Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Táže se lord Brisenden svého sluhy: „James, máme my na zámku televizor?“  „ Nikoli, pane“, odvětí James. „A sakra, to jsem zase celej večer čučel do kamen…“ posteskne si lord. (Nutno vyprávět s co nejvěrnějším anglickým přízvukem).

To je anekdota, stará více než 60 let. Slyšel jsem ji jako dítko školou povinné na vlnách Československého rozhlasu Brno z úst tehdy slibně se rozjíždějícího redaktora, imitátora, konferenciéra (slovo moderátor tehdy ještě nikdo neznal), humoristy, komika, budoucího filmového herce a literáta Jiřího Štuchala. Těch anekdot jsem pak od něj slyšel ještě stovky, ať už na vlastní uši, nebo z médií. Od té první uplynulo několik desítek let do okamžiku, kdy nás cesty svedly v klubu novinářů, píšících o cestovním ruchu.

To už – kromě mnoha jiných důvodů – byl Jura, jak se mu přátelsky říkalo zvláště mezi námi Brňáky, mimořádně populární jako autor a protagonista motoristického pořadu v rozhlase, zvaného „Šťastnou cestu“. Už několik let běžel, když se mi dostalo cti a radosti v pořadu účinkovat – a to vždy dvěma několikaminutovými vstupy na téma „novinky v cestovním ruchu“ a „tipy na výlety do blízkého příhraničí“. Působil jsem tehdy v tiskovém oddělení tehdy daleko největší cestovní kanceláře ČEDOK a tak to pro mne nebyl velký problém. V pořadu se tehdy sešla vynikající parta – kromě Jury Štuchala účinkovali např. Luba Skořepová (o zahrádkaření), Josef Zíma a Zdeněk Dítě jako předčítači  literárních ukázek, redaktor Světa motorů Jan Šmíd (motoristické výlety po vlasti), Doc. MUDr. Schmidt (zdravovědné rady pro motoristy) a Jitka Pelikánová (tehdy ještě nezatížená údajnou prací pro STB – s příběhy dívky Barborky).

V té době mezi komiky vynikali dva – duší tramp Jarda Štercl a právě Jura Štuchal. Náš klub turistických novinářů pořádal desítky především reportážních akcí, o kterých pak účastníci referovali veřejnosti. V paměti mi utkvěly zejména dvě: jednou jsme byli na exkurzi do Moravského krasu, prolézali jsme i některé ještě nezpřístupněné jeskynní prostory a kolegové fotografové při tom nezaháleli. Zachytili i Juru, jehož výraz ve tváři skvěle vyjadřoval, jak jsme se mnozí ve tmě pod zemí cítili (viz foto).

Druhá vzpomínka se váže k rekonstrukci hotelu Mánes ve Svratce na Moravě, kterou tehdy Čedok právě dokončil. Ve spolupráci s týdeníkem Ahoj na sobotu jsme v tiskovém odd. Čedoku organizovali soutěž pro čtenáře, která se jmenovala „4 x 4“. Měla čtyři kola, čtyři patrony, kteří v tu dobu byli angažovaní také v celonárodním hnutí „Buď fit“, popularizovaném televizí ( Jarda Štercl – tehdy mimořádně populární díky své účasti ve vědomostní TV soutěži, Jura Štuchal, Katka Frýbová – tehdy populární z televize i filmu a Milan Drobný, tehdy jeden z nejpopulárnějších zpěváků), čtyři tématické okruhy a i všeho ostatního po čtyřech. Slavnostní závěr soutěže s vyhlášením vítězů jsme – s cílem popularizovat rekonstruovaný hotel – situovali právě sem a za tím účelem jsme připravili zábavný večer ( tehdy se říkalo estrádu) s vystoupeními jmenovaných umělců. Čedok se tehdy poprvé osmělil a zakoupil ze Západu celou sérii mikrobusů a autokarů značky Mercedes a tak jsem – opět s cílem propagovat tuto nabídku mezi turisty – objednal jeden z těch velkých a na cestu do Svratky pozval tolik novinářů, aby jel plný. Leč chybička se vloudila – v den našeho odjezdu se v Polsku dopustila masových demonstrací odborářská Solidarita, socialistický svět se cítil ohrožen a novináři museli zůstat v pohotovosti v dosahu svých redakcí. A tak náš velký Mercedes vezl do Svratky čtyři osoby a fotografku.

 

Na snímku zleva: redaktor Ahoje na sobotu Karel Pašek, Jarda Štercl, moje maličkost a Jura Štuchal.

Nutno poznamenat, že i tak se estráda skvěle podařila – jak nám pochválil i Jarek Sedlák, tehdejší dramaturg zábavy v brněnském studiu Čs. televize, který se náhodou vyskytl v místě.

Koncem sedmdesátých let komunisté drželi otěže velmi nakrátko a Jura – jako ostatně většina chytrých a více či méně hlasitě nesouhlasících občanů, nadto schopných vyvolávat smích – se rozhodně netěšil jejich přízni. Když jsme jej chtěli pozvat jako novináře na reportáž se zájezdem Čedoku, nepustili jej a jeho šedesáté narozeniny oslavili jeho propuštěním z rozhlasu. Je mi velmi líto, že se nedožil „sametu“, byl jedním z těch, kteří by si to opravdu zasloužili. I když – nevím, zda by nebyl – jako velmi chytrý a vnímavý a rozhodně nemlčící člověk blízek rozpoložení Karla Kryla v jeho posledních letech.

Jura Štuchal nás opustil před 37 lety – 2. března 1979.

Foto: archiv Míry Navary

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572535

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz