Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

kayman3Ohlédnutí za mužem se sloní pamětí

V měsíci padajícího listí jsme si v trampských kruzích připomněli, že před čtyřmi roky náhle a nečekaně odešel šlapat nebeské stezky Karel Kayman Jakeš, který si svým trpělivým a systematickým úsilím vysloužil označení trampský archivář. Velkou část jeho dlouholeté a pečlivě shromažďované sbírky údajů o trampských osadách, kempech, písničkářích a písničkách sice pak zničila povodeň v roce 2002, ale jeho snahy nebyly v zeleném bratrstvu zalomeného palce nikdy zapomenuty. Stejně jako jeho zásluhy o přenesení trampské písničky na českobudějovická veřejná pódia či zasvěcené moderování trampských pořadů. Kromě jiného byl i autorem několika písniček v tomto žánru.


Návštěvníci jeho pořadů si nejednou vyslechli úsměvné vyprávění o jeho dětství prožitém na českobudějovickém předměstí a o klukovských trampských začátcích, o prvních setkáních s legendárními Smolaři, s krajským šerifem Codym, o výpravách do okolí jihočeské metropole, ale i o tom, jak se tenkrát – bez magnetofonů a rozhlasové prezentace - šířila trampská písnička. Obdivovali jsme jeho úžasnou paměť, která vstřebávala jako houba veškeré podstatné i nepodstatné informace, údaje a data nejen o slavných písničkářích a trampských osobnostech, ale i o všech kamarádech, se kterými se setkal a jimž dokázal velice trpělivě a s nehranou empatií naslouchat. Uměl ale i barvitě vyprávět - třeba o trampských pořadech v Lucerně z první poloviny 60.let, kde tenkrát vystupovali Settleři, Westmani, Rackové, Červánci, pražské kovbojské duo Kupšovský – Racek, ale také Mohykáni Jana Krisťáka Čapka, patnáctičlenný sbor osady Zlatý klíč, osadní sbor plzeňské Bum-beje, pražský Mantrap Tonyho Linharta a do tohohle koktejlu byl namixován i Waldemar Matuška. To všechno výborně zúročil i v rozhlasových pořadech začátkem 90.let, ve kterých jsme se pravidelně po týdnu střídali – on dělal trampskou historii, já současnost. Miloval hobousárny Mikiho a Wabiho Ryvolových, písničky z dílny Kapitána Kida, měl slabost pro staré trampské hity, ale našel si čas poslechnout i mladé začínající písničkáře a dát jim případně prostor ve svých trampských pořadech v Kabaretu U Váňů.




V posametové době se sice sběru podkladů po svůj trampský archiv nevěnoval již tak aktivně, spíše jen nahodile a příležitostně, ale trampové sami mu tyto údaje dál nabízeli a předávali. Po ničivé povodni ztratil už chuť v této mravenčí práci vůbec pokračovat, ale v jeho paměti stále zůstávala neuvěřitelná kvanta informací z trampských kruhů, které se, bohužel, nepodařilo včas zaznamenat. K naší škodě. A třebaže se pak několik let před smrtí jeho cesta odklonila zcela jiným směrem, nikdy se nepřestal o trampské dění a o lidi kolem něj zajímat. Myslím, že dodnes chybí všem, kdož ho někdy poznali. Mně tedy zcela určitě...

Hanka Hosnedlová

 

25 let založení Old Boys Brno

V srpnu 1945 byl založen Svaz brněnských osad ( SBO). Sdružoval asi 40 osad. Počátkem 50. let činnost SBO ustává. Mnoho osad se rozpadlo a zůstali jen jednotliví kamarádi, kteří se v 60. a počátkem 70. let scházeli vždy v listopadu v údolí Říčky v Muchově boudě. Byly to sleziny T.O. Rowers, jedné z mála osad, která přežila a v další generaci žije dodnes. Těmto slezinám se časem začalo říkat „ sleziny starých pardů“ a kamarádi na nich jednou za rok prožívali družný večer, spojený se soutěžemi ve zpěvu jednotlivců a dvojic. Za všechny zúčastněné lze jmenovat Fouska, Milana, Radka, Jordána, Čerta, Peteca, Anýzka,Rolfa s Martou, Gandyho s Inkou, Blahoša, Žanka, Ajdama, Hajnru-.Asbesťáka.Tyto sleziny se od roku 1982 konaly na ranči T.O. Rowers v Radoškově. Tam v listopadu 1987 navrhl šerif T.O. Rowers Milan, aby se tyto sleziny konaly každý měsíc. Jeho návrh byl bouřlivě přijat. Dohodlo se dát toto na vědomí všem kamarádům, kteří trampovali v Rokli, kde ještě nebyla přehrada, na Bílém potoce, na Oslavce, na Jihlavce, na Říčkách a vůbec ve všech těch krásných místech okolí Brna. Tohoto úkolu se ujal Fousek. Podal zprávu všem trampským veteránům, aby znovu přišli mezi kamarády zazpívat písničky, spojené v jejich vzpomínkách s plameny ohňů, které plály před mnoha lety.V hospodě „ U špinafca“ v Židenicích se potom sešli Milan ( T.O. Rowers), Lajfec, Olin a Franta ( T.O. Komáři), Gandy ( T.O. Arkansas), Fousek ( T.O. Nigger Boys) a Petec ( T.O. Lutnaři) aby se domluvili, jak všechny tyto kamarády spojit dohromady.Těchto sedm kamarádů se stalo zakládajícími členy Senior Clubu, později nazvaného OLD BOYS Brno. Na vlajce je symbolizuje sedm bílých hvězd.

Od prosince 1987 se tak kamarádi ze starých brněnských osad Arkansas, Dravci, Bouřliváci, Český lev, Kačeři, Komáři, Lutnaři, Netopýr, Nigger Boys, Pavouk, Pistolníci, Rowers, Toulavé mládí, Brko-Tuláci, Vavasatch,Vodáci, Vyžírky a West Boys scházeli na slezinách. Byl založen OLD BOYS a jeho prvním šerifem se stal Fousek. V následujících letech se přidali ješt kamarádi z osad Mládí, Kondor, Mariňáci, Příboj, Hvězda, Žralok, Stříbrná peřej, Silver Star, Zapadlá hvězda a čestným členem se stal Zdeňa Orliček z T.O. Osmahláci, který byl s dalším členem této osady Julkem Jeřábkem spoluautorem mnoha písní, zh hnichž Paďour, Řeka zpívá a Vzpomínky se zpívají dodnes. Osada Osmahláci prožívala své zlaté dny ve třicátých letech na Bílém potoce.

Druhým šerifem se stal v roce 1999 Blahoš Burger z osady Vodáci, třetím byl od roku 2000 Luboš Pivoňka z T.O. Netopýr, čtvrtým byl od r. 2002 Frenky Prudký z T.O. Stříbrná peřej.Pátý šerif byl od r. 2007 František Sedláček-Tylínek z T.O. Vyžírky a šestým je od r. 2010 Jiří Rinta Zábranský z T.O. Vavasatch.

JURA CANCÁK, kronikář

 

K zamyšlení

Časopis brněnských Old Boys“ Vandrák“ přinesl - kromě tipů na listopadové vandry a seznam listopadových narozenin – i tyto věty k zamyšlení:

  Mylně se domnívali, že je zbožný. Na kolena ho srazil život.

  Dobrovolné vstupné bylo stanoveno na dvě stovky.

●  Kdykoliv padne režim, mluví se o svobodě a demokracii, ale vždycky jde především o peníze.

 

 

Pozvánka na Mikuláše

Ahoj kamarádi, jste srdečně zváni na Mikuláše a trampské Vánoce, které se konají v Country klubu Samotář v Podlužanech ( bývalá hospoda) 30.11.- 2.12. 2012. Spaní zajištěno na sále. V pátek se sejdeme, popovídáme a zahrajeme. V sobotu v 17 hodin přijde Mikuláš. Po Mikulášovi budeme slavit Vánoce a zpívat, dokud nám hlasivky vydrží. Zvou T.O. Samotář a spol. ( tel. 602 447 578, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , www.samotar.com).

 

 

Sáša Samotář prodává miláčka

Ahoj kamarádi, prodávám svého miláčka – obytný karavan. Technické údaje: Peugeot J5 2.5 Diesel Concorde. Vše výroba SRN, kuchyňka, koupelna + WC, topení na přímý i bateriový ( p.b.)rozvod 220V i 12 V, spaní pro 6 osob, horní spaní alkovna, lednice p.b. 220V a 12 V, markýza, tažné zařízení, satelitní a digitální anténa, televize. Solární panely ( 2 ks) a gelová baterie při pěkném počasí utáhne celé auto včetně televize. Dobrý stav, vše zachovalé. Rok výroby 1987, najeto 260 000 km. Přidám náhradní motor s převodovkou, najeto 21 000 km, gumy, disky a další. Tel. 602 447 578.

 

 

 

 

Dvě soutěže finišují

 

Mnozí trampové se kromě trampování, hudby a zpěvu věnují také psaní, kreslení či fotografování, a tak si dovoluji upozornit na dvě trampské soutěže“ : Trampská literární soutěž TRAPSAVEC ( uzávěrka je 28.2. 2013) pro ty, co píší povídky, básničky či texty. Trampská grafická a fotografická soutěž TRASA ( uzávěrka je 28.2. 2013) pro ty, co kreslí, malují a fotografují. Ahoj v lese. 

http://www trapsavec.cz

http// trasa webnode.cz/pravidla soutěže

Petr Náhlík - Vokoun

ODPOSLECHNUTO

Situace: Lidl, pokladna: „ Vy ste právě dorazil z Kanady, nééé ? „ zahlaholil mně neznámý čipera důchodového věku na homeless trampa s usárnou, přes kterou měl přehozenou zvířecí kůži, imitující snad c. a k. tele, v narážce na tu trofej. „ Ja, z Aljašky du rovnó sem a zažil jsem tam invazu veverek. A jedna ně skočila na záda a už tam zůstala“, nedal se vyvést z míry homeless tramp a zazubil se na frontu u pokladny. Teď přišla moje chvíle, pomyslel jsem si a blýskl jsem se směrem k čekajícím:“ No jo,ale to jste musel přijít z Ameriky a ne z Kanady, protože Aljaška přece patří USA, ne ?“ pronesl jsem k oběma, aby neuplynula ani vteřina a od pokladny zazněla věta „ Ale tu Americe prodalo Rusko“, kterou pokladní ukončila debatu o veverkách, Kanadě a Aljašce. Ta pokladní, od které jsem pokaždé zatím slyšel jenom „ A bude to všechno?“ Tomu se říká nahlédnout do cest Božích, které k sobě svádějí zdánlivé tuláky, ty zdánlivě za zenitem, ty zdánlivě kousek od něj i zdánlivě neatraktivní pokladní, o nichž si na základě jejich „ A bude to všechno?“ většinou myslíme jen něco pohrdlivého. Jak to nejprostší bývá vlastně to nejlepší, neboť nás vyvádí ze světů našich hloupých a omezených představ, do nichž nás dovedně vmanipulovali. A přitom stačí jen opravdu otevřít oči.

Miroslav MARUSJAK

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519801

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz