Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Lawrence Ferlinghetti

Jednou z dějinných etap, která mne nejvíce poznamenala, byla nezapomenutelná, převratná šedesátá léta. Vedle naděje na pozitivní změny a nové vlny v české kultuře to byli také takzvané květinové děti – hippies, hlásající lásku bez obručí, a neopomenutelná beat generation. Beatníci tehdy silně ovlivnili i můj pohled na literaturu, hudbu, výtvarné umění... Byl v nich oheň, vzpoura a nový vítr, bořili zaběhané mýty a zatuchlé konvence, přinášeli nový vítr do plachet doby. K nim patřil nesporně i básník, malíř a nakladatel Lawrence Ferlinghetti, se kterým se svět navždy rozloučil 22.února letošního roku. Bylo mu neuvěřitelných 101 let.

Vzpomínám si, jak horlivě jsme v té době četli a sháněli beatnickou poezii – vedle Ferlinghettiho to byl například i Ginsberg a další. Byli pro nás jakýmsi prozřením, shazováním černých brýlí a možností vymanění ze svazujícího, striktně vymezeného pohledu na život. Nemohu nevzpomenout na Ginsbergovu návštěvu Prahy v roce 1965, kde byl korunován králem tehdy neobvykle sledovaných majáles, kterých jsem se ke své lítosti nezúčastnila.

Ferlinghetti na sebe upozornil již v roce 1958 hned svou první sbírkou Lunapark v hlavě, já ho objevila až o osm let později. Stejně jako Allena Ginsberga, jehož Kvílení se stalo jakýmsi symbolem této mnohdy zatracované generace. K popularitě zmiňované knížky, kterou mimo jiné vydal právě Ferlinghetti, přispělo kupodivu i jeho obvinění z obscénnosti, coby nakladatele díla, a následný proces, který pak skončil jeho osvobozením.

Jak bylo již řečeno, Ferlinghetti byl znám především jako básník, ale psal i romány, má na kontě přes tři desítky knih, divadelní hry, byl kritikem umění a také schopným překladatelem – uměl perfektně italsky a francouzsky. Kromě toho byl i malíř a nakladatel, spolumajitel knihkupectví City Lights a stejnojmenného vydavatelství.

Nezřídka bývá označován i jako anarchisticky smýšlející kverulant, politický aktivista a svým způsobem se propojoval i do dění v tehdejším Československu, podle některých pamětníků byl spojován rovněž s proudem obrodného procesu u nás. Zasazoval se mimo jiné o propuštění uvězněných členů populární Jazzové sekce.

Také on navštívil Prahu – a to jako host Festivalu spisovatelů v roce 1998 v Praze. Té také věnoval svou báseň Řeky světla, v níž zmiňuje Vltavu, Karlův most a třeba „Staromák Sguare“.

Myslím, že on a jeho souputníci po této linii poznamenali nezaměnitelným způsobem naši tehdejší literární tvorbu i mladou kulturu, hledající svou novou cestu. A jsem ráda, že jsem k nim patřila svým maličkým nepatrným dílečkem i já... 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566237

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz