Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Pavel Vrba

Jakkoliv byl úspěšný textař a básník Pavel Vrba otevřený krásám přírody a jejímu inspirativnímu kouzlu, jeho prioritním teritoriem byla vždy bezesporu Praha. Tu měl nejen načtenou a nakoukanou ve stovkách jejích proměn a nálad, ale také zažitou hluboko pod kůží. Byla de facto jeho součástí, jeho trvalou láskou i okouzlující milenkou. Laskavým spočinutím v konejšivé náruči hospůdek a vináren, magickou vůní i chutí hořko-slaných příběhů, stále se připomínajícím kouzlem  minulých věků, nostalgickým ohlédnutím i rozervanou kafkovskou výzvou. A jak napsal on sám v úvodní stati, byla pro něho i hudbou, „v níž se vznešené pozounové fanfáry mísí s agresivním zvukem rockové kytary“. To vše si čtenář uvědomí hned v první fázi, když otevře výpravnou barevnou publikaci Moje Praha, kterou vydalo prestižní nakladatelství Naše vojsko a která byla pokřtěna, za účasti dlouhé řady osobností z hudebních a hereckých kruhů, Na Lávce pod Hradčany v posledním říjnovém dnu.

Nezůstalo však jen u plasticky vystavěných obrazů ze slov Pavlových veršů a prozaických statí, větší část knihy tvoří totiž barevné fotografie Pavlova přítele - Miloše Schmiedbergera, které mají stejného ústředního jmenovatele. A tím je, jak už bylo řečeno - Praha. Praha objevovaná, Praha zapomínaná, Praha vzývaná a milovaná! Tenhle jedinečný projekt nosili oba – básník i fotograf – v hlavě a v duši celá léta a nepochybně by k jeho realizaci i došlo už před několika roky, kdyby Pavel nečekaně neodešel psát své texty na nebeskou tabuli. Naštěstí se i tohoto odloženého odkazu ujala Pavlova trpělivá a houževnatá žena Marie a zasloužila se o to, že nevšední nákladná publikace skládající hold magické, nesmrtelné Praze, spatřila světlo světa.

Schmiedbergovy fotografie však rozhodně nejsou pouhými dokumentárními ilustracemi k Vrbovým básním a prozaickým esejím - jsou jejich rovnocenným a na stejnou citovou vlnu  naladěným protějškem. Vlastně i Miloš Schmiedberger tak psal přes hledáček aparátu své verše a vyznání, ve kterých emoce okoření poutavé, proměnlivé hry světla a stínu, nezvyklý úhel pohledu, ale hlavně fotografův cit pro zachycení neopakovatelnosti chvíle a schopnost zachytit ten správný prchavý okamžik z výseče času. Jako by tím dokresloval Pavlovu niternou ódu na jeho jedinečné město měst. Krok za krokem, ruku v ruce tak kráčejí Prahou slova a obrazy, nacházející sluncem zalitou, dojímavou, staletími patinovanou omšelou krásu i stinná, tajemná zákoutí duše, a staví jí svůj nevšední papírový chrám. Sem tam se mezi tím vším mihnou i tváře anonymních souputníků či známých osobností, které vstoupily, a nejednou, do života obou autorů předními dveřmi.

A nemůžu opominout ani mimořádný bonus tohoto záslužného projektu, kterým je připojené CD s názvem Královská cesta Pavla Vrby s nahrávkami z jeho tvorby - ať už se jedná o  písničky či profesionální recitaci. Takže z tohoto záznamu uslyšíte Pavlův odkaz v podání Michala Pavlaty, Miroslava Donutila, Evy Olmerové, Oldřicha Veselého a jeho E-Bandu, Jiřího Krampola, Vladimíra Čecha, Marty Kubišové Petra Spáleného a Apolla či Lucie Bílé. Tím kniha získává v podstatě i třetí rozměr - a to zvukový. A pokud se vám bude líbit tak jako mně, můžeme mluvit ještě o rozměru čtvrtém – o ozvěně našich duší...       

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520606

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz