Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Úplný maratón trampské písničky nabídl květnový potlach osady Modrý orel, jejíž členové žijí vesměs v Německu a Švýcarsku. Přesto už dlouhou řadu let připravují své výroční ohně na českém území, v kouzelném koutě Šumavy u Anína. Letos oproti zvyklostem posunuli termín svého 51. potlachového setkání o týden dříve, ale stejně se nepřízni počasí nevyhnuli.

Skutečně skvostná bouřka si totiž vybrala za svoji hlavní scénu právě tohle údolí už v pátečním večeru a dala si opravdu záležet na kvalitě. Takže druhý den mělo sluníčko co sušit, i když s kalnými oky kaluží a klouzačkového bláta si stejně neporadilo. Ale vneslo mezi účastníky potlachu aspoň velkou porci optimismu a dobré nálady. Což ocenilo zhruba 160 až 180 vyznavačů kouřových signálů, rozesetých po okolních stráních a lesních zátiších. Většina z nich obula své toulavé trampské botky minimálně před půlkou století, ale zastoupena byla i mladší generace vesměs z potomků oněch bělovlasých vytrvalců a také třetí generační vlna ještě v krásném věku záviděníhodného naivního dětství.

Znovu se vrátím k tomu, jak byla tentokráte silně a hlavně špičkově zastoupená muzikantská sekce. Střídaly se skupiny, dvojice a po několika hodinách i nahodilé sestavy, zněly známé písničky, staré, desetiletími obroušené trampské evergreeny i písničky, které znal málokdo a které přinutily bedlivě naslouchat jejich slovům. Nechybělo samosebou ani vtipné rýmování kamaráda Nafťáka. Ačkoliv noc byla chladná a teplota se pomalu sunula k nule a ti, na které vyšla druhá nebo třetí řada v soustředných kruzích kolem ohně, měli pomalu na zádech jinovatku, vydrželo se zpívat a hrát až téměř do čtvrté ranní, kdy pomalu začínalo svítat.

Tradiční gorodky druhý den přilákaly řadu borců a borkyň, kteří se střídavým úspěchem pokoušeli svou dovednost v hodu. Velká část účastníků včetně mne kopla do vrtule krátce po vyhlášení vítězů, jimž přibyly v batozích pěkné placky, na ty zbylé pak čekal ještě obvyklý komorní nedělní večer s kytarami u ohně. Pokud ale dorazila do Anína ona bouřka s krupobitím, kterou jsem si užívala již doma pod střechou na jihu Čech, asi si taky už moc nezahráli...

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520707

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz