Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Dvacátý výroční potlach už je minulostí. Ve dnech 6.-8. září se u malebné jihomoravské dědiny Dolní Bojanovice uskutečnil 20. potlach  českých a slovenských trampů. Konal se v době, kdy si připomínáme, že před 95 lety v údolí řeky Vltava se začínala psát po první světové válce v roce 1918 historie trampingu nejen v Čechách, ale v celém Československu.

Organizátory potlachu byly tramspké osady Samotáři Dolní Bojanovice ( šerif Béďa) a Bystrý blesk z Lanžhotu ( šerif Hribeš  s partou). Na potlach jsme  z Bratislavy cestovali autobusem  ráno přes Malacky do Dolních Bojanovic. Už po cestě bylo jasné, že bude nádherné a teplé zářijové počasí.

Místo potlachu bylo na loukách  před osadním flekem T.O. Samotáři. Po přivítání jsme se zaregistrovali, vzali si účastnická camrátka a pamětni listy, někteří se zapsali do soutěží. Po procházce celým pěkně připraveným flekem jsme se vrátili na louku, v jejímž středu dominovala velká pagoda s krásným totémem a vlajkoslávou.

Na ní plápolalo – podle počítání mých dvou dětí Vodníka a Ĺubici – 173  vlajek. A počítaly dobře, nakonec přibyly ještě čtyři vlajky, a tak celkový počet zúčastněných osad byl 177.

Po cestě, lemující potlachoviště, stánky a stanový tábor, jezdil kočár z nedalekého westernového ranče s nádhernými koňmi a možností se svézt.

V jednu hodinu po obědě šerif T.O. Samotáři oficiálně zahájil potlach.

Ve dvě hodiny se všichni šerifové přesunuli na místo určené pro šerifskou slezinu u srubu domácí osady. Projednával se jen jeden bod: která ze slovenských trampských osad převezme putovní zástavu a pohár a připraví 21. česko-slovenský potlach.Tak jako před třemi lety na 17. potlachu v Lozornu, i tentokrát vznikla patová situace. Z českých a moravských osad tehdy neměl kdo převzít organizování 18. potlachu – a situace se opakovala. Po kuloárním šumu, že by se potlach mohl konat buď v Bardejově nebo ve Vraném  nad Topĺou se ukázalo, že tyto osady se nedostavily. Jen zástupce osady Salamandra šerif Kulak vysvětlil, že oni a ještě šest osad Prešovského kraje se připravují k organizování potlachu, ale chtěli ho dělat později.Nakonec se dospělo k dohodě, že  záskok nad putovním pohárem převezme dočasně Tramp club Bratislava a vzpomínané osady mají měsíc na to,aby se dohodly, zda budou organizátory 21. potlachu. Když se do měsíce nenajde organizátor, tak na návrh Loba z Veselí na Moravě  zorganizuje on s pomocí spřátelených moravských osad 21. potlach v roce 2014 na Slovensku. Tento návrh byl šerify odhlasován.

Po bouřlivé debatě přišlo oznámení od šerifa Dundeho ( T.O. Vlci Brno), že 22. potlach  by chtěli zase uspořádat v Brně a od šerifa Frenkyho ( T.O. Yukon – TZ BaZa) že 25. potlach by chtěli uspořádat v okolí Bratislavy u příležitosti i 100. výročí trampinu v Československu.

Už během šerifské sleziny začaly denní hry, hlavně dětské. Měl jsem v nich i dvě želízka, ale nějak to mým plackožroutům tentokrát nevyšlo. Celé odpoledne se všude vřele diskutovalo, hrálo, zpívalo, tancovalo, všichni se dobře bavili.

Po 18. hodině nás všechny svolali k pagodě a šerif Béďa zavolal oheň při slovech „Zákonů lesní moudrosti“ ve jménu pravdy, lásky, síly a kamarádství.

Pagodu zapálili Čvochtan ( T.O.. Tosto), Bodlák ( T.O. Sluneční údolí), T.S. Bučka  (Zavlčani) a  kamarádka Špica ze Zlína.Pak zaznělo údolím „ Vlajka vzhůru letí“ , zesnulé kamamrády jsme si připomněli položením věnce na oheň, minutou ticha a všichni jsme pak zazpívali píseň „ Do osady přišla dívka“. Pekelníky  s starostí o oheň byli vyhlášeni  Lupi ( T.O. Tarpan) a Vlado a že měli hodně práce, o tom není pochyb.

Okolo sedmé večer na vyvýšeném podiu začala  večerní přehlídka kapel, duet  a sólistů.Kamarád Lobo ze skupiny Vlci byl výborným konferenciérem, postupně zval účinkující, pauzy vyplňoval vtipy a veselými příběhy. Skupin se vystřídalo množství, ze slovenských výborně hrála Ozvena, zahráli i zazpívali Flekeš s Felinou, Medvedica, Učeň a jeho syn, Šutrák, Sešlost a mnoho dalších slovenských, moravských i českých muzikantů.

Chci poděkovat trampům z Moravy za perfektně připravenou akci a krásně prožitý den.

Děkuji

Frenky T.O.Yukon-TZ BaZa

 

Ze stránek www.ahojahoj.szm.com připravil (do)

 http://ahojahoj.szm.com/ahoj_info_September2013potlachBojanovice.htm

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572179

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz