: karel fiferna

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565937

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz