Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Vítěz Michal Willy Sedláček, doprovázený svou ženou

Mezi prvními krajskými koly byla i v letošním roce Porta jihočeská, která se odehrála v přívětivém prostředí studiového sálu českobudějovického rozhlasu. Báječná příležitost, jak oslavit 55. narozeniny tohoto celostátního, možná nejstaršího hudebního festivalu v Česku. Bohužel, příliš návštěvníků tuto možnost nevyužilo, takže publikum z velké části tvořili příbuzní vystupujících anebo přímo zúčastnění muzikanti.

Jak zdůraznil tradiční a osvědčený spíkr tohoto hudebního klání Zdenek Schwager, bez něhož si již jihočeské portování ani nedovedu představit, uskutečnilo se toto soutěžní setkání jihočeských hudebníků vlastně po dvouleté covidové pauze. Na malém pódiu s ozvučením, které umožňovalo i kvalitní nahrávku, se vystřídalo celkem patnáct skupin a jednotlivců, z nichž třetina se přihlásila de facto na poslední chvíli.

Po tradičním zahájení Vlajkou, při níž stáli na pódiu i všichni porotci, vystoupil první soutěžící, a to známá jindřichohradecká kapela Jen tak tak, s bohatým nástrojovým parkem. Příjemně zněla i písničkářka Kateřina Hajná, kterou vystřídala sestava Bambus s Petrem Novákem, jenž se pak objevil ještě asi ve třech nebo čtyřech dalších sestavách včetně sólového countryového vystoupení. Jeho muzikantský potenciál zdědil i další člen skupiny – malý Petrův synek, který zasedl za bicími s neutuchajícím elánem a také s velkou razancí, po níž bolely i ušní bubínky. Ale svorně jsme se shodli, že ho čeká velká bubenická budoucnost – možná ale v jiném žánrovém okruhu.

Manželské Duo Lupíkovci s kytarou a foukací harmonikou, kteří byli na řadě po Triu Porta, nadchli svým příjemně přirozeným projevem a mimo jiné i skutečností, že provozují v Písku hospůdku U šesti strun, kde našli zázemí folkoví a country muzikanti z Písku a okolí. Určitě se tam musím někdy podívat...

Je zajímavé, že letošní ročník byl bohatý na mladé písničkářky, jako byla třeba Tereza Horažďovská nebo Karolína Kdýrová, která vystupovala s doprovodnou kytarou Petra Nováka a později pak se svou spolužačkou Aničkou Dudovou, a to pod názvem Duo filmová škola aneb Činčirinči. V prvém případě prezentovala své vlastní texty a musím poctivě říci, že nebyly špatné.

Budu se asi opakovat, ale každým rokem znovu dávám za pravdu Kapitánu Kidovi, který už kdysi dávno prohlásil, že „folk Portu spolk´“. I letos v repertoáru portovních soutěžních bloků zcela jednoznačně převažoval folk, občas zazněla country anebo bluegrass, ale k trampské písničce (která původně na Portě převažovala) byl nejblíž asi jediný účinkující – a to Eduard Šiman, zastupující střední generaci. Jinak bylo možné mezi soutěžícími pozorovat, a to i podle vyjádření a statistických sumářů Aničky Roytové ze sdružení Porta, značné omlazení. A to je pochopitelně velice příznivé zjištění.

Mladince vypadá i Vlastík Holý, který krajské Portě zůstává věrný už celých deset let a nevzdává to. Jeho písničky jsou dojemné svou bezprostředností a je vidět, že je psal skutečně srdcem. Mně osobně se líbil mimo jiné výstup českokrumlovského písničkáře Karla Smeykala se znělým hlasem a zajímavými písničkovými texty, které bych ráda slyšela i vícekrát.

 

X-tet, postupující do semifinále

Nakonec jsem si nechala své favority, na kterých se pak shodla i porota. Prvním z nich byl X-TET z Jindřichova Hradce, který má repertoár postavený na skvěle sladěných jedinečných vokálech. Byli jsme zvyklí na jeho léty vytrénovanou sestavu

ženských hlasů pod taktovkou Štěpána Štrupla, ale tentokrát byli obohaceni ještě o dva hudební nástroje. I tak byl ale jejich hlasový projev dominantní. Zaslouženě tedy postoupili do semifinále celostátního kola v Řevnicích, kde se již nejednou stalo, že portovní vítěz se nakonec rekrutoval právě z této scény. Tím, kdo postoupil rovnou do finále a bude de facto hájit barvy Jihočechů, byl paradoxně Michal Willi Sedláček - z Plzně, který si navíc odnesl šek na tisíc korun od SAI. Určitě si nesporně obojí vrchovatě zasloužil.

Bylo to asi poprvé, kdy jsem se jako divák naprosto shodla s odbornou porotou, která se tentokrát neradila o konečných výsledcích tak dlouho jako obvykle. A právě tuto chvilku čekání na její verdikt vyplnila Kristýna Nýdlová-Dlouhá, která se na post uznávané písničkářky vyhoupla vlastně také díky svým úspěchům na portovní scéně. A tak by to mělo vlastně být...

 

Portovní cena jihočeského kola

Foto z archivu sdružení PORTA

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566125

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz