Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Vítězky mezinárodní soutěže Interporty 2021 - sestry Georgie a Stephanie Fisherovy, neboli Duo Sissos z australského Sydney. Studují v Berlíně a pořadatelé Interporty je objevili na hudebním festivalu Malý Hamburk. Protože nalézat také znamená hledat, a to štáb Interporty v čele s Josefem Vejlupkem už léta dělá.

Téměř čtvrt století trvající slavná pouť festivalu Porta československou hudební současností skončila listopadem 1989. Na jaře roku 1990 si jistý neblahý svazák nechal na Úřadu průmyslového vlastnictví ochránit značku Porta, zatímco v domovském Ústí nad Labem chystali nic netušící otcové zakladatelé  návrat Porty do rodného města. Vznikly tak festivaly dva, ale Porta se mohl jmenovat jenom jeden. Ten svazácký.

Takže v Ústí museli vymýšlet jiné souznící názvy – Trampská Porta (což bylo zavádějící), Kapitán Kid přišel s Interportou (což mi v tehdejších souvislostech a při Kidově duchaplnosti přišlo trochu toporné). Svazáci a jejich následovníci festivaly neuměli, a tak pořadatelské sdružení skončilo v dluzích. Tehdy tuto větev zachránila významná finanční pomoc z Ústí nad Labem. Festivaly se na čas spojily, aby se po čase zase rozdělily. Šikovný pořadatel a muzikant Jiří Vondráček našel pro českou větev domov v Lesním divadle nad Řevnicemi, ve svahu divotvorných Brd, v Ústí se vrátili k nyní naplněnému názvu Interporta a rozhlédli se do zahraničí.

K tomu, aby mezinárodní festival našel své místo v evropském kontextu, je potřeba tradice, marketing a balík peněz. Tradice má Interporta na rozdávání, to ostatní hledá a shání. Zprvu na Slovensku, v Polsku, pořadatelé zároveň otevřeli pomyslnou bránu (tedy portu) hudebnímu mládí… Letos přibyli v interpretační části soutěžící původem z Rakouska, Austrálie, Spojených států… A kulturní dům v Ústí nad Labem, kde festival Porta v roce 1967 vznikl, byl po létech zase přeplněný diváky.

Myslím, že Interporta kráčí do budoucnosti. Do minulosti se totiž nemá cenu otáčet, i když byla veleslavná.

 

 

Americký countryman Willy Jones žije střídavě v USA a v Evropě. Na kontinentu ho doprovází Willy Jones Band, složený z kvalitních slovenských muzikantů.

 

Výsledky INTERPORTY 2021

Hlavní cena INTERPORTA a Cena primátora města Ústí n. L. – Duo Sissos (Austrálie)

DIVÁCKÁ CENA Staré Myslivecké – Blue Night

JUNIOR SONG a Cena starosty Severní Terasy - Matej Struhár (Slovensko) za písničku Jahody / Jahodenie

Miss INTERPORTA - Markéta Poláková

Cena Českého rozhlasu Sever - Tereza Homolová a skupina Zkusmeto

Cena Zahrady Čech a Cena hejtmana Ústeckého kraje – Blue Night

Ústecký stříbrňák - Zdeněk Čardáš Šaroch, Stano Granec a Frendi (SK)

 

Jablonec nad Nisou byl odedávna domovem a líhní skvělých countrymanů, především hráčů bluegrassu. V jejich stopách kráčí původně dětská kapela Blue Night. Její vznik je naplněný sen výborného bluegrassisty Jardy Handlíře - vybral si pár dětí, které začal učit hrát na BG nástroje. Od roku 2016 kapela působí v novém složení pod kapelnicí Berušek Alenou Schernstein.

 

www.interporta.cz

(S přispěním Fedora Skotala)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520100

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz