Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Clark Gable jako Rhett Butler a Vivien Leigh jako Scarlett O'Harová ve slavném americkém filmu Jih proti Severu (Gone with the Wind) z roku 1939

Už měl jednoho Oscara, když dostal nabídku ztvárnit roli Rhetta Butlera v legendárním filmovém zpracování románu Jih proti Severu, v originále s trochu jiným názvem Gone with the Wind, Pryč s větrem. Byla z toho nominace na dalšího Oscara. V průběhu natáčení se oženil s hollywoodskou superhvězdou Carole Lombardovou, ženou jeho života. Krásná Carole zahynula v roce 1942 při letecké katastrofě – a zdrcený a nemladý jednačtyřicetiletý Clark, jako tolik amerických herců a režisérů, rukuje do armády.

 

Clark Gable a jeho žena Carole Lombardová

Možná jeho štěstí odešlo s Carol. Po skončení 2. světové války už v Americe nic nebylo, jako předtím. Na filmovém nebi začaly zářit jiné hvězdy, odlišné od frajerů s knírkem. Třeba rodící se národní hrdina John Wayne, který na rozdíl od kolegů neodešel do války, ale točil ve Státech jeden film za druhým. Na druhé straně – Wayne postupně vytvořil filmový prototyp Američana. Rovného, čestného chlapa, který nejde pro ránu daleko, kterému je rozumět a je možno se na něj spolehnout. Prototyp, po kterém dnes nostalgicky touží polovina Spojených států, jakož i po té době.

Gable natáčí v padesátých letech průměrně jeden film ročně. Nejsou to špatné filmy a ani on není špatný herec, ale něco už je pryč. A něco jakoby přicházelo.

V roce 1960 dostává Gable od režiséra Johna Houstona zajímavou nabídku – hrát stárnoucího kovboje Gaye v připravovaném snímku The Mistifs, Mustangové, po boku Malyrin Monroe, společně s Montgomery Cliftem a Elli Walachem. Scénář napsal věhlasný dramatik Arthur Miller, tehdy poměrně nepochopitelně manžel Marylin Monroe, aby zachránil jejich manželství. Miller měnil scénář v průběhu natáčení, veterán Houston po nocích pil a prohrával v kartách, Marylin neuměla texty… V srpnu 1960 přerušuje Houston natáčení a posílá Marylin na protialkoholní léčení. Zato Clark omládl. Odmítl kaskadéry, všechny nebezpečné scény natáčel sám, i scénu, v níž je 150 metrů vlečen splašeným koněm rychlostí padesát kilometrů za hodinu…

Měl to v roli, fešný kovboj stále ještě schopný velkého citu, a proti němu mladá, krásná, sama sebe hledající Marilyn… Vlastně je to příběh čtyř outsiderů, které svede dohromady právě tato okolnost. Mustangové jsou až časem doceněný neowestern, dnes film už bezpochyby kultovní.

 

Clark Gable a Marylin Monroe ve filmu Mustangové (The Misfits)

V průběhu natáčení oznamuje Clark štábu, že čeká syna. Film byl dokončen 4. listopadu 1960. Tři dny poté dostává Clark Gable těžký infarkt a o dvanáct dnů později umírá. Pro dvě herecké legendy, Clarka Gablea a Marylin Monroe, to byl jejich poslední film. Možná se filmový kovboj Gay opravdu zamiloval do krásné Roselyn. Ovšem na adresu Marylin řekl Gable: "Z práce s Marilyn Monroe jsem málem dostal infarkt. Nikdy jsem nebyl šťastnější, než po skončení natáčení!"

Nezastupitelný představitel Rhetta Butlera byl pohřben vedle své ženy Carole Lombardové na Forest Lawn Cemetry v Hollywoodu. To není slavnostní název amerického Slavína, znamená to jednoduše Lesní travnatý hřbitov. Neboť světská sláva… Však víte.

 

Clark Gable jako Rhett Butler

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565505

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz