Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Erik Zítra má svátek Šarlota a Zoe

Zuzana Hasalová, zpěvačka z muzikantské party hosta 6. kola, Honzy Donalda Jíchy

Už je tu zas, ta nekonečná řeč o Notování, která obvykle vydá za dva články! Ale tentokrát to tak dlouhé není, nebojte se! A přesto, jsou-li mezi vámi ještě lidé, kteří rádi čtou, taky si přijdou na své. Odpůrce čtení ušetřím reportérských názorů na minulé kolo, protože se stalo, že jsem z 5. základního kola Notování psal reportáž pro jeho oficiální web, takže čtiví ji mohou navštívit na http://www.notovani.cz/rec-5-zakladnim-kole-xv-rocniku-notovani-5-1-2018/. A nečtenáře, které zajímají jenom výsledky, ale i čtenáře se stejným zájmem, odkážu pro změnu na http://www.notovani.cz/vysledky-5-zakladniho-kola-xv-rocniku-notovani-4-ledna-2018/, čímž máme minulé kolo za sebou, ani to nebolelo.

 

 

Host 5. kola, Tereza Švecová – Terčová. Tady se o ní nedizvíte vůbec nic, ale otevřete-li odkaz na reportáž v odstavci nad obrázkem… (Foto Anna Halamová)

A na koho se můžeme těšit v posledním základním kole jubilejního XV. ročníku Notování, v pořadí šesté, které proběhne v pražském Music City Pointu (http://www.notovani.cz/kudy-music-city/) 1. února 2018 od 19:30? Nejvzdálenějším účastníkem bude druhý reprezentant Slovenska v tomto ročníku (po Horaně a synovi ve 2. základním kole), písničkář Milan Miňo Antol z Prievidze. Druhé místo co do ujetých kilometrů obsadí kapela Za koncem z Frýdku-Místku a třetí místo brněnské duo Kajča Cork & Jiří Šimek (uvědomujete si invazi Brňanů, jež hýbá tímto ročníkem!?). Nebudeme-li počítat, že písničkář Martin Čarný III. z Krajkové u Sokolova žije většinou v Praze, pak mu patří místo čtvrté, pátá je pardubicko-pražská kapela Meziměsto a koncovou lucernu takřka nulové kilometráže přinese pražská skupina Ve čtvrtek v pět. Zatím co první tři jmenované formace jsou v naší soutěži nováčky, druhé tři už byly semifinalistkami různých ročníků Notování. Ale těšíme se na všechny stejně!

 

 

Povyražení Rady Notování při vystoupení hosta – Brigita Kytka Vidimská a Emil Pinďa Makal sčítají divácké body… (Foto Anna Halamová)

V r. 2008 se objevil v Notování podbrdský dřevorubec, polyhistor, polyglot, dietolog, průvodce turistických výprav, pedagog, cestovatel,spisovatel a poměrně dost okrajově i písničkář Honza Donald Jícha. Jako soutěžícího ho přivedl jeho kamarád a náš tehdejší zvukař Kuba Moravec, rozhodně ne s pocitem, že přivádí vítěze ročníku. Leč neočekávané se stalo pravdou, vynikající autor a celkem průměrný interpret, za podpory skvělého hostujícího kontrabasisty Jendy Kříženeckého, VI. ročník Notování v červnu 2009 vyhrál. Přijal to jako výzvu a závazek a začal na sobě, jako kytarista a zpěvák pracovat. A jeho úsilí přineslo ovoce: v r. 2015 mu nabídlo prestižní nakladatelství Galén vydání a posléze vydalo úspěšné album Lůzr Frendly. V době, kdy album vznikalo, potkal Honza Jícha mezi studenty gymnázia, na kterém tehdy učil, vynikajícího kontrabasistu Jožku Mikulku a začali spolu hrát. Jožkův nástroj můžete slyšet už z desky. Když už byla deska nějaký den na světě, přivedl Jožka perkusionistu Pavla Plašila, spoluhráče z jazzu. A jako poslední přišla zpěvačka Zuzka Reinišová, dnes už Hasalová, s tím, že se jí Donaldovy písničky líbí a že je chce zpívat. A že se Zuzka chlapcům také zalíbila, a navíc výborně zpívá, byla mladá muzikantská parta obklopující svého oblíbeného písničkáře pohromadě. Budou to, Honza i oni, výborní hosté posledního základního kola tohoto ročníku. Máte se na co těšit!

Aby toho těšení nebylo málo, můžete se těšit i na to, že po vystoupení hostí se, vedle výsledků 6. kola, dozvíte i kdo bude soutěžit v semifinálových večerech 1. března, 5. dubna a 3. května. A pak už půjdeme všichni spokojeně domů.

 

Jeden z nejúspěšnějších klipů Jana Jíchy. Mládenec, který vedle něj válí na basu je Jožka Mikulka...

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7549945

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz