Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Podle televizních statistik, sledovanosti i diváckého hodnocení nadprůměrně přijatý cyklus Zvláštní znamení touha pokračuje v říjnu premiérami každou středu před 22. hodinou na programu ČT2, a reprízami v dalších dnech. Asi nejzajímavější pro širokou diváckou obec (ovšem mimo trampů) je nedělní dopoledne. Přesné termíny premiér a repríz najdete v televizních programech. Ohlasy na toto dílo jsou nejen na stránkách České televize, ale také v Trampském magazínu, www.trampsky.magazin.cz.

Díl pátý: Posázaví není Arizona

Asi bylo otázkou času, kdy mezi trampy a spořádaným měšťanstvem vypukne otevřený konflikt. Jeho vrcholem byla v roce 1931 tzv. Kubátova vyhláška, zakazující společný pobyt chlapců a dívek v přírodě. Protestního mítinku se zúčastnilo na deset tisíc (!) trampů, mezi kterými už své sítě rozhazovali čeští fašisti a komunisti. Vyhraňuje se i převážně levicový tramping – na jedné straně stojí spisovatel a komunista Géza Včelička, na druhé straně písničkář a sportovec Bob Hurikán, údajně apolitický, ve skutečnosti spíš pravicový.

Jaroslav Jan Paulík píše dodnes působivý první trampský román Arizona, vycházejí proslulé Rodokapsy, trampingu se chápe i hraný film a režisér Karel Lamač.

 

 

Díl šestý: Světový rekord v Údolí oddechu 

Průkopníci stárnou a zakládají rodiny. Místo stanů si staví chaty, život na osadách se začíná podobat rodinné rekreaci. Jak vzpomíná pamětník – aby se někdejší zálesáci neupili k smrti, začínají sportovat. Vzniká trampský sport, který v dalších letech zplodí řadu reprezentantů a olympioniků. A vzniká fenomén chatařství, postupně měnící ráz krajiny. Vzniká i nový sport, šířící se dál do světa – nohejbal.

Půl století se hraje fotbalový turnaj u Lhotky na Brdech, a vrací se k původní recesi – fotbalisté hrají v kostýmech nebo v kanadách a s usárnami na zádech. Vznikají sportovní osady. Při 80. výročí slavné Askalony na Kocábě nám pivo čepoval mistr světa v nohejbalu. Chutnalo skvěle. V Údolí oddechu padl už ve 30.letech světový rekord v běhu na sto metrů. Čas pod 10 sec. by byl světovou senzací, kdyby trať měřila sto metrů a nevedla z kopce.

Díl sedmý: Tam, kde je pořád rvačka

Ve Španělsku vypuká občanská válka a bojovat tam odjíždějí zástupy trampů. Jedou s kytarami na bezvadný hispánský čundr – bez výcviku, proti tankům. Schyluje se ke strašné válce, v které budou čeští a slovenští trampové bojovat prakticky na všech bojištích – na západní i východní frontě, na Blízkém východě, v Africe… Pár mariňáků dokonce i v Pacifiku. Tuzemský trampský odboj organizuje trochu romanticky Bob Hurikán, trampové Packard a Broches umírají v koncentráku. Jejich camp Zlaté dno na Brdech se po válce mění v pietní místo, zasvěcené obětem války i obětem komunismu.

Štáb ČT tam natáčel v dešti na podzim a za pár týdnů tam jel znovu – to, co přečkalo komunistické represe, vykáceli najatí dřevorubci. V politickém bulváru se objevuje článek Cizácká šlechta drancuje naše lesy. Není to dobře.

(Ňuf)

 

Ilustrační foto: Vladislav Guri Kapoun

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522055

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz