Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


S Ruth jsem se letmo seznámila na Jamboree ve Strakonicích v roce 2004. Zanedlouho jsme se opět setkaly na Banjo Jamboree v Časlavi. Mezi řečí jsme zjistily, že obě máme boty z toulavých psů a zřejmě i stejnou krevní skupinu...Ruth byla nadšená z českých skupin, nejvíc se jí líbila Druhá tráva. Tak jsem ji představila Robertovi Křesťanovi a Luboši Malinovi – kterého se nesměle zeptala, jaké jejich cédéčko by jí doporučil. Tehdy padla volba na Best & Last. Hned si je zakoupila a hrála pořád dokola v autě.

V srpnu za mnou přijela do Švýcarska a jely jsem spolu na obrovský Country & Trucker Festival do Interlakenu. Neboť do té doby, než viděla Druhou trávu, se hlavně zajímala o country music. Měly jsme spoustu času si povídat nejenom o Druhé trávě, ale o českém bluegrassu vůbec. Také jsem jí dala přečíst svůj anglický článek o vývoji bluegrassu v Československu, který byl již koncem minulého století publikován jak v Americe, tak přeložený do několika jazyků i jinde ve světě. Pochopitelně jsem jí povídala také o trampingu, ze kterého ta česká country vlastně vznikala. Také jsem jí slíbila, že ji sebou někdy vezmu na čundr.

Její první článek o cestách po Čechách vyšel v srpnu 2004 v International Herald Tribune a později i v New York Times.

V květnu 2005 přijel do Česka Peter Rowan odehrát pár koncertů s Druhou trávou. Začínali na Jamboree Strakonice, hráli také v plzeňské synagoze, kam se za nimi Ruth vydala a udělala s Robertem Křesťanem první rozhovor pro americké noviny. Za dva dny na to hráli v Brně, tam přijela za nimi znovu, a pak my dvě jsme společně vyrazily do Trnavy na Dobrofest. Druhá tráva s Rowanem pak z Dobrofestu jela ještě do Hradce.

Konečně jsem splnila slib, že ji vezmu někam na tramp. Začátkem června jsme se spolu vydaly na potlach u příležitosti 45. výročí tišnovských osad na Bobrůvku. Byla nadšená, vše si fotila, filmovala či nahrávala na magneťák a vydržela se mnou u ohně až do rána. Bylo tam i několik kamarádů ze zámoří, tak měla možnost si s nimi popovídat anglicky a dověděla se spoustu dalších zajímavých informací.Odtud jsme pak jely do westernového městečka Beaver City. Všechno, co se týče country & westernového života ji zajímá a píše o tom ve svém Sauerkraut Cowboys blogu.

Ruth Ellen Gruber s Lilly Pavlak

S Lilkou na prvním českém potlachu

Ruth moc zajímalo, o čem asi Robert zpívá v češtině a chtěla po mně, ať jí nějaké písničky přeložím. Nikdy bych si netroufla přebásňovat Robertovy věci, aspoň jsem jí napsala doslovný překlad písně Křídla a pár jiných a snažila se povídat o čem zpívá i v těch ostatních.

Na příštím setkání nabídla Robertovi, že mu pomůže s překlady jeho písní, s čímž záhy souhlasil, a tak začala jejich spolupráce.

V září jsme se opět vydaly na společné cesty. Ruth v té době pracovala na své další knize, průvodci po evropských židovských památkách – Jewish Heritage Travel. Spoustu jsme jich navštívily a vyfotily. Myslím, že její sympatie ke mně ještě vzrostly po tom, když jsem jí ukázala dům mé tety, kde jsem se narodila, v třebíčské židovské čtvrti, která je památkou UNESCO. Konečná stanice byla tehdy Sluneční paseka, kde se v září 2005 odehrával oheň Trapsavce.Tam měli možnost se s ní seznámit i někteří z vás. Na podzim stejného roku vyšel v amerických novinách další její velký článek –A Letter from Czech Republic.

V roce 2008 jsme byly spolu zase na cestách, v Brně jsem ji představila publicistce a amerikanistce Ireně Silence Přibylové, bohužel se mi nepodařilo sehnat Zuzku Prudilovou. Ale myslím, že se časem holky domluvily i beze mne.

V poslední době se vídáme méně, protože naše cesty se míjejí, místo aby se křížily.

Ruth žije střídavě v Itálii a Maďarsku, já v Česku a Švýcarsku, obě jezdíme sice do Ameriky, ale nikdy ne ve stejné době. Naposledy jsme se viděly snad loni v Německu.

Každopádně v roce 2008 začala její spolupráce s Robertem Křesťanem, která přinesla plody v podobě posledního cédéčka s názvem Shuttle To Bethlehem. To album z důvodů míjení ještě nemám, slyšela jsem z něj pouze ukázky. A tak doufám, že se letos s Ruth i Druhou trávou zase po dlouhé době setkám.

Na potlachu u tišnováků v květnu 2005 (Ruth s mikrofonem)

Ruth na trapsaveckém ohni

Ruth na návštěvě u kontrabasisty Petra Surého

Foto: Lilly Pavlak a archiv Ruth Ellen Gruber


Foto týdne

Jste náš host číslo

9523425

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz