Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Začátek roku bývá pro spoustu lidí signálem k tomu, aby něco ve svém životě změnili. My vás k ničemu podobnému nemáme, ale protože škola je základ života, doporučuji jak pedagogům, tak rodičům, žákům a studentům všeho druhu, aby si v pondělí přečetli Čtení z archivu o panu učiteli Perličkovi. V článku se sice jmenuje Richter, ale dáte mi za pravdu, že tady jde o něco mnohem vážnějšího, než o jméno, třebaže se patrně docela dost zasmějete.

O Kobrovi už jsme svého času napsali, že má sloní paměť, ale teď se dozvíte z jeho života něco trochu jiného: editor a vydavatel internetového časopis Country and Grafika Tomáš Macek zvaný Netopýr, kontrabasista a syn kontrabasisty Macka řečeného Čiksika z Paběrků píše o tom, jak Josef Kobra Kučera svými kresbami přidával jednu báječnou dimenzi dnes už asi legendárním, ve své době ale dost potřebným zpěvníčkům Písniček k táborovému ohni, které vycházely v Mladém světě. Volně přinášíme ke Kobrovým nekulatým narozeninám.

Pod titulkem Dobře padlej anděl píše Fedor Skotal v nerecenzi (neboť recenzím se cíleně vyhýbáme) o novém albu slavné plzeňské bluegrassové skupiny Cop. Najdete rovněž v pondělí. A plzeňský autor trampského kalendária, badatel a publicista Petr Náhlík - Vokoun připomíná v dvoudílném textu pohnutý život i pětačtyřicáté výročí úmrtí spisovatele, trampa a zasloužilého umělce Gézy Včeličky. V sobotu zařazujeme Gézovu povídku Trampové, kterou napsal v roce 1928 - v lázeňských Jevanech.

V Jevanech, tam co stojí Gottland? Bob Hurikán se ve svých Dějinách trampingu z roku 1940 trochu zalyká smutkem nad tím, jak nádherná tábořiště, na nichž se odrážely bílé plachty stanů v jezeře, pokryly základy paďourského hotelu. Jevany patřily k slavným místům počátku trampingu, tomu by Honza Vyčítal neuvěřil. (Když jsme se tam zakoupili, založili jsme se starým Greenhornem a Hejkalem Janem Plivníkem Jedličkou fiktivní osadu T.O. Jevany. Šerifem jsme v nepřítomnosti zvolili Vyčítala, jednatelem tuším mne a pokladníkem Plivníka. Honzovi jsme z čundrů posílali pohlednice - srdečně zdraví členové T.O. Jevany. Myslím, že bychom teď mohli do osady přijmout Daniela Hůlku, málokdo tak hezky zpívá trampské písničky).

Géza a Bob byli jako oheň a voda. Oba literáti, trampové - ale jeden komunista a druhý pravičák . Editor nového vydání Hurikánových Dějin trampingu (1990) Stanislav Motl dokonce soudí, že Bob Hurikán, hlásající nepolitický tramping, měl vlastně blízko k českému fašistovi Jiřímu Stříbrnému. Géza rád navštěvoval Ztracenku, Bob Ztracenkáře nesnášel, připomínajíc jim zapomenutou romantiku táboření.( Připomínal jim to i Géza).

Myslím, že Josef Peterka alias Bob Hurikán alias Bob Peters napsal těch rodokapsů víc, že byl plodnější autor - ale Géza byl talentovanější. Zřejmě i Včelička mohl být v delegacích komunistických spisovatelů, kteří jezdili na stavbu slapské přehrady, aby načerpali témata k budovatelským epopejím. Na té stavbě tehdy pracoval Bob jako dělník a říkal svým kolegům spisovatelům - sundejte saka a vezměte si lopaty, to bude exkurze!

Nebude chybět rubrika Co v Táborovém ohni neshořelo a až budete číst letitou vzpomínku legendárního prvorepublikového londonovce Rudana Nohy na nedožité tehdy sté narozeniny Jacka Londona, zastavte se u řádek, jak Jack nevěřil, že víra hory přenáší, nýbrž že dřina je to, co dělá divy.

Šťastný celý nový rok!

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577776

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz