Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Pavel Žalman Lohonka

Padesát let je v lidském životě víc než podstatná část, a přesně tak dlouho se folková legenda a českobudějovický rodák Pavel Žalman Lohonka pohybuje na prknech, co znamenají svět. A tomuto nevšednímu jubileu vyhradil celý letošní rok. K dané příležitosti připravil, společně s přáteli, pro své příznivce celou řadu zajímavých počinů.

I když Žalman tvrdí, že nerad bilancuje, protože mu to připadá jako konec, jako by už dál nechtěl nic udělat, hned první ze jmenovaných počinů takovým příjemným ohlédnutím do minulosti přece jen je. Mám na mysli film s romantickým názvem Naslouchání tichu země, natočený s Českou televizí. V podstatě se jedná o hraný dokument v délce 80 minut, který jednak mapuje Žalmanovu cestu za písničkou, jednak představuje i všechny ty, s nimiž ho tato cesta svedla dohromady v jedné formaci – spoluhráče, zpěvačky, zvukaře… Pochopitelně jsou použity i chronologicky řazené archivní ukázky z dřívějších filmových i zvukových nahrávek, záběry ze Žalmanova rodiště v Pohůrce u Českých Budějovic i z jeho nynějšího tvůrčího zázemí na chatě apod. Navíc Žalmanův muzikantský portrét dokreslují svými slovy i další osobnosti hereckého a hudebního světa, jako Jiří Suchý, Marek Eben, Miloslav Donutil, Karel Roden, Jiří Černý, Jiří Pavlica a řada dalších. Na televizních obrazovkách by se měl tento snímek objevit zhruba v listopadu letošního roku, ale do artových kin přijde již v nejbližších měsících. A navíc bude k dispozici i na kvalitních DVD. Kromě jiného má být jeho promítání rovněž součástí Žalmanova jubilejního koncertního programu v některých městech. A mohu vás ujistit, že České Budějovice v tomto seznamu jsou.

Dalším krokem v tomto směru je zbrusu nové, speciální dvojalbum. První deska je tak trochu splněným přáním Žalmanových věrných posluchačů, kteří se rádi vracejí k jeho starším a oblíbeným písničkám. Takže těchto devatenáct vybraných folkových songů pod názvem Písně deštěm ohrané bylo nově natočeno jak s původním, tak i se současným Spolem. Druhou desku v albu bych zařadila do úplně jiné, poněkud netypické přihrádky. Je věnována Jiřímu Suchému a Jitce Molavcové, jejichž přátelství si Žalman nadmíru cení. Jedenáct písniček nahraných s big-bandem v džezových aranžích Radima Sládka (mimochodem další Českobudějovičák) nese název Zavěšený kafe a bude se příhodně křtít v pražském Semaforu.

A chybět nebude ani kniha – tedy přesněji řečeno reprezentativní zpěvník se zhruba 180 písničkami z tvůrčí Žalmanovy dílny. „Najdete v něm písničky z mého raného období, přes moje pseudolidovky, tak i věci ze současné doby. A nevynechal jsem ani písničky poplatné mému trampskému mládí,“ představuje Žalman obsah nového zpěvníku se zajímavou grafikou Honzy Hlaváče a dokumentárními fotografiemi z autorova archivu.

Opomenout v této souvislosti nemohu ani pravidelnou rozhlasovou rubriku na stanici České Budějovice v pořadu Pavlíny Jíšové. „Tento cyklus běží již od začátku roku a v každém ze dvaapadesáti pořadů je použitá jedna vybraná písnička a já k ní vyprávím, jak a proč vznikla, či jaká příhoda se k ní váže,“ konkretizuje aktuální rozhlasovou prezentaci Žalman. 

Jubilejní koncertní šňůra pak naplno vypukne sice až v květnu, ale pár koncertů na toto téma už Žalman se svou kapelou odehrál již v prvních měsících roku. Série vystoupení potrvá až do listopadu a v nabídce během koncertů bude figurovat jak jedinečný zpěvník, tak DVD se zmiňovaným filmem.

„Rozhodně nehodlám sedět na lavičce a krmit holuby,“ tvrdí Pavel Žalman Lohonka na otázku, co bude dál. „Cítím se zdráv jak fyzicky, tak psychicky, pořád mám rád muziku, pořád mám inspiraci k novým písničkám a snahu jít dál. Odmítám přešlapovat na místě a těžit z minulosti, stále mě to nutí hledat nové a nové podněty, nové cesty… A dokud mne budou lidi chtít poslouchat, tak budu i hrát...“   

 

Foto: www.zalman.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9570665

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz