Dnes má svátek Robert Zítra má svátek Blahoslav

František Dostál

Díky činorodému pražskému fotografovi Františku Dostálovi se rozšíří téma života v přírodě i ve sbírkách respektované  Moravské galerie v Brně. A to prostřednictvím černobílých fotografií, které František v poslední době galerii věnoval. Zachycují totiž trampské dění z Údolí Bílých skal a z potlachu této staré, ale stále ještě aktivní osady. 

„Fotografická sbírka v Moravské galerii vznikla v roce 1962 jako vůbec první ve východním socialistickém bloku, o což se zasloužil především sběratel Rudolf Skopec. Téměř od začátku stál v jejím čele Antonín Dufek, absolvent oboru umění na Filozofické fakultě, nynější Masarykově univerzitě v Brně. Působil v galerii až do současnosti, stále ještě s ní spolupracuje a podílel se i na spoustě výstav české fotografie ve světě,“ charakterizuje galerii a její osobnosti F. Dostál, který již v minulosti věnoval do sbírek okolo pěti set snímků.

Nynější Dostálův fotografický dar však přispěje do galerijních sbírek tématickým souborem právě z oblasti trampingu, v němž již figurují jednotlivé snímky od Mirka Hucka, známého hlavně z Mladého světa, kde i Dostál publikoval v rubrice Táborový oheň. Tuto rubriku redigoval Honza Dobiáš, kterého zase František znal ze Sportovní školy Otakara Jandery (pozdější Rudé hvězdy), v níž on skákal do výšky a Honza házel diskem.

Tak vidíte, jak se osudy lidí mohou nečekaně proplétat i díky starým fotografiím... 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9585336

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz