Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Eliška Kotlínová

Eliška a Votvíráci, nadějná hudební formace z Písku, Želiborovi a přátelé se swingem a country hudbou a sehrané Trio Víti Troníčka tvořili programovou náplň lednového koncertu cyklu Večery s…, které se konají jednou za měsíc v Divadle U Kapličky na předměstí Českých Budějovic. Byl to zároveň první startovní koncert už druhého ročníku jihočeského hudebního projektu, který na začátku loňského roku uvedli do života Jarda Hnízdil (Spolektiv) a Vašek Koblenc (Bonsai č.3).

Záměrem, zůstávajícím i nadále jako krédo celé akce, je poskytování příležitostí neznámým nebo začínajícím kapelám i jednotlivcům, představit je publiku a napomoci tak k jejich dalšímu zviditelnění. A po zkušenostech z uplynulého ročníku musím říci, že se toto heslo naplňovat skutečně daří.

Patronem prvního ročníku byla folková legenda Pavel Žalman Lohonka, což byla nesporně moudrá volba. Toho pak v letošním roce vystřídal Víťa Troníček - kapelník známé skupiny Marien a spoluzakladatel dění Folk žije. Ačkoliv se obvykle tvrdí, že akce musí probíhat minimálně tři roky, než vejde do povědomí a než získá spolehlivý okruh příznivců, zdá se že Večery s… mají akceleraci poněkud rychlejší. Pořadatelům tohoto netradičního festivalu se podařilo vytvořit určitý okruh stálých návštěvníků již během prvního roku a navíc start druhého ročníku byl bohatě podpořen nejen regionálními, ale i celostátními médii. Navíc pořadatelé začali perspektivně spolupracovat i s organizátory Porty, což je víc než prozíravý krok. Ale slušný ohlas je i ze strany druhé – tedy ze strany účinkujících.  Ti, kteří touhle startovní scénou prošli, mají dobře nakročeno a nejednomu z těchto objevů se dostalo i dalších šancí. Za pozitivní lze považovat i skutečnost, že zatímco v předchozím ročníku pořadatelé tyto formace a písničkáře vyhledávali, dneska už projevují zájem o pódiovou prezentaci ve zmiňované přehlídce sami muzikanti. 

 

Víťa Troníček

Únorový program nabízí Banjaluku, jejíž repertoár je charakterizován jako crossover folk, charismatického písničkáře Reného Součka a již osvědčený bluegrassový Giant Mountains Band dokonce s mezinárodními vavříny. Březnový páteční večer naplní Kvintet s bluegrassem a country, dámská skutečně živelná sestava Živolenky a žánrově pestrý Chansonet se swingem, jazzem i folkem. V dubnovém pořadu pak Spolektiv oslaví na scéně třicet let svého trvání a jako hosta si pozval recesistického autora a hudebníka Standu Kahudu jr. s jeho Magnetickým moučníkem. Další pořady pak navážou na tuto linku zase až po jarně-letní přestávce, která dává prostor nejen zavedených open-air festivalům, ale i dovolenkovým a prázdninovým únikům z měst. Takže s dalšími novinkami se ozveme zase za půl roku.    

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564698

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz