Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Před sto jedenácti lety, 14. 7. 1912, se narodil Woodie Guthrie, americký písničkář pocházející z Oklahomy (vl. jm. Woodrow Wilson Guthrie). Bývá považován za zakladatele moderního amerického folku. Začínal v 30. letech minulého století jako levicový potulný muzikant, především v Kalifornii. Od r. 1938 často vystupoval s Cisco Houstonem, během 2. světové války a po ní nahrával například s Pete Seegerem, Sonny Terrym a Leadbellym. Pro těžkou chorobu (tzv. Tanec sv. Víta) byl už od r. 1952 hospitalizován. Bob Dylan u jeho lůžka proseděl mnoho hodin. Zemřel v říjnu 1967. Složil přes 1000 písní (nejslavnější se stala This Land Is Your Land – Ta zem je tvá zem).

Jeho syn Arlo Guthrie se narodil 10. 7. 1947 a stal se také známým písničkářem a textařem, ale i hercem. Vystupoval od roku 1965 ve folkových klubech v New Yorku. Původně začínal s bluegrassem, prvním významným úspěchem bylo jeho vystoupení na festivalu v Newportu v r. 1967, kde předvedl i svoji nejslavnější skladbu - Alice´s Restaurant Massacre. Píseň se objevila i ve filmu Alice Restaurant, v němž Arlo Guthrie dostal hlavní roli. Vystoupil také na festivalu ve Woodstocku (1969). Vydal na 25 alb.

Jen tak mimochodem – Arlo si zahrál i epizodní roli ve filmu o svém otci Woody Guthrie (1984).

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520505

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz