Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Ve věku 103 let zemřela americká filmová ikona, Kirk Douglas. Poslední z legend padesátých a šedesátých let minulého století.

Vlastně se jmenoval Issur Danielowitch Demsky a 9. prosince 1916 se narodil v Amsterdamu ve státě New York negramotným židovským přistěhovalcům z území dnešního Běloruska. Otec byl v Rusku koňský handlíř, v Americe hadrář. Trochu nezodpovědně zplodil sedm dětí, z toho šest dcer.

A tady začíná ten americký sen - mladý Issur, který později střídal pseudonymy až zakotvil u slavného Kirka Douglase, se prostě vypracoval. Co vypracoval, on se vydřel. Pracoval jako kamelot, číšník, prodavač, uvaděč - a při tom studoval. Podporoval rodinu a vydělával si na vzdělání. Studoval herectví, vystudoval střední školu i St. Lawrence University v Cantonu ve státě New York. Byl vynikající sportovec, i to mu díky stipendiu ulehčovalo studia - vynikal ve všem, na co sáhl, nejvíc ale ve sportech opravdu mužných, boxu a zápasu.

Prostředí, z kterého se dokázal vymanit, ilustruje jeho vlastní vzpomínka. Představitel Spartaka a dalších chlapáckých rolí přišel o panictví způsobem, který by byl dnes považován za zneužití. Svedla ho učitelka angličtiny. "Vyrůstal jsem jako patnáctiletý kluk ve čtvrti plné pouličních gangů, ale pod jejím vlivem se ze mě stal jiný člověk," vypráví v knize, která před časem vyšla na americkém trhu. "Zůstanu jí navždy vděčný. Podle dnešních měřítek by ji zavřeli do vězení. Já jsem neměl pocit, že prováděla něco špatného. A dělala vůbec něco špatného?"

V roce 1941 se poprvé objevil na Broadwayi v roli zpívajícího doručovatele telegramu, zahrál si ale i v Čechovově dramatu Tři sestry. Když Japonci napadli Pearl Harbor, narukoval k námořnictvu a v hodnosti poručíka bojoval v Pacifiku. Už tady se na hony vzdálil negramotné minulosti své rodiny - byl vysokoškolsky vzdělaný důstojník US Navy. Statečný, bojovný a urputný jako jeho nejslavnější postavy.

Kirk Douglas je totiž typ. Fyzicky neobyčejně obdařený s dovedností až akrobatickou - dnešní hromotluci by si při jeho kouscích přelámali, to je jisté. Stal se vyhledávaným představitelem tvrdých chlapíků - kovbojů, gangsterů, detektivů … A záporáků, těch si zahrál opravdu hodně. Postupně přestával být hercem jednoho typu, jak si doživotně zvolil třeba John Wayne - Kirk přidával psychologicky složité postavy. Byl obdařen výrazným komickým talentem, přestože těch pár rolí ušlo větší pozornosti.

Ve své urputnosti si začíná nerozumět s režiséry, přestože už byl velkou a obsazovanou hvězdou, přestože točil s velikány - Minnellim, Kazanem, Wilderem. V roce 1955 zakládá vlastní produkční společnost Bryna Productions, o sedm let rozšířenou o filiálku Joel Productions. A zde vznikají slavné filmy a velké Douglasovy hlavní role - Spartakus, Vikingové, Pekelník. Prosadil, aby scénář Spartaka napsal Dalton Trumbo, jeden z pověstné desítky hollywoodských scénáristů, postižených McCarthyovskou protikomunistickou fóbií. Trumbo se tak oficiálně vrátil zpět ke své profesi.

Martin Ritter Patyla připomíná v Česko-slovenské filmové databázi: "V roce 1963 zakoupil  autorská práva na román Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven a ještě téhož roku se představil na Broadwayi jako rebelantský pacient psychiatrického ústavu Randle Patrick McMurphy v jevištní dramatizaci této knihy. Pro její zfilmování si vytipoval režiséra Miloše Formana, kterého zcela náhodou stejnou věcí pověřil o mnoho let později Douglasův syn Michael, nový majitel práv. Ve filmové verzi s názvem One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975, Přelet nad kukaččím hnízdem) se však musel vzdát ústředního hereckého partu ve prospěch podstatně mladšího Jacka Nicholsona. "

 

Kirk Douglas s manželkou  Anne Buydens v roce 2010

Před několika lety postihla Kirka Douglase mozková příhoda, po níž se znovu učil mluvit. Takovým chlapákům by se stáří nemělo přiházet, neměli by se měnit ve stařečky. Nicméně Kirk byl ještě v pětadevadesáti stále aktivní. Se svou druhou ženou Anne pomáhali najít lidem bez domova uplatnění ve společnosti.

Když si nejslavnější z jeho čtyř synů Michael přivedl Catherine Zetu Jones, pravil Kirk uznale - "je opravdu pěkná. Taky bych si ji vzal, ale manželka by mi to nedovolila".

 

 

     

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572476

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz