Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Byl nejmladší z Beatles a celou dobu ve stínu. Vynikající instrumentalista, nejlepší z kapely, který se k sólové kytaře dostal až když Paul McCartney přešel k basovce. Vynikající skladatel, aranžér, interpret – ale to se naplno ukázalo až po roce 1970, po rozchodu Beatles.

Nezkoumal jsem proč, ale lidé ho podle všeho měli z kapely nejraději. Možná se vedle extravagantního Johna Lennona, sebestředného Paula McCartneyho a trochu legračního Ringo Starra není čemu divit. George byl fešák a mezi těmi superhvězdami celkem normální. Měl v sobě úžasný tvůrčí potenciál, ale to se ještě moc nevědělo.

Prošel si několikaletým obdobím drogové závislosti. Dostal se z ní díky objevení Boha, východní náboženské filozofie, meditacím. Stal se přítelem indického virtuosa na sitár Ravi Shankara a uvedl tento nástroj do západní kultury. I u nás žil talentovaný sitárista Emil Pospíšil, než příliš brzo prohrál boj s rakovinou.

 

Ten boj prohrál i George Harrison, ale o tom za chvíli. Až jako sólový hráč a skladatel se zcela vyrovnal Johnovi a Paulovi. V osmdesátých letech přiznává komplikovaný vztah s McCartneyem. V roce 1988 se poprvé účastní úžasného setkání, při němž se pod názvem Travelling Wilburys spojili s Bobem Dylanem, Royem Orbisonem, Tomem Pettym a Jeffem Lynnem, a natočili  společně dvě alba. Jak říká legenda, to první anonymně nabídli vydavateli. Ten to krásné dílo popuzeně odmítl. Co je to za amatérskou ptákovinu, co to předstíráte? Jeden zní jako Orbison, druhej jako Dylan…

George Harold Harrison, nejmilejší Brouk, podlehl 29. listopadu 2001 v Los Angeles rakovině plic. Druhý den tu zprávu měly všechny světové deníky na titulních stranách. Skoupil jsem tehdy v kanárském Puerto Riku na stánku všechny tituly v angličtině. Později jsem je odvezl do Česka. Nikdy jsem je už nečetl, ale chtěl jsem je mít.

Je to právě dvacet let.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520449

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz