Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Erik Zítra má svátek Šarlota a Zoe

Skupina Pětník (foto www.petnik.cz)

Asi se to už prolátlo. Ale, vlastně proč ne? Od loňského podzimka jsem hlavním nástěnkářem vokální kapelky Pětník. Starám se jim o internetová média a o vystoupení. A tak se stalo, že jsem na minulý čtvrtek domluvil koncert v kavárně na náměstí v Mníšku pod Brdy, a když přicházeli diváci, všiml jsem si nepřehlédnutelného rockového hudebníka Tonyho Smrčky)* s jeho paní Ivou - a že se trochu známe, dali jsme řeč. Nebylo by na tom nic zajímavého, kdyby mi od Tonyho druhý den nepřišla zpráva: „Karle, pošli mi sestavu a playlist ze včerejška. Napíšu malou recenzi.“ Tady ji máte:

V příjemném prostředí kavárny „Malý mnich“ v Mníšku pod Brdy se v posledních letech ustálila žánrově pestrá tradice koncertů, literárních pořadů a výstav. Ve čtvrtek 22. února 2018 tam byla hostem pražská vokální skupina Pětník.

Kvartet nadšených muzikantů předvedl barvitou směs folkové, trampské, jazzové i popové hudby českých a zahraničních autorů. Prvním příjemným zjištěním byla ryze akustická interpretace acapellového zpěvu bez použití zvukové aparatury. V minimalistickém prostoru kavárny velmi dobře zvolená varianta, díky které si kapela snáze získala respekt a pozornost publika. Publikum citlivě reagovalo na servírované lahůdky rozmanitého repertoáru v zajímavém konceptu aranžování tří hlasů v kombinaci s vokální rytmizací verbálního typu. Na tomto místě s poznámkou k absenci ryzího basu ve čtvrtém hlasu. Možná by se hodil pátý člen do názvu i obsazení...

 

 Pětník pěje v Malém mnichu  (foto Tomáš Soukup)

 

Kavárna Malý mnich v Mníšku pod Brdy  (foto archiv)

Večerní produkce rozdělená na dvě části vyhoví jistě i konzumaci vybraných lahůdek, mezi nimiž dominuje špenátová vafle, tak typická pro Malého mnicha a samozřejmě dobré kafíčko. Vzpomínám na kapelu z Hanspaulky pojmenovanou „Hudba ke kávě“, v níž účinkovala Zuzana Navarová. Její písně zazněly i v tomto programu a dlužno konstatovat, že altistka Pětníku Alena Čápová zpěvačku připomíná hlasově i vizuálně. A to přímo nabádá k hodnocení ostatních členů sdružení. Kapelníkem a hlavním rytmikem je Honza Hučín. Spolehlivý motor kapely, který by (dle mého mínění) mohl své snažení trochu více exponovat i k tomu, aby kapela nabyla v dynamice celkového projevu. Dámské duo, kompletované díky sopránu Jany Perníkové, je svěží a přínosné celkové koncepci Pětníku. Posledním členem současné sestavy je Standa Kneifl - tenor z klasického gruntu vokálního spektra... Dlužno konstatovat, že kapela spolehlivě intonuje a aranžování skladeb nikterak nenarušuje jejich původní poslání a sdělení.

Textově mě zaujalo zařazení Josefa Kainara a Voskovce s Werichem. Průvodní komentář kapelníka byl vkusný, s decentní mírou auto-ironie v kombinaci s přiměřenou mírou didaktiky. Kapitolou samou pro sebe je osobitý „principál“ Karel Vidimský - Cimbura, legenda české folkové a trampské muziky.

Byl to milý, příjemný a přínosný večer. Pětníci, stavte se zas. Rádi se vašeho koncertu zúčastníme. Folkové hudbě a kavárně „Malý mnich“ zdar!

Tony Smrčka a Karel Vidimský - Cimbura

 

_____________________  

Vysvětlivka:

*) Antonín Smrčka (nar. 28. 4. 1954 v Praze) je baskytarista, zpěvák a hudební skladatel, frontman skupiny Míchačky betonu, současně působící jako zakladatel a basista skupiny Tonny Blues Band. Spoluzakladatel skupin Abraxas, Žlutý pes a Pumpa. Hrál také v Yo Yo Bandu, v SLS Leška Semelky, v Dobrohošti a v hanspaulských kapelách Hlava B a Hudba ke kávě. Jako dramaturg se podílel v r. 1999 na prvním ročníku festivalu Blues Alive Šumperk… Tak nějak to stojí ve Wikipedii, ani já úplně všechno nevěděl…

 

Autor recenze Tony Smrčka "v práci"  (foto archiv)

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7549965

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz