Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Skupina Pětník (foto www.petnik.cz)

Asi se to už prolátlo. Ale, vlastně proč ne? Od loňského podzimka jsem hlavním nástěnkářem vokální kapelky Pětník. Starám se jim o internetová média a o vystoupení. A tak se stalo, že jsem na minulý čtvrtek domluvil koncert v kavárně na náměstí v Mníšku pod Brdy, a když přicházeli diváci, všiml jsem si nepřehlédnutelného rockového hudebníka Tonyho Smrčky)* s jeho paní Ivou - a že se trochu známe, dali jsme řeč. Nebylo by na tom nic zajímavého, kdyby mi od Tonyho druhý den nepřišla zpráva: „Karle, pošli mi sestavu a playlist ze včerejška. Napíšu malou recenzi.“ Tady ji máte:

V příjemném prostředí kavárny „Malý mnich“ v Mníšku pod Brdy se v posledních letech ustálila žánrově pestrá tradice koncertů, literárních pořadů a výstav. Ve čtvrtek 22. února 2018 tam byla hostem pražská vokální skupina Pětník.

Kvartet nadšených muzikantů předvedl barvitou směs folkové, trampské, jazzové i popové hudby českých a zahraničních autorů. Prvním příjemným zjištěním byla ryze akustická interpretace acapellového zpěvu bez použití zvukové aparatury. V minimalistickém prostoru kavárny velmi dobře zvolená varianta, díky které si kapela snáze získala respekt a pozornost publika. Publikum citlivě reagovalo na servírované lahůdky rozmanitého repertoáru v zajímavém konceptu aranžování tří hlasů v kombinaci s vokální rytmizací verbálního typu. Na tomto místě s poznámkou k absenci ryzího basu ve čtvrtém hlasu. Možná by se hodil pátý člen do názvu i obsazení...

 

 Pětník pěje v Malém mnichu  (foto Tomáš Soukup)

 

Kavárna Malý mnich v Mníšku pod Brdy  (foto archiv)

Večerní produkce rozdělená na dvě části vyhoví jistě i konzumaci vybraných lahůdek, mezi nimiž dominuje špenátová vafle, tak typická pro Malého mnicha a samozřejmě dobré kafíčko. Vzpomínám na kapelu z Hanspaulky pojmenovanou „Hudba ke kávě“, v níž účinkovala Zuzana Navarová. Její písně zazněly i v tomto programu a dlužno konstatovat, že altistka Pětníku Alena Čápová zpěvačku připomíná hlasově i vizuálně. A to přímo nabádá k hodnocení ostatních členů sdružení. Kapelníkem a hlavním rytmikem je Honza Hučín. Spolehlivý motor kapely, který by (dle mého mínění) mohl své snažení trochu více exponovat i k tomu, aby kapela nabyla v dynamice celkového projevu. Dámské duo, kompletované díky sopránu Jany Perníkové, je svěží a přínosné celkové koncepci Pětníku. Posledním členem současné sestavy je Standa Kneifl - tenor z klasického gruntu vokálního spektra... Dlužno konstatovat, že kapela spolehlivě intonuje a aranžování skladeb nikterak nenarušuje jejich původní poslání a sdělení.

Textově mě zaujalo zařazení Josefa Kainara a Voskovce s Werichem. Průvodní komentář kapelníka byl vkusný, s decentní mírou auto-ironie v kombinaci s přiměřenou mírou didaktiky. Kapitolou samou pro sebe je osobitý „principál“ Karel Vidimský - Cimbura, legenda české folkové a trampské muziky.

Byl to milý, příjemný a přínosný večer. Pětníci, stavte se zas. Rádi se vašeho koncertu zúčastníme. Folkové hudbě a kavárně „Malý mnich“ zdar!

Tony Smrčka a Karel Vidimský - Cimbura

 

_____________________  

Vysvětlivka:

*) Antonín Smrčka (nar. 28. 4. 1954 v Praze) je baskytarista, zpěvák a hudební skladatel, frontman skupiny Míchačky betonu, současně působící jako zakladatel a basista skupiny Tonny Blues Band. Spoluzakladatel skupin Abraxas, Žlutý pes a Pumpa. Hrál také v Yo Yo Bandu, v SLS Leška Semelky, v Dobrohošti a v hanspaulských kapelách Hlava B a Hudba ke kávě. Jako dramaturg se podílel v r. 1999 na prvním ročníku festivalu Blues Alive Šumperk… Tak nějak to stojí ve Wikipedii, ani já úplně všechno nevěděl…

 

Autor recenze Tony Smrčka "v práci"  (foto archiv)

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578861

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz