Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Sestry Alanovy, Karel Vlach (druhý zleva) a Arnošt Kafka

Jak ten čas letí – ode dne, kdy opustil tento svět Arnošt Kavka, uplynulo už 28 let. Pamětníci si jistě vzpomenou na zpěváka, který jako jeden z prvních začal v Československu zpívat swingovým stylem. Byl nejen první, ale i skvělý – takže si záhy vysloužil přezdívku Dr. Swing (spojením dvou skutečností: zpíval swing a byl doktor práv).

Narodil se 4. března 1917 v Praze a už od mládí se věnoval muzice. Vlastní kapelu dal dohromady už co student gymnázia. Později jako zpěvák a bubeník působil v několika bandech. V prvním roce německé okupace, když byly násilně uzavřeny vysoké školy, nastoupil jako zpěvák k orchestru Karla Vlacha. V roce 1944 byl z rasových důvodů zatčen gestapem a za ostnatými dráty pobyl až do konce války. Přežil a po osvobození v roce 1945 dokončil studia práv. Byť novopečený právník, zůstal věren hudbě.V roce 1946 sestavil swingový septet, v němž nadále uplatňoval svůj moderní, swingový styl. Uměl výborně pracovat s tehdy ještě nepříliš dokonalou reprodukční technikou (již dříve na doporučení Karla Vlacha nastudoval zpěv na mikrofon v zahraničí). Do svého stylu zařadil i scat. V 50. letech min. století, kdy komunisté ze všech sil dusili vše, co třeba jen nepatrně zavánělo západem a jeho kulturou, měl zákaz veřejného vystupování. Jako mnozí další, postižení tlakem bolševika, nalezl řešení „na periferii“. Z hudebníka a zpěváka se proměnil v hudebního ekvilibristu a baviče. Doma, ale stále častěji v zahraničním angažmá vystupoval s několika elektrofonickými nástroji. Používal např. „hudební kombajn“ své vlastní konstrukce, tzv. „Kavka Eintet“: levou rukou hrál na varhany, pravou na elektrofonický nástroj se třiceti rejstříky, nohama obsluhoval velký buben a činel. Byl naprosto soběstačný – po vlasti i do zahraničí, zejména do tehdy dostupných přímořských letovisek v Německé demokratické republice, Bulharsku, Rumunsku, apod. zajížděl malým Fiatem 600 (tehdy luxusním Tuzexovým zbožím), na něm měl vzadu připevněný speciální nosič rovněž vlastní konstrukce, na který svůj „Eintet“ v obalu proti dešti připevňoval. S tímto „zařízením“ vždy a všude vzbuzoval velkou pozornost publika. Protože v té době byla individuální turistika výjimkou a do všech zahraničních letních destinací se jezdilo prostřednictvím zájezdů, zcela zákonitě byl Arnošt Kavka často angažován cestovními kancelářemi. Jako redaktor tiskového oddělení největší z nich – Čedoku – jsem se nezřídka nachomýtl poblíž jeho působení.

Průvodce Míra Navara (vpravo) a degustátor Arnošt Kafka

Na snímku mám tu čest provázet jej – před jeho vystoupením – výstavkou výrobků studené kuchyně kuchařů Interhotelů Čedoku. Ochutnal – a poznamenal, že si i pochutnal.  Dr. Swing nám zanechal některé své hity, jako Už nikdy víc milovat nebudu, Jen tys moje láska, Hm, hm, Plaménky v očích tvých, či právě Doktor Swing - původ jeho přezdívky. Svoje publikum vždy a za všech okolností uměl naladit, odvázat, skoro se chce říci ovládnout a dokonale pobavit. Jeho koncerty patřily pro domácí i zahraniční turisty v rozmanitých letoviscích k zážitkům, které ozdobily jejich dovolenou nezapomenutelným způsobem. Na pódium vystupoval až do konce svých dní. Svobody a tím i jistého zadostiučinění se dožil - odešel 2. května 1994 ve věku 77 let.

Foto: archiv Míry Navary

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565930

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz