Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Joan Baez, celým jménem Joan Chandos Baez, se narodila 9, ledna 1941 v New Yorku na Staten Island v rodině s mexickými, anglickými i skotskými kořeny. V jejím dětství se rodina často stěhovala po USA, Evropě a Středním východě. Koncem padesátých let se usídlili v Bostonu, kde otec učil na univerzitě a Joan, která od mládí hrála na kytaru a hezky zpívala, se zde seznámila s rozvíjející se folkovou scénou. Jako písničkářka se poprvé prosadila na legendárním festivalu v Newportu v roce 1959. O rok později natočila své první album, které se stalo nejúspěšnější gramofonovou nahrávkou tehdejší americké folkové scény.

Po tomto velkém úspěchu následovala řada dalších desek. V období let 1962 až 1964 byla Joan Baez  jednou z nejznámějších tváří folkové scény nejen v USA. Stala se hvězdou mnoha festivalů a koncertů, vystupovala v rámci řady politických happeningů.

V té době potkala pro její život klíčovou osobu, Boba Dylana, který znatelně ovlivnil její tvorbu v šedesátých letech. Jejich vztah se po třech letech rozpadl, ale zůstali přáteli. Joan o Bobovi napsala songy To Bobby, Diamonds & Rust nebo Winds of the Old Days. Bob o ní zase zpívá ve svých písních To Ramona, She Belongs to Me nebo If You Gotta Go, Go Now.

Později trochu koketuje s folk-rockem, trochu s pop-music, ale v zásadě zůstává písničkářkou. V jejích písních i v životě se už tehdy projevovala občanská angažovanost. Zaměřuje se především na lidská práva, mnoho jejích textů je o aktuálních tématech a sociálních problémech. Bojuje proti chudobě, trestu smrti, ničení životního prostředí... Ze svých postojů nikdy neslevila a za její snahu a smýšlení si jí mnoho lidí hluboce váží.

Když v červnu 1989 vystoupila Joan Baez na hudebním festivalu Bratislavská lyra, přerostla tato akce téměř v protirežimní demonstraci. Joan totiž pozvala na koncert do Bratislavy sedm signatářů Charty 77 včetně Václava Havla, čerstvě propuštěného ze zatím posledního výkonu trestu. Celou akci připravovla s přáteli několik měsíců. Pobyt Joan Baez v Bratislavě od počátku provázela zvýšená pozornost ze strany bezpečnostních orgánů. Aby se zabránilo StB v zatčení chartistů, především pak Václava Havla, na nějž měli nejvíce spadeno, provezla Joan Baez celou skupinku z hotelu do sportovní haly na Pasienkoch v oficiálním mikrobusu pořadatelů Bratislavské lýry. Pozdější český prezident nesl zpěvačce kytaru.

Baez do Bratislavy přijela rovnou z Polska, kde zpívala Lechu Walesovi, a v průběhu koncertu zazpívala tehdejší neoficiální hymnu Solidarity. Vrchol bratislavského koncertu pak nastal, když Joan pomocí nahrávky ve walkmanu a papíru s textem přednesla ve slovenštině věnování pro následující píseň: "Chtěla bych věnovat tuto píseň Chartě 77..." Přerušil ji ohlušující jásot a pískot. Nato odvětila: "To ještě není konec. Nezávislému mírovému sdružení a Petru Cibulkovi. Zároveň tu vítám přátele Charty včetně Václava Havla." Tomu pak poslala vzduchem polibek. Publikum v hale šílelo a my ostatní jsme tuto událost sledovali u televizorů se zatajeným dechem. Byl to neuvěřitelně silný zážitek. 

Počet jejích „řadovek“ a koncertních alb se vyšplhal přes třicítku, k tomu ještě připočtěme dvojciferný počet výběrů a několik monografií, které o ní byly vydány. Její poslední studiové album Whistle Down the Wind, vydané téměř po deseti letech 2. března 2018, bylo nominováno v kategorii nejlepší folkové album na cenu Grammy..

Svým charakteristickým sopránem dokáže vyzpívat až tři a půl oktávy. Její interpretace Arie No.5 Bachianas Brasileiras (Heitor Villa-Lobos) nebyla dosud překonána.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565693

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz