Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Jiří Pavel Kříž, editor právě vycházející knihy Český spor o Milana Kunderu, píše: „Spor začal vlastně už koncem roku 1968 diskusí o Českém údělu. Účastníci: Milan Kundera, Václav Havel a další osobnosti pražského jara. V Listech, Tváři, v Hostu do domu… Pak všechny a všechno rozdělila, a rozlet rozbila 70. léta. - V roce 1984 nejasnosti kolem nominace na Nobelovu cenu. Prozaika minula, básník si ji zasloužil. - A pak ještě o čtvrt století později veřejnoprávní televize a týdeník Respekt odpálily mediální lynč s nařčením z udavačství. Hrozila totiž druhá nominace pod křídla Nobela. - V létě 2020 se nad biografií, kterou o českém romanopisci a esejistovi žijícím trvale ve Francii napsal Jan Novák z Chicaga, znovu rozpoutala smršť. Ještě doznívá.

Českém sporu o Milana Kunderu se v půlstovce mnohdy polemických příspěvků pokoušíme zachytit nebo aspoň zmínit a shrnout část podstatného, co zejména k posledním dvěma tématům bylo napsáno a vysloveno. Pro i proti. A přinášíme jednoduchý lexikální důkaz o likvidační obludnosti zmíněného nařčení. Jestli z celku vyplyne, že ve vztahu Čechů ke Kunderovi, jehož dílo je už dávno intelektuálním světem obecně uznáno, převažuje bizarnost, nejnověji křivená už také neznalostí dobového kontextu, považujeme podnět Českého PEN klubu vydat o tom svědectví za naplněný. Spor o Kunderu je nekončícím sporem o hodnotová, politická a etická východiska české kultury.“

Na knize se autorsky podíleli (abecedně):

Václav Bělohradský, Petr A. Bílek, Tomáš Borovský, Adam Borzič, Tomáš Feřtek, Petr Fischer, Karel Haloun, Miroslav Huptych, Karel Hvížďala, Ladislava Chateau, Pavel Janoušek, Petr Janyška, Mojmír Jeřábek, Vladimír Just, Pavel Kohout, Radim Kopáč, Pavel Kosatík, Jan Kratochvil, Jiří Kratochvil, Jiří P. Kříž, Milan Kundera, Jan Lukeš, Pavel Materna, Jan Novák, Petr Onufer, Adéla Petruželková, Josf Prokeš, Jiří Přibáň, Josef Rauvolf, Martin Reiner, Sylvie Richterová, Ján Simkanič, Jan Skácel, Ondřej Slačálek, Karel Steigerwald, Petr Šámal, Josef Škvorecký, Ondřej Štindl, Kateřina Tučková, Milan Uhde, Marek Vajchr, Jan H. Vitvar.

Překladatel Petr Antonín (Přibáň). Autoři rozhovorů Jana Machalická (Uhde), Jan H. Vitvar (Novák). Rejstřík sestavili Lubomír Houdek, Jan Šulc.

Poznámka: Četba ČESKÉHO SPORU o Milana Kunderu vyžaduje toleranci k jiným názorům, než je můj vlastní, ale také nesmiřitelnost k stádní lži nebo k bezduché kampaňovitosti tvorby veřejného mínění u nás. Do jisté míry i víru v možnost pospolitosti někdy v budoucnosti Čechů, Moravanů a Slezanů, je-li ještě jaká... Dvěma slovy: Zdravou skepsi.

Avízo nakladatele a objednávkový formulář pro internetový nákup publikace Český spor o Milana Kunderu http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?module=fulltext&page%5Bbook%5D=5959&page%5Bsearch%5D=%E8esk%FD+spor

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Na této adrese si můžete objednat dlouho avizovanou knihu za 240,- Kč také dopisem, pokud v oblasti internetového obchodu vykazujete bezradnost.V knihkupectvích se bude ČESKÝ SPOR o Milana Kunderu prodávat za 300,- a více korun. Knížka půl stovky autorů právě opouští tiskárnu.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565331

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz