Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Erik Zítra má svátek Šarlota a Zoe

Vítěz Porty - skupina Lu's and

I když na první pohled se to nezdálo zjevné, letošní Porta v Řevnicích byla poněkud jiná než její předchozí ročníky. Měla jiný náboj i jaksi emotivnější atmosféru – bylo jasně čitelné, jak si návštěvníci víkendových portovních koncertů cení, že je neberou jako běžnou samozřejmost a že jsou šťastní, protože jsou po dvou letech zase součástí téhle jedinečné hudební akce. Potvrdila mi to v různých slovních variantách i řada lidiček, kteří se již tradičně o přípravu Porty starají, anebo se jí pravidelně účastní. Od členů štábu, přes muzikanty, rozhlasáky, návštěvníky až po hostující a soutěžící muzikanty. Jako by vše ovládal takový všudypřítomný, smířlivější a citově hlouběji prožívaný duch chvíle.

 V čem ještě se Porta změnila? Došlo k několika menším organizačním změnám, jako byl třeba přesun semifinálové soutěže na pódium hlavní scény v amfiteátru apod, ale na celkové tváři portovního dění se to de facto nijak neodrazilo. A návštěvnost neovlivnily ani nepříznivé předpovědi počasí. Ovšem Porta není jen třídenní hudební maraton finálového dění – předchází jim mravenčí práce v krajských a oblastních kolech, na jejichž pilířích pak vyrůstá konečné portovní finále. Letos sice ještě některá kola probíhala on-line, ale jinde už živě a s nečekaným zájmem soutěžících.

 Pro mne osobně byl sice tenhle letošní svátek muziky kratší o páteční koncert, kterého jsem se ke své lítosti nemohla zúčastnit, zejména pak lituji, že jsem nezažila vystoupení skupiny Jak je neznáte se vzpomínkou na Tonyho Linharta. Ale v sobotu už jsem vplula do starých známých festivalových vod. Bylo báječné potkávat, jako každý rok, přátele a kamarády a potřásat si s nimi rukou, bájená byla i ochutnávka úžasného narozeninového dortu, který Jirka Vondráček obdržel s půlročním zpožděním, a nezklamala ani nezaměnitelná atmosféra všech víkendových hudebních vystoupení, což klasicky umocňuje přírodní prostředí amfiteátru.

Premiéru si však odbýval zvukař – zkušený a vstřícný Karel Dřínek, jehož cit a flexibilitu si chválili jak muzikanti, tak posluchači. A ráda bych také připomněla obsáhlou výstavku, dokumentující fotografiemi a psaným slovem historii Porty. Tohle archivní ohlédnutí do minulosti pravidelně připravuje usměvavá a obětavá Miládka, kterou znáte ze stánku s Portýry, cédéčky a drobnými suvenýry. A dovolím si připomenout také její prosbu, týkající se zapůjčení fotografií a další dokumentace k prvním ročníkům Porty, aby mohla doplnit dosavadní mezery v této přehledné prezentaci.

Třebaže předpověď počasí na víkend hrozila přeháňkami a bouřkami, až do pozdních večerních hodin se to v sobotu obešlo jen několika kapkami, pořádně pršet začalo až při vystoupení Věry Martinové, ale většina posluchačů zůstala hrdinně sedět pod pláštěnkami a deštníky. Zajímavé bylo, že déšť ustal zároveň s koncem zpěvaččina vystoupení, jako by po Žalmanovi převzala tuhle neblahou dešťovou hůl. A pak to ale řádně rozpumpoval starý dobrý Cop s Míšou Leichtem, který rozhodně nenechal nikoho chladným. O to víc oceňuji jejich vyjádření pokory na konci jejich bloku. Večer zakončila Lokálka se svým speciálním parodickým repertoárem, spolehlivě lechtajícím bránice, a pohotovým vtipným moderátorem Vaškem Součkem.

Ale vrátím se ještě k předchozímu sobotnímu programu - po dlouhé době jsme totiž s potěšením vyslechli klasické trampské písničky, které se na Portě nevyskytovaly už celé roky - a to díky uskupení s názvem Brzdaři, se znělými mužskými vokály. Nakonec jejich téměř půl století působení na hudební scéně mluví samo za sebe. Dalším příjemným překvapením v trampském hávu byla podstatně mladší kapela Choroši se svižnou muzikou, vtipnými texty i průvodním slovem. Těm bych také dala s radostí svůj palec nahoru. Dalším plusem v tomto výčtu byly nesporně i tři soutěžící skupiny s bluegrassovým repertoárem.

Vítězem Porty se stala mladá skupina Lu's and, s frontmankou z Holandska, která drží primát i v tom, že poprvé na zdejší portovní scéně zvítězila formace, která nehraje jen česky, ale i anglicky. Toto kvarteto si odneslo i Cenu ČRo Olomouc a Cenu SAI. Jako druhá se umístila mladá sestava  Zkusmeto se skvělými texty a dobře nastavenými vícehlasy. Třetí místo obsadila Saša Niklíčková, která zabodovala i v autorské soutěži s písničkou Námořník. Cenu poroty si odnesl malý bubeníček Štěpán Kočárek ze skupiny Ornament, který nebyl za bubny téměř ani vidět. Cena Country radia pak putovala k písničkářce se jménem Blondýna, zatímco Cena SMS soutěže byla udělena skupině VilMa. A Slávek Maděra z této hudební skupiny si vysloužil i Cenu Obce spisovatelů ČR za nejlepší autorský písničkový text, v podobě keramického poháru. Naživo byla tato posledně jmenovaná cena předávána poprvé, ale poprvé bylo toto nové ocenění udělováno už v loňském roce,  kdy portovní soutěž probíhala on-line a odložené finále pak rovněž virtuálně, bez diváků. A svou zaslouženou Portu si odnášel tentokrát také dlouholetý moderátor Zdenek Schwager, jehož překvapení a dojetí po tomto vyhlášení bylo naprosto nefalšované.

I v nedělním programu jsem si musela díky odjezdu vlaku nechat ujít hostující Zelenáče, Radka Tomáška, Petra Kocmana a Aleše Maudra, ale byla jsem nesmírně vděčná za možnost slyšet a vidět ještě před vyhlašováním výsledků hodinový program Druhé trávy a Roberta Křesťana, což byla skutečná hudební lahůdka.

 Kdybych měla jmenovat všechny, kteří se o zdárný průběh Porty zasloužili – a každoročně zasluhují - byl by tento seznam hodně dlouhý. Nemůžu ale vynechat pohotovou a stále zaměstnanou Aničku Roytovou z vedení štábu, ČTU, jejíž členové se podílejí jak na průběhu krajských kol, tak na finále, obětavou fotografku Dášu Borovskou, ale třeba i portovní lékařskou pohotovost, kterou již třináctým rokem Jonáš – MUDr. Jiří Drábek. A asi bych se měla také zmínit i o těch, kteří nás fundovaně a vytrvale provázeli všemi třemi festivalovými dny – a co víc – oba, Zdenek Schwager i Petr Bohuslav - jsou Jihočeši, a to mou patriotskou dušičku těší neméně tak, jako slova chvály na víkendový svátek dobré muziky.

Foto:www.porta-festival.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

7549925

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz