Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Krystyna Skalická, host 2. semifinále Notování  (Foto Jirka Esser)

Přichází jaro a my v pražském Music City Pointu roztáčíme semifinálová kola XV. ročníku písničkové soutěže Notování. To první, 1. března dopadlo následovně:
Písničkářka Blondýna z Rakovníka, velmi invenční a vtipná osobnost nestandardního hereckého „snadšansonu“, nastoupila do semifinále na poslední chvíli, jako náhradnice za kapelu Z hecu, kterou ze soutěže den před termínem vyřadilo onemocnění. V té rychlosti si nepřivedla žádné fanoušky a jejích 41 diváckých bodů za písničky a 2 preferenční hlasy znamenají úspěch, byť stačily pouze na 6. místo.

 

Blondýna  (Foto Anička Halamová)

Až z Bystřice nad Pernštejnem přijel písničkář Láďa Zítka, rovněž bez autobusu fanoušků, a i jeho 54 body a 3 preferenční hlasy, tj. 5. místo od diváků, vůbec nejsou špatné.

 

Láďa Zítka   (Foto Anička Halamová)

Brno je taky daleko a muzika skupiny Kupodivu, originálního, nezavedeného zvuku, úplně neodpovídá obecnému vkusu. Přesto diváci přiřkli kapele 64 body a 4. místo a krásných 10 preferencí. A jejich písničku Zakázané ovoce usadili jako 4. až 5. nejlepší toho večera!

 

Kupodivu   (Foto Anička Halamová)

Tradiční tramp-folkové písničky přivezla z Liberce skupina Větrno. Získala za ně od diváků o bod a hlas více než Kupodivu a obsadili 3. místo. 65 bodů a 11 preferencí. Kolik z nich asi bylo za krasohouslení Zuzky Rašínové?

 

Větrno  (Foto Anička Halamová)

Skupina Jakodoma je pražská parta ex severočecha, písničkáře Dušana Bitaly, jehož písně v kapelním provedení získávají plný zvuk a nebývalou energii. Divákům se líbili: 79 bodů, 10 preferencí, 2. místo pro písničku Afrika a 4. až 5. pro Popeláře, celkově 2. místo.

 

Jakodoma   (Foto Anička Halamová)

Pražští LeDva,známízajímavým nekonvenčním repertoárem,se v posledním zhruba roce vyhráli z dua v pozoruhodné trio plného, bohatého zvuku. 87 bodů, 10 preferencí a 1. až 2. místo pro písně Lena a Převozník, které jim diváci přiřkli, takto vítězství v 1. semifinále, si plně zasloužili.

 

 

LeDva  (Foto Anička Halamová)

Krásnou tečkou za programem bylo vystoupení hosta - stále dívčího tria Přelet M. S. - tři hlasy létající sborovny z Blovic a k tomu kytara, jíž kapelnice Romča Tomášková vládla se zafačovaným ukazovákem na pravačce, v němž si krátce před vystoupením obratně zlomila těžkou palicí kůstku pod nehtem. Ne! Nedělala to proto aby všichni poznali, jak je úžasná! Ale byla, stejně jako celé jejich vystoupení a zvuk, který po celý večer „vyráběl“ zaskakující mistr zvuku Jirka Cajs Černý.

 

Přelet M. S. a autor článku na fotografii Aničky Halamové

Toužíte-li po podrobnější reportáži, přečtěte si tu, kterou pro oficiální web Notování napsal Petr Balík Vohnout.

Videopísničky z tohoto kola si můžete pustit zde.


Vedle toho, že na 5. dubna 2018 připadá 450. výročí narození papeže Urbana VIII., je tento den významný tím, že v jeho večeru proběhne od 19.30 v Music City Pointu  2. semifinále jubilejního XV. ročníku Notování jehož semifinalisty jsou skupiny:

McBerds z Českých Budějovic, postoupivší rozhodnutím Rady Notování,

MeziMěsto z Pardubic a Prahy, která postoupila na podkladně diváckého hlasování na písničky,

Nautica z Jablonce nad Nisou, která postoupila na podkladně diváckého hlasování na písničky,

PMC Band z Hradce Králové, jež postoupila díky diváckým preferenčním hlasům,

Ve čtvrtek v pět z Prahy, jež postoupila díky diváckým preferenčním hlasům,

a Martin Čarný, písničkář z Krajkové u Sokolova v posledních letech žijící v Praze, postoupivší rozhodnutím Rady Notování.

Zvuku bude sloužit náš osvědčený tým Pepa Balcar a Michal Bechyně a o výsledku budou rozhodovat, jako vždy, především diváci.

 


Krystyna Skalická s houslistkou Bárou Baronovou – hostovačka v Notování v květnu 2014 (Foto Jirka Esser)

Program na našem webu ohlašoval dlouhodobě dopředu jako hosta vítězku V. ročníku Notování Danu Houdkovou s kapelou, která byla nucena pod vlivem řady okolností hostovačku vzdát. Problém byl ale, díky vstřícnosti písničkářky Krystyny Skalické, která ochotně přijala pozvání k záskoku, rychle vyřešen. Krystyna spolu se sdružením „a přátelé“ soutěžila v VI. ročníku Notování a vypadlo to na vítězství. Jenomže ve finále předvedl Honza Donald Jícha, který jí po celý ročník „podupával za zády“, tak silné vystoupení, že vrcholek bedny dobyl on… Během let už oba v Notování hostovali a oba mají vydáno po jednom albu. Krystyna svůj debut z r. 2015 nazvala Jeden taniec a přísný kritik Jan Rejžek ho na stránkách Lidových novin prohlásil, po svém soudu, za desku roku. Na této desce roku hraje poměrně početná studiová kapela s níž souvisí překvapení, které Krystyna pro večer, ve kterém ji rádi uvidíme, přislíbila. A dál už vám mohu prozradit jenom to, že se na vás 5. dubna na Notování všichni moc těšíme!

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz/ ,
na https://www.facebook.com/groups/130783622398/
a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani .


Foto týdne

Jste náš host číslo

9522171

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz