Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Josef Kobra Kučera

Doma jsme mívali drobné tenké zpěvníčky, které vycházely jako příloha Mladého světa, když jsem se teprve vracel z hub. Co mě na nich fascinovalo, byly koláže, které ilustrovaly písně. Byly, slovy klasika, krásné jako "setkání deštníku se šicím strojem na pitevním stole" a vtipné. Přiznám se, že mě jen rozčilovalo všudypřítomné slunce s takovým psím pohledem. Možná je to tím, že nemám psa.

A líbilo se mi, jak nová spojení starých reprodukcí tvořila překvapivé metafory a metonymie. Autorem těchto koláží byl Josef Kobra Kučera, který o své tehdejší tvorbě napsal v rozhovoru zvaném Lidi, mám vás rád, některé! následující:

"Jako člověk hlásící se k surrealismu a dadaismu jsem se, za úplatu, hrabal v balících ve Sběrných surovinách, a tak jsem posbíral hromadu vzácných xylografií a vytištěných rytin. Ale nechtěl jsem opakovat dvacátá a třicátá léta, a tak jsem hledal barevné obrázky. Ale viděl někdo z vás barevné obrázky v novinách a časopisech na začátku 60 let? Ty rozmazané fleky na špatném papíře? Když otevřu poštovní schránku, vypadne na mne půl kila barevných reklamních prospektů. Nádherné barvy na krásném papíře. Ale když se mi v roce 1964 dostal do rukou katalog Quelle, byl jsem vyveden z míry: 150 stran barevných obrázků. Samozřejmě, že jsem ho nejprve musel půjčit k prohlížení všem spolubojovníkům, abychom v údivu hleděli na to, co se v Německu prodává, o čem se nám nesnilo. Po dohodě mi spoluvojínové dovolili vytrhnout si nějaké stránky. Například 11 stran nabízejících ponožky všech barev a vzorů."

Kobra využil technické možnosti čtyřbarevného tisku tak, aby i na žloutnoucím papíru a při nepřesném soutisku neztratily koláže svou výtvarnou kvalitu. Využívá proto syté černé, azurové, purpurové a žluté a občas barev vzniklých přetiskem dvojic barev. Z takového zacházení s barvami, které ctí techniku tisku, by se dnes měli mnozí poučit. Naopak občasné použití různých rastrů, které v Kobrových kolážích najdeme, je stále (nebo opět) oblíbeným a výtvarně působivým prvkem.

 

Tomáš Macek-Netopýr

Country & Grafika, www.volny.cz/neto/

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520435

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz