Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

Lenka Slabá a Jaroslav Samson Lenk v roce 1989

Patřila mezi naše nejtalentovanější zpěvačky bez rozdílu žánrů, ale to velké štěstí, ten velký úspěch, nějak pořád nepřicházel, je-li tedy úspěch trvalou příčinou štěstí. 

Jihlavská rodačka ověnčená i tamní celostátní soutěží mladých talentů hledala uplatnění ve středním proudu, zpívala s tanečními kapelami i s folkovými Nezmary, Žalmanem, nastoupila do Spirituál kvintetu, s kapelou nastudovala repertoár – a přišla do jiného stavu. Zdeněk Vřešťál jí v roli producenta vydal zdařilé sólové album Venkovanka, na kterém se jako muzikant i aranžér podílel Lenčin nový partner, Čechokanaďan Áda Vostrý. A pak Lenka Slabá vyhrála konkurz na titulní postavu českého nastudování světového muzikálového hitu Evita. Konečně úspěch, zúročení talentu a dlouhých let na české popové i folkové scéně.

 

Lenka (uprostřed) obklopena kolegy z branže. Nahoře s kytarou Tonda Hlaváč a Luboš Javůrek, dole Pavel Žalman Lohonka a Pavlína Jíšová (Svojšice 1989)

Na výročním mejdanu Nezmarů někde u Českých Budějovic mi Lenka řekla – „balím. Odjíždím i s malou Lenkou za Ádou do Kanady“. Málem mi vypadla sklenka z ruky. Teď? Když konečně přichází chvíle, po které tak dlouho toužíš? Vždyť to je zahození všeho, na čem jsi pracovala! Co budeš se svým talentem dělat zrovna v Kanadě? - Před třemi lety jsem se k tomuto momentu vrátil a nazval článek podle ústřední písně Evity Don´t Cry For Me. Neplačte pro mne.

 

Blížilo se první opravdu významné životní výročí Lenky Slabé. Napsal jsem někdy koncem loňského roku Ádovi Vostrému do kanadského Edmontonu. Jsme v takovém volném styku, víme o sobě, Lenka s Ádou čtou Music Open, občas si napíšeme pár řádek, vyměníme blahopřání, Áda pošle novou písničku, kterou s Lenkou nahráli…

Áda zabral okamžitě. Lenku neskrývaně miluje a je na ni pyšný. A tento článek v Music Open pojal jako další dárek Lence k narozeninám. I my to tak bereme. Jenom jsem musel Ádovi psát na jeho firemní adresu, aby se Lenka předčasně nedozvěděla.

Co dělá Lenka Slabá, nyní Lenka Vostry? Zpívala s Jaromírem Mayerem, v Kanadě žijícím bývalým životním i hudebním partnerem Evy Pilarové. Zpívala s prvorepublikovým swingovým klasikem Jiřím Traxlerem, který ji doprovázel na piáno. V triu se dvěma kanadskými zpěvačkami opakovaně navštívila Českou republiku. To vše a další věci píše v poměrně vzrušeném dopisu její manžel Áda Vostrý, v civilu manažér kanadské petrolejářské společnosti.

 

 

„Ahoj Ňufe, začnu přítomností, protože to se mi pamatuje nejlíp... Lenka v současnosti pracuje jako zubní asistentka - převážně asistuje u zubních operací všeho druhu. Aby tuto profesi mohla dělat, absolvovala tříletou Dental College. Je certifikovaná kanadská zubní asistentka. Celé ty dlouhé tři roky jsem jí držel palce, a ona to zvládla. Lenka je prostě hvězda!

V průběhu let před studiem dělala mnoho různých věcí – ošetřovatelku, prodavačku, vizážistku, byla dokonce řidičem školního autobusu!
Snad rok poté co přišla do Kanady (tuším, že to bylo v roce 1999?) jsme se potkali se dvěmi celkem známými kanadskými zpěvačkami  Susan Crowe a Katherine Wheatley. Holky se daly dohromady a pak dvakrát - poprvé v roce 2001 a pak opět v roce 2003 – navštívily Českou republiku a hrály jako hosté Žalmana na letních festivalech, ale o tom asi víš… Z tohoto jejich společného hraní vydal Franta Linhárek CD Živě v Telči a Brně 2001.
Tato spolupráce ale nepokračovala, obě holky jsou z východu, Lenka bydlí na západě… Vyšumělo to. Pak někdy koncem roku 2003 zavolal Jaromír Mayer (žije zde v Edmontonu), jestli by nechtěla Lenka zpívat v jeho bandu The Romantics... já už jsem u něj fungoval jako kytarista a zpěvák. A tak se stalo, že Lenka začala zpívat s Mayerem. Já jsem tuším po roce odešel, mám časově dost náročný džob, jsem ředitelem produkce jedné středně velké olejářské company. Lenka zůstala. Samozřejmě se jednalo o hraní o víkendech, někdy i jindy. Lenka v té době jinde nepracovala a peníze za to hraní byly dobré.

Dostala také nabídku zpívat back vocal pro  jazz-blues-popovou zpěvačku Shelly Jones. Nazpívala s ní nějaké harmonie na CD a pak ještě měla pár živých gigs. Lenka pak z toho vycouvala, protože malá Lenička byla malá a vše, co se děje kolem muziky, děje se po večerech a po nocích.

 Pak zde byla další hudební aktivita pro nás oba. Jirka Traxler. Když ještě Jiří žil, dělávali jsme s ním velmi hezké klubové večery. Jirka vyprávěl svůj život, hrál na piáno a Lenka za jeho doprovodu zpívala mnoho jeho šlágrů. Máme na to krásné vzpomínky.

 

Jiří Traxler a Lenka

„ V roce 2003 jsme si vymysleli, že bychom mohli dát dohromady malý festival - což jsme udělali a nazvali ho Trampská kytara. Začali jsme nultým ročníkem, což znamená, že letos bude desátý ročník – a také poslední. Místo konání je z Edmontonu vzdálené kolem tisíce kilometrů a jak lidé stárnou, začíná být ten festival stále víc komornější. Letos se asi ukáže hodně lidí (průměr byl kolem stovky), protože to bude naposledy. Na každém ročníku jsme s Lenkou a naší folkovou rodinou vystupovali.

 

Trampská kytara a Lenka s Ádou.

Hodně spolupracuji s (synem, pozn. red.) Davidem. Vede si velice dobře, píše velice dobrou muziku, já mu ji anglicky textuji. V dubnu jsme odletěli do Los Angeles, kde David natočil tři věci plus video v Paramount Studios pro producenta Skyler Lexx , který Davida kontaktoval. Přiletěl z Prahy a potkali jsme se na letišti v LA, a když se všechno natočilo, měl ještě setkání v Atlantic Record. Dopadlo to všechno celkem dobře, Atlantic mají zájem a chtějí se s Davidem zase setkat a slyšet víc písniček z jeho produkce. Tak makáme na novejch věcech...tak se uvidí. Tady je pro orientaci link na ten video clip Calendar Love....má tam více klipů.

 

 Mimo to ještě děláme pár věcí, které by si chtěl David zazpívat společně s Lenkou. Půjde o vánoční písničky v češtině. No a rodina...? Pohoda. Malá Lenda (24) studuje v Macewan Univesity business management a malá Adina (13) chodí do francouzské školičky a už je v grade 6! Mluví a píše plynule francouzsky, anglicky, česky, od  příštího roku začíná se španělštinou… Je to chytré čertisko. O Davidovi už víš. Snad jenom dodám, že končí pátý rok na Statní konzervatoři v Praze, hraje perfektně na osm nástrojů, chodí na zpěv k Hance Peckové…. a má talent jako bejk, jinak to říct neumím. 

 

Rodinné foto: zleva Áda, Lenka, dcera Adina, syn David, dcera Lenka

Stále ještě hledám po všech čertech pár fotek z doby, kdy Lenka hrála s Mirkem Mayerem. Zatím jsem objevil jenom jednu. Ahoj Áda“

 

 Lenka, Áda a Jaromír Mayer

Don´t cry for me… Rozhodnutí Lenky Slabé odejít do Kanady bylo rozhodnutí srdce, ne rozumu, a srdci se má naslouchat. Možná, že v novém domově našla něco, co tady neměla, o čem možná někdy snila po večerech. Nevím to, nevidím ji do hlavy. Velmi talentovaná a stále krásná Lenka Slabá se dnes dožívá padesáti let. 

Ahoj Lenko, všechno nejlepší ti přes oceán přeje celá ta parta z Music Open!

 

A nakonec netradiční vánoční píseň v Lenčině podání

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9563578

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz