Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

 

Baron na mikulášském ohni. V americkém Coloradu byla zima jak v Rusku.

Stephan Jalovec řečený Baron z Denveru v Coloradu, USA, je nepřehlédnutelná postava zámořského trampingu. Podniká v realitách, už léta vede českými úřady sledovaný (a možná i podporovaný) server Domov trampů v zahraničí. Venku je od roku 1968, jako řada tehdejších exulantů, většinou trampů, odjížděl s usárnou na báječnej čundr, z kterého se vrátí hned, jak od nás odtáhnou Rusáci, protože svět to tak přece nemůže nechat. Ten čundr bude za chvíli dlouhý půl století, a ne vždy býval lehký.

Vlastně se známe od začátku 60. let minulého století. Rodilý Pražák Baron jezdíval hodně do Brna, já zase do Prahy. Bydlel na Smíchově v Holečkově ulici kousek nad tankem, který tam už chválabohu nestraší, a na čundry celá ta parta jezdívala na silných válečných motorkách převážně značky BSA. Ty litrové mašiny se zpátečkou měly spotřebu jak náklaďák, ale komu by to vadilo, benzin stál korunu nebo dvě.

Baron už v té době hrával podivně krásné nové trampské písničky. Slabocha Bena, Jenoféfu, Krinolínu… Importoval jsem je Brna, bylo to úžasné obohacení tradičního trampského repertoáru. Nevěděli jsme, kdo je napsal, a ani nás to moc nezajímalo. Že prý nějaký Kapitán Kid odkudsi z Liberce? Baron se s Kidem nikdy nepotkali, až na konci devadesátých let jsem je seznámil v pražské Malostranské besedě. S Kidem jsme byli v pravidelném styku, zato s Baronem jsme se viděli znovu po třiceti letech. O pár let později jsme si tu Jenoféfu zakřičeli na Brdech, krajané z celého světa táhli v rámci Expedice Česko 2008, čtyřicet let od okupace, která je vyhnala do světa, místy svého mládí. Někdo zde byl poprvé, někdo naposledy.

 

 

Nerozluční kamarádi. Zprava malý Štěpán Jalovec, vlevo Jirka Hojer. Fotografie pochází z pražských ulic koncem čtyřicátých let minulého století.

Už před léty mi napsal – „řekni, kdy přiletíš. Budu tě čekat na letišti a o nic jinýho se nemusíš starat.“ Je to lákavé, ale pořád mám jaksi něco důležitějšího na práci, nebo si aspoň myslím, že je to důležitější. Teď se za Baronem chystá jeho kamarád z dětství, pražský tramp Jiří Hojer zvaný Sejrovec. Buď na začátku, nebo na konci léta, to se ještě neví. Oslaví spolu sedmdesátku, skoro celý život se znají.

Tak si aspoň píšeme. V reakci na první letošní editorial a článek Mirka Černého o zpívajících kovbojích Baron napsal: „ Jseš jedničkovej, ale snad si oprav to Cherokee, tady to máš nejspíš správně.“ (pozn.- zřejmě měl na mysli A – ami v refrénu, tady opravdu je).

 

 „Napíšu zítra, díky moc. Baron van der Colorado. Jo, pamatuješ si Oslí serenádu?“

„ A co prvního holywoodského kovboje? Tom Mix.“

 „No a tady máš začátek našich trampských písniček včetně Take me back to my boots and saddle. Písně pionýrů.“

(dokončení zítra)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564069

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz