Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Zuzana Hasalová, zpěvačka z muzikantské party hosta 6. kola, Honzy Donalda Jíchy

Už je tu zas, ta nekonečná řeč o Notování, která obvykle vydá za dva články! Ale tentokrát to tak dlouhé není, nebojte se! A přesto, jsou-li mezi vámi ještě lidé, kteří rádi čtou, taky si přijdou na své. Odpůrce čtení ušetřím reportérských názorů na minulé kolo, protože se stalo, že jsem z 5. základního kola Notování psal reportáž pro jeho oficiální web, takže čtiví ji mohou navštívit na http://www.notovani.cz/rec-5-zakladnim-kole-xv-rocniku-notovani-5-1-2018/. A nečtenáře, které zajímají jenom výsledky, ale i čtenáře se stejným zájmem, odkážu pro změnu na http://www.notovani.cz/vysledky-5-zakladniho-kola-xv-rocniku-notovani-4-ledna-2018/, čímž máme minulé kolo za sebou, ani to nebolelo.

 

 

Host 5. kola, Tereza Švecová – Terčová. Tady se o ní nedizvíte vůbec nic, ale otevřete-li odkaz na reportáž v odstavci nad obrázkem… (Foto Anna Halamová)

A na koho se můžeme těšit v posledním základním kole jubilejního XV. ročníku Notování, v pořadí šesté, které proběhne v pražském Music City Pointu (http://www.notovani.cz/kudy-music-city/) 1. února 2018 od 19:30? Nejvzdálenějším účastníkem bude druhý reprezentant Slovenska v tomto ročníku (po Horaně a synovi ve 2. základním kole), písničkář Milan Miňo Antol z Prievidze. Druhé místo co do ujetých kilometrů obsadí kapela Za koncem z Frýdku-Místku a třetí místo brněnské duo Kajča Cork & Jiří Šimek (uvědomujete si invazi Brňanů, jež hýbá tímto ročníkem!?). Nebudeme-li počítat, že písničkář Martin Čarný III. z Krajkové u Sokolova žije většinou v Praze, pak mu patří místo čtvrté, pátá je pardubicko-pražská kapela Meziměsto a koncovou lucernu takřka nulové kilometráže přinese pražská skupina Ve čtvrtek v pět. Zatím co první tři jmenované formace jsou v naší soutěži nováčky, druhé tři už byly semifinalistkami různých ročníků Notování. Ale těšíme se na všechny stejně!

 

 

Povyražení Rady Notování při vystoupení hosta – Brigita Kytka Vidimská a Emil Pinďa Makal sčítají divácké body… (Foto Anna Halamová)

V r. 2008 se objevil v Notování podbrdský dřevorubec, polyhistor, polyglot, dietolog, průvodce turistických výprav, pedagog, cestovatel,spisovatel a poměrně dost okrajově i písničkář Honza Donald Jícha. Jako soutěžícího ho přivedl jeho kamarád a náš tehdejší zvukař Kuba Moravec, rozhodně ne s pocitem, že přivádí vítěze ročníku. Leč neočekávané se stalo pravdou, vynikající autor a celkem průměrný interpret, za podpory skvělého hostujícího kontrabasisty Jendy Kříženeckého, VI. ročník Notování v červnu 2009 vyhrál. Přijal to jako výzvu a závazek a začal na sobě, jako kytarista a zpěvák pracovat. A jeho úsilí přineslo ovoce: v r. 2015 mu nabídlo prestižní nakladatelství Galén vydání a posléze vydalo úspěšné album Lůzr Frendly. V době, kdy album vznikalo, potkal Honza Jícha mezi studenty gymnázia, na kterém tehdy učil, vynikajícího kontrabasistu Jožku Mikulku a začali spolu hrát. Jožkův nástroj můžete slyšet už z desky. Když už byla deska nějaký den na světě, přivedl Jožka perkusionistu Pavla Plašila, spoluhráče z jazzu. A jako poslední přišla zpěvačka Zuzka Reinišová, dnes už Hasalová, s tím, že se jí Donaldovy písničky líbí a že je chce zpívat. A že se Zuzka chlapcům také zalíbila, a navíc výborně zpívá, byla mladá muzikantská parta obklopující svého oblíbeného písničkáře pohromadě. Budou to, Honza i oni, výborní hosté posledního základního kola tohoto ročníku. Máte se na co těšit!

Aby toho těšení nebylo málo, můžete se těšit i na to, že po vystoupení hostí se, vedle výsledků 6. kola, dozvíte i kdo bude soutěžit v semifinálových večerech 1. března, 5. dubna a 3. května. A pak už půjdeme všichni spokojeně domů.

 

Jeden z nejúspěšnějších klipů Jana Jíchy. Mládenec, který vedle něj válí na basu je Jožka Mikulka...

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564974

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz