Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


Marko Čermák začátkem sedmdesátých let

Jirka Štěrba je fakt dobrý muzikant z Kadaně. Legendární Ruda Koblic, zakladatel legendární skupiny Verumka a otec legendární zpěvačky Jarmily Koblicové zvané Jamajka, si pochvaloval, jak mu ta Jirkova baskytara brumlá do ucha. S Jirkovým otcem jsme měli v šedesátých letech kapelu (no - hudebně recitační umělecký soubor) při VÚ 5961 (12. ženijní prapor, ale to bylo tajné) a dokonce jsme postoupili do armádního kola soutěže tvořivosti v Karlových Varech. Tam se mi umělci samou trémou opili a já měl soudruhům velitelům co vysvětlovat.

Jezdíval jsem jeden čas do Kadaně na kytarové večírky. Byly bouřlivé a nikdy nekončily. Nesnášel jsem ty dopolední jízdy autem zpět do Prahy, zatímco Jirkův otec chodíval rovnou do ordinace a tam poskytoval rady zhrouceným lidem. Prý býval ve skvělé formě a pacienti se opakovaně tázali, kdy zase přijedu, že by přišli, ale čert ví, jak to vlastně bylo.

Jirka mladší mi poslal SMS." Ahoj, zdravím z Krušných hor, kde se na sjezdovce potkávám s tvým kamarádem Marko Čermákem a jeho rodinou. Klobouk dolů, ten chlápek je fakt univerzál a na svůj věk frajer i na lyžích."

Chtěl jsem napomoci seznámení a napsal jsem "Tak se s ním dej do řeči a pozdravuj ho."

Jirka vzápětí odepsal - "Když to přijde… On se většinou věnuje dcerce a jeho paní učí dětičky lyžovat. Oba jsem znal z vyprávění, ale na kopci jsem je poznal hned, jsou výrazní."

Čermákovi mají u Klínovce maringotku a tradičně tam tráví zimu, dokud sníh nesleze. Pak odjedou do Prahy a Marko na starodávný Westend na Brdy. Ale to už pomalu začíná vodácká sezóna, čundry s Paběrky… Jirka Štěrba si povzdechl - krásný život!

Marko Čermák, ten snadno rozeznatelný frajer na lyžích, bude mít v úterý 14. února dvaasedmdesát let. Jak soudí zlidovělý citát padlého politika - "kdo z vás to má?"

Marko Čermák při natáčení televizního filmu Když náš táta hrál v roce 1972

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564650

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz