Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Ve věku 70 let a deseti měsíců zemřel písničkář Stanislav Jan Wabi Daněk. Jeho téměř padesátiletá úspěšná hudební kariéra začala vítězstvím sokolovské skupiny Plížák na západočeském předkole Porty na jaře 1971. Téhož roku na celostátním finále Porty triumfovali Plížáci znovu s repertoárem svého zpěváka, na levém křídle stojícího Wabiho Daňka. Zpěváka, jenž hrál a zpíval se zavřenýma očima. Tehdy v Karviné se definitivně prosadila na hudební scéně nová kategorie - moderní trampská píseň.

Se zlínskou skupinou utajených skautů Rosa je třemi písničkami zastoupen na přelomovém supraphonském sampleru Písně dlouhých cest. Na profesionální hudební scénu vstoupil suverénně albem Rosa na kolejích, které se v roce 1983 natáčelo v brněnských rozhlasových studiích a v Supraphonu vyšlo o rok později.

Když přišel ve Zlíně do hudební školy učit se na kytaru, řekl mu učitel při pohledu na jeho ruce zápasníka, aby se raději věnoval dechovce. Wabi nicméně dokázal sedět šest až osm hodin denně a cvičit na kytaru. Sám o sobě říkal, že je mizerný zpěvák a průměrný kytarista, ale pravda to nebyla.

Splnila se mu řada snů - zahrál si na jednom pódiu se svým velkým americkým vzorem Krisem Kristoffersonem i nedávno zesnulým Tomem Pettym. LP Rosa na kolejích dosáhla  s reedicí na čtvrt milionu výlisků. Autorsky dokázal překročit půdorys trampské písničky ke sdělnosti folku a v posledních dvou albech s Ďáblovým stádem až někam k blues rocku. Jeho první elpíčko Rosa na kolejích bylo ve své době znalci označováno za nejlepší album české country (!). Mistrně se naučil zacházet s hlasem - nebyl velký rozsahem, ale měl úžasný témbr. Wabi to věděl, už jednou vyhověl nabídce, a namluvil text k mému filmovému dokumentu Poslední setkání. Týkal se tragické smrti čechokanadského muzikanta Luboše Lampy Dvořáka kousek od jihočeské Hluboké. Shodou okolností byl Wabi první, kdo mi pozdě večer tu zprávu telefonoval.

Skvěle namluvil komentáře k rozsáhlému dokumentárnímu cyklu České televize Zvláštní znamení touha. Ve středu 22. listopadu měl ve zvukovém studiu na Kavčích horách namluvit komentář k navazujícímu dokumentu ČT Letokruhy na kanadských sosnách, věnovanému českým trampům v USA a Kanadě. Když jsem mu po návratu ze zámoří začátkem září volal, seděl v ordinaci. Wabi mě ujistil, že do listopadu bude určitě v pořádku.

Poslední dny byl s rodinou doma na pražské Letné. Se svou milující ženou Evou, její sestrou Lenkou, dětmi,  kamarády. Pozdravit ho přišli Věra Martinová, Pavlína Jíšová, Samson Lenk, Robert Křesťan s Lubošem Malinou...

Když nám někdy bylo s mou ženou Janou hodně zle, když jsme ze sebe stírali dotyk se zlem a idioty, říkali jsme si - proč se probůh raději nestýkáme s hodnejma lidma? Třeba s Wabim Daňkem?

Jeden z nejslušnějších lidí, co jsem znal, odešel dnes odpoledne. Odešel klidně, uprostřed milujících lidí.

 

    

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519610

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz