Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří


MĚLI JSME SRUB

Měli jsme srub. Fajnovej, velkej, postavenej z našeho potu.Vedle tekl potok, kterému jsme říkali hrdě Mississippi, a tak se jmenovala i celá osada. Znal nás tam každý kos, straka i lesník a my zase věděli o každém modřínu, červeném dubu a dvou liščích norách. Pedro si tam usekl palec, tak jsme potom před ním museli schovávat všechny sekyry. Kuďochovi zase zůstala v noze dobře ostrá hokna, když byl celý hrr, aby udělal rám na okna. Naše Mississippi dělala z kluků zálesáky a lidi, kteří k smrti milují přírodu.Dělili jsme se o zásoby, hřáli si ruce nad ohněm a bylo nám děsně dobře. Donald s Brčkem postavili krásnou vstupní bránu, aby se dala osada „ zamykat“. Když sprchlo, kecli jsme si do srubu a vychutnávali pocit sucha, bezpečí, pocit přátelství.

Bylo to při 32. výpravě na Mississippi, když Brčko zaslechl Matesa, jak říká „To snad není možný!“ Byl vpředu, a tak jsme spěchali k němu, co se děje. Stál tam se svěšenýma rukama a vejral na hromádku popela, co zbyla z našeho srubu. Hleděli jsme do těch uhlíků, nikomu se nechtělo věřit, že je to skutečnost. A stáli jsme tam ještě hodně dlouho, až Došek vzal z hromádky jeden uhlík a zabalil ho do svého šátku. To hýblo i s námi. Každý si tam svůj uhlík schoval jako největší svátost.

Pak vylezl z ohniště červený jazyk, sedli jsme si kolem, Brčko vzal sladké dřevo a spustil „ Mississippi“…“. Ještě nikdy jsme tu písničku nezpívali tak krásně, jako tenkrát.

Dnes už stojí na spáleništi základy k novému srubu. Bude ještě fajnovější, než ten první. Potrvá to sice trochu déle, ale až si zase sedneme dovnitř, do hotového a začneme si vyprávět a na střechu nám budou bubnovat kapky deště – budeme mít zase ten krásný pocit sucha, bezpečí, pocit přátelství. A právě to nám dává sílu začít znovu.

INA

( Mladý svět 44/1977) 

DOSTAVNÍK PŘIVEZL…

Táborový ohni, tvou rubriku čtu již plných pět let ( jú, to je doba!) a vůbec mě to nemrzí. Vždyť táborový oheň pro mne vždycky znamenal přiblížení k tomu krásnému volnému životu trampa. A tvoje verše mne přivedly k poezii vůbec. Měla jsem totiž z devítiletky k poezii odpor, snad kvůli povinné četbě, či co, prostě jsem verše – ať byly jakékoliv – rozhodně odmítala. Ale pak, když jsem četla řádky psané trampskou duší a trochu jsem nad nimi začala přemýšlet, sahala jsem po knihách veršů stále častěji a častěji.Teď je ze mne přímo obdivovatel poezie od Jesenina přes Halase k Jeffersovi.

Obsah rubriky se mi líbí, najdu tam vždycky něco pro sebe. Snad jen trampské písničky by mohly vycházet častěji. Tak trochu si brnkám na kytaru, a tak bych to docela uvítala.

NIKI

( Mladý svět 45/1977)

VALNÁ HROMADA SPORTOVCŮ

Slavnostní již 45. valná hromada T.O. Údolí oddechu se konala za účasti 63 osadníků a mnoha hostů. Údolí oddechu letos pořádalo celkem 16 sportovních podniků v lehké atletice, nohejbalu a odbíjené, nejvíc startujících bylo na čtyřboji mládeže – 94, na atletickém přeboru – 105, na turnaji volejbalových dvojic – 48.Nejčilejší byli nohejbalisté, kteří získali pod vedením svého kapitána L. Horáka osm prvních míst, dvě druhá, čtyři třetí atd. Deset kamarádů z osady věnovalo celkem 629 hodin práce na zhotovení cen pro sportovní soutěže. Při různých pracích – opravách hřišť, lávek, cest, klubovny apod. odpracovali členové osady 1759 brigádnických hodin.V příštím roce oslaví Údolí oddechu 45 let od svého založení a při slavnostním táborovém ohni se bude konat první Memoriál Oldy Vrtišky – soutěž starých trampských písní.

DANDY

(Mladý svět 47/1977)

POTLÁŠKOVÉ NÁPADY

Chladné ráno plné touhy se koupe v rose. Probouzíš se a říkáš si – čím tě asi překvapí nový den. Tak podobně jsme prožívali šestý potlášek, pořádaný osadou Hovadí noha. A překvapení byla – Filipesův slalom, střelba na býka, vařečkovaná, zlatokopecká horečka – a do toho všeho spadl se stráně šerif osady Medvěd, t.č.v zeleném. Ani tentokrát nemohl vynechat.K večeři se vydávala bramboračka na stravenku, na které jsme vyjádřili své představy o touze a vůni.Večerní oheň se stal galakoncertem: tolik kytar a hlasů jsme už dlouho neslyšeli. Nedělní ráno kalné a studené tahalo spáče ke snídani.prostřené na louce. Kamarádi, rozprchnutí po lese, přinášeli kaštany a šípek – cíl poslední soutěže. Tak tedy za rok ahoj !

ŠIŠKA

( Mladý svět 48/1977)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572251

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz