Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav


Slovenský skladatel, klavírista a hráč na keyboardy (tehdy se spíš říkalo elektronické varhany) Marián Varga se narodil před pětašedesáti lety, 29. ledna 1947. V roce 1967 začal hrát ve skupině Prúdy s Pavolem Hammelem (LP Zvoňte zvonky), v roce 1969 založil slavnou kapelu Collegium Musicum, která byla považována za snad nejlepší rockové těleso v tehdejší ČSSR a koncertovala do roku 1980.

Debutovala nádhernou EP Homage a J. S. Bach, následovala alba Collegium Musicum 1971, Konvergencie (2LP 1971), Marián Varga & Collegium Musicum (1976), Continuo (1978), On a ona (písničková deska Collegia s Hamellem 1979) a 2LP Divergencie (1981). Netroufl bych si tvrdit, že to byl art rock, ale byla to muzika dobře promyšlená a působící velmi často opravdu monumentálně. Výtečná byla deska Hammel – Hladík – Varga Na II. programe sna (1977). S Hammelem a Hladíkem natočil ještě před tím Zelenou poštu (1972) a v roce 1993 Labutie piesne, které ale poměrně zapadly, s Hammelem ještě vydal LP Všetko je inak (1989) a bez Collegia jako sólovku LP Stále tie dni (1984). S Mertou vydal po revoluci společný projekt Cestou k. Collegium musicum jako studiová kapela se sešlo k natočení CD v roce 1997 a v roce 2003 vydal Varga sólové album Solo in Concert. Napsal navíc spoustu filmové a divadelní hudby, včetně slavného muzikálu Cyrano z predmestia. V roce 2006 vyšel výběr na 2 CD s pěknou knížkou Hommage a Marián Varga, u nás se asi shání hůř. Varga koncertuje dosud, je žijící klasik a mimořádná osobnost, na kterou jsme jen u nás v Česku nějak pozapomněli.


Usměvavý Marián Varga

Collegium musicum

Tohle jsou Vargovy "poctivé" Hammondy

Soustředění Mariána Vargy

Collegium musicum v Lucerna Music Baru v únoru 2011

 Foto: František Heřman



Foto týdne

Jste náš host číslo

9579645

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz