Dnes má svátek Robert Zítra má svátek Blahoslav

Ani se nechce věřit, že ještě existují nahrávky s Janem Werichem, které nebyly dosud publikovány. A přece se jich Robertu Tamchynovi podařilo najít tolik, že to vydalo na další album. Jmenuje se BABÍ LÉTO JANA WERICHA, vyšlo v Radioservisu a obsahuje osm vstupů, z nichž ten prvý přináší Janem Werichem čtený dopis Williamu Shakespearovi, známý dosud jen v tištěné podobě jako předmluva ke knize Falstaffovo babí léto.

Zde ho uvádí úryvek Smetanova pochodu, komponovaného pro slavnosti k 300. výročí Shakespearova narození. Toto téma pokračuje vyprávěním o broadwayském uvedení Shakespearovy Bouře, v níž Voskovec s Werichem hráli dvě komické postavy Trincula a Stefana, a vrátíme se k němu ještě ve fragmentech záznamu Werichových rozhovorů s novinářem Jiřím Janouškem, kdy se mluví především o Falstaffovi. V těchto záznamech se objeví i úvaha o načasování vtipu a schopnosti ho na jevišti zopakovat, s čímž souvisí i legendární „forbíny“. 

Velmi cenné jsou vzpomínky zachycené v nahrávkách pořízených někdy začátkem 60. let v Brně, kde Jan Werich vypráví o svých studiích, tehdejším zaujetí pro film, na nějž psal kritiky, i o korespondenci s Jiřím Voskovcem, studujícím v té době ve Francii. Hovoří se tam také o rozhlasu, poslouchaném nejprve na krystalovém přijímači, i o nejsilnějších zážitcích při jeho poslechu, což byly v roce 1944 reportáže z vylodění spojenců v Normandii a v květnu 1945 volání pražského rádia.

 

 

Obálku alba zdobí portrétní snímek Jana Wericha pořízený Miroslavem Zajícem, uvnitř pak je redakční poznámka Roberta Tamchyny a vzpomínka Jiřího Janouška na rozhovory vedené v domě na Kampě.

Ivan Kott

Foto Miroslav Zajíc

Jan Werich zemřel před třiatřiceti lety - 31. října 1980 (pozn.red.).

Foto týdne

Jste náš host číslo

9585278

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz