Dnes má svátek Vlastislav Zítra má svátek Robert

O připravované výstavě v Ratajích nad Sázavou píše obětavý kurátor Ota Kmínek

No, co vám budu povídat... Před rokem jsem se prostřednictvím Facebooku, toho amerického vynálezu, seznámil s pánem ze Středního východu. S Panem kreslířem (s velkým P) Seyranem Caferlim. Z dalekého Ázerbájdžánu. O této zemi toho trochu vím, neb jsem si na základce, coby pionýr, asi tři roky psal s pionýrem z Baku.

Seyran pochází z okresního města Imishli, kde také stále žije. Je to necelé tři hodiny jízdy autem na jihozápad od hlavního města Ázerbájdžánu Baku. Dějiny této středovýchodní země sahají až někam k 10. století před Kristem. Tedy do doby, která se připomíná skoro o 18 století dříve, než Čechy, a dokonce téměř o 23 století dříve, než bylo v Ratajích poklepáno na základní kámen hradu Pirkštejn. Seyran Caferli mi padl do oka na výstavě Sláva Ukrajině v Ratajích, krátce po začátku pokusu o ruskou invazi na Ukrajinu. Tenkrát jsem mu napsal, a výsledkem je výstava, zahájená vernisáží 5. srpna ve tři odpoledne v Klubu Čtrnáctka v Ratajích nad Sázavou.

Seyran Caferli se narodil v roce 1966. Jeho první karikatura byla otištěna v komiksovém časopise „KIRPI“ v roce 1982, tedy v jeho šestnácti letech. V roce 1992 dostudoval žurnalistiku, a od té doby bylo jeho více, než 1000 kreseb otištěno v mnoha albech, na mezinárodních výstavách a soutěžích. V roce 2002 vznikla první Unie karikaturistů „Ázerbájdžán&quot“; kterou pan Caferli založil a do roku 2006 působil jako prezident této organizace. Byl organizátorem mezinárodní soutěže karikaturistů „Molla Nasreddin“, což byla první soutěž v historii Ázerbájdžánu, která pak pokračovala 4 roky. Pořádal mezinárodní soutěže kreslených filmů „Smiling Cat“. V současné době je ředitelem First International Cartoon News Center &quot Humortoons, a šéfredaktorem mezinárodního časopisu Cartoon. Je členem správní rady Union World Cartoonists (UWC). Zúčastnil se více než 50 mezinárodních soutěží kreslených filmů, kde získal více, než 160 ocenění.

Jeho karikatury také byly zařazeny do stálé expozice kresleného filmu v Itálii a Rakousku. Samostatné výstavy měl v Íránu (2003), v Turecku (2011, 2016), Francii (2012), Belgii (2018) a na Slovensku (2019). A letos poprvé také v České republice, v Ratajích nad Sázavou. Víc toho o Seyranovi nevím. Jen snad to, že Mistr nepřiletí, museli jsme cestu zrušit z důvodu vážného onemocnění manželky. Ale všichni, kdo přijmou pozvánku na vernisáž tohoto umělce, se budou moci na cokoli zeptat pomocí videopřenosu, na což vystavující jistě rád odpoví.

No, co vám budu povídat!

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9582860

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz